Афганистан

afghanistan mountainsАфганистан се смята за най-бедната и опасна страна на планетата. Многобройните и продължителни войни, както и опасността от тероризъм са основните причини, поради които тази държава често присъства във водещите международни новини. Тук не се развива международен туризъм. Всъщност при подобно беззаконие и липса на сигурност е трудно да говорим за каквото и да било икономическо развитие. Страната е първа в още една черна статистика – Афганистан е световен лидер в производството на опиум.

Географско положение, граници и големина на Афганистан. Афганистан заема площ от 647 500 кв.км. Намира се в Централна Азия между 29,23 и 38,29° северна ширина и между 60,31 и 74,53° източна дължина. Граничи с Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Пакистан и Китай. Страната няма излаз на световния океан. Арабско море, което е част от Индийския океан се намира на близо 450 км от границата на Афганистан, а Каспийско море отстои на повече от 660 км.

band e amir lakes afghanistanПрирода на Афганистан. Афганистан има предимно планински релеф. През територията на страната преминава Алпо-Хималайската планинска система, която се простира от Атлантическия до Тихия океан. Планината Хиндокуш е внушителна. Средната и надморскависочина надхвърля 4300 метра, а най-високият връх Наушак се извисява на 7492 метра. Голяма част от площта на Афганистан е заета от безплодното Газни-Кандахарско плато. То обхваща земите на юг от Хиндокуш. Най-южната част на Афганистан е заета от равнинно-хълмисти пустини с голяма надморска височина. Афганистан е много беден на води, независимо от преобладаващия планински релеф. През страната преминават две големи реки – граничната река Амударя в северен Афганистан и река Хелманд, която извира от платото Кандахар и протича през пустинните южни части. Горите в Афганистан са изключителна рядкост. Според ООН едва 2,1% от територията на страната е покрита с гори. Малобройните горски масиви са безжалостно изсичани заради битовите нужди на местното население. Типичният афганистански пейзаж е еднообразен, планински, каменист, бежов или кафяв на цвят, без растителност. Тук ще откриете едни от най-безплодните и сурови земи не само в Азия, но и в света. Една от малобройните забележителности на Афганистан са езерата Банд-е Амир. Разположени сред почти лунен пейзаж, езерата се открояват със своето разнообразие от нюанси на синия цвят. На никое друго място в пустинен Афганистан няма толкова много вода на едно място.

kabul afghanistanКлимат на Афганистан. Афганистан попада в границите на субтропичния климатичен пояс. Местните климатични условия са доста сурови със силно изразен континентален характер. Летата са изключително горещи, а зимите – много студени. През цялата година преобладава ясно и безоблачно време, а количеството на валежите е незначително. Сухите климатични условия са довели до формирането на огромни пустини и полупустинни местности. Поради голямата надморска височина на страната, големи части от Афганистан имат характерен планински климат, който като цяло е много по-студен. Например в по-високите части на планините снежната покривка е целогодишна.

Население на Афганистан. Населението на Афганистан е над 31 милиона души. Най-големият град в страната е столицата Кабул с население от около 2,5 милиона души на градската агломерация. Други по-големи градове са Кандахар (близо 470 000 души), Херат (близо 400 000) и Мазар-и Шариф (около 380 000). Официалната религия в Афганистан е ислям. Около 80% от населението на страната са сунити, а останалите са главно шиити. Официални езици са пущу, известен още като афгански, дари (персийски), както и някои тюркски езици. Населението на Афганистан масово няма достъп до качествено здравно обслужване. Разпространяват се болести като дифтерит, малария и коклюш. Страната е едно от местата в света с най-високи нива на детска смъртност. Средната продължителност на живота не надхвърля 45 години. Нивото на грамотност като цяло е ниско. В консервативното религиозно общество на Афганистан незачитането на правата на жените и на хомосексуалистите са практика, особено в изолираните провинциални райони. Уличените в хомосексуални отношения могат дори да бъдат наказани със смърт! Местната култура се е развила по начин, който благоприятства незачитането на правата и утвърждаването на консервативния модел.

carpets afghanistanИкономика. Официалната валута на Афганистан е афганистански афган. Тя е в обръщение от 1925 година, макар че временно е била заменена от щатския долар. Днес Афганистан е изключително бедна селскостопанска страна с много нисък жизнен стандарт. Почвите в страната са много бедни на хранителни вещества. Единствено в речните долини на някои места е възможно да се развие земеделие. Афганистан изнася сушени плодове и ядки, които обаче са крайно недостатъчни за да се поддържа приемлив стандарт на живот. Страната добива някои видове полезни изкопаеми като каменни въглища, желязна руда и злато. Популярни са местните килими, които са едни от най-известните афганистански стоки. Според доклад на ООН страната е световен лидер в нелегалното производство на опиум. За бедното местно население е най-лесно и доходоносно отглеждането на това забранено растение. Бедността и недоимакът се чувстват навсякъде. Дори и в най-големият и развит град – столицата Кабул, мизерията може да се усети във въздуха. Сградите са ниски и неподдържани, с плоски тавани, върху които често се виждат сателитни чинии. По улиците няма зеленина. Само прах и пепел. Извън градския център постройките често изглеждат изключително примитивни.

kabul from aboveВойни в Афганистан. През своята история Афганистан е водил многобройни и много продължителни военни действия, които са оставили много дълбок отпечатък върху тази и без това бедна страна. Преди да получи независимост от Великобритания, Афганистан неколкократно влиза във военен конфликт с британската държава. Но това далеч не е всичко. По време на студената война Афганистан сваля про-руското правителство от власт. С присъщата си непоколебимост СССР не се двоуми дълго преди да нападне Афганистан. Военните действия започват през 1979 година и продължават приблизително 10 години. Излишно е да споменаваме колко пагубно се отразяват военните действия върху икономиката на Афганистан. През 2001 година на територията на страната се разпалва нов военен конфликт. Най-мощната и влиятелна военна организация в света НАТО провежда военна операция, целяща сваляне на режима на талибаните. Съединените щати и техните близки партньори водят ожесточена война срещу тероризма, която постига значителни резултати, но въпреки това перспективата за по-добро бъдеще в Афганистан е съмнителна.

ВНИМАНИЕ!!! Афганистан се смята за най-опасната страна в света! Пътуванията до там са крайно нежелателни. Опасността от тероризъм е много висока и повсеместна. Страната се свързва с Талибаните – радикалното ислямистко движение, което възниква по времето на СССР. Афганистан се свързва също и с терористичната организация Ал Кайда.