Африка

Africa wildlifeАфрика е втори по население и площ континент след Азия. Заема територия от 30 221 532кв.км. и има население от над 1,000,000,000 души. На територията на континента има 54 независими държави. Като цяло Африка има множество икономически и социални проблеми.

В по-голямата част от континента бедността е нещо обичайно. През 21 век в Африка все още има хора, които живеят в крайна бедност и гладуват. И не само това. Редица опасни болести като СПИН се разпространяват заплашително и засягат голяма част от населението. Само няколко държави на континента успяват да развият по-стабилна икономика. Това са средиземноморските страни Мароко, Алжир, Тунис, Египет и Либия, както и ЮАР, която е най-развитата държава в Африка. Има страни с приказно красива природа и изключителен животински свят, за които се смята, че имат много голям потенциал за развитие на туризма, като някои от тях са Сейшелските острови, Кения и Ботсвана.

Африка е най-топлият континент в света. Екваторът го разделя на две части почти през средата. Това е единственият континент, през който преминават и двете тропични окръжности. Освен това Африка има най-запазената природа и най-впечатляващ животински свят. Това е най-слабо урбанизираният континент в света. В градовете живее малка част от населението, а основният поминък на хората е земеделието и животновъдството. На огромната му площ има множество национални паркове и резервати, където дивата природа процъфтява необезпокоявана.