Албания

albanian rivieraАлбания е една от най-слабо познатите държави в Европа и по Средиземноморието. Тези земи имат богато историческо минало. Били са част от Римската империя, Византия, България, Сърбия и Османската империя. По време на втората световна война Албания е окупирана от Италия, а в следващите десетилетия тук се усеща силното влияние на СССР. Всичко това е превърнало Албания в пъстра и колоритна страна, която сама по себе си е едно отражение на историята и бита в Източна Европа и особено на Балканския полуостров. Днес Албания е сред страните с най-високо ниво на грамотност на континента, а завършилите висше образование са около 25% от общото население. За сметка на културното и историческо богатство обаче, днес Албания все още страда от нисък жизнен стандарт, висока безработица и корупция.

Географско положение, граници и големина. Албания е средиземноморска страна. Разположена е в западните части на Балканския полуостров. На север граничи с Черна гора и Косово, на изток с Македония, а на юг с Гърция. На запад Албания има излаз на Адриатическио и Йонийско море. Страната е разположена между 39 и 42° северна ширина и между 19 и 21° източна дължина. Албания отстои на около 73 км източно от Италия и на малко повече от 200 berat albaniaметра от известния гръцки курортен остров Корфу.

Климат. Албания има субтропичен средиземноморски климат. Лятото е дълго, горещо и сухо, а понякога температурите се повишават до 40 или повече градуса. Иначе средната дневна температура през юли и август е около 31 – 32°С. Шест месеца в годината имат типичен летен характер и средни дневни температури надвишаващи 23°С. Това са месеците от май до октомври включително. Есента е кратък сезон с променливо, но меко време. Реално обхваща само един месец – ноември, който бележи границата между лято и зима. Това е най-дъждовната част от годината с температури около 16 – 17°С и около 15 – 16 дъждовни дни. В рамките на месец могат да паднат до 200 – 220 мм дъжд. След кратката есен времето се променя към зима. Тя е хладна, но не много студена с температури между 12 и 15°С. Продължава от декември до март. През декември и до някъде през януари се запазва тенденцията за обилни валежи, но с наближаване на пролетта времето значително се засушава. През март се усеща идването на пролетта. Дните се удължават, слънчевите часове стават много повече, а температурите започват бавно да се вдигат. Пролетта обхваща втората половина на март и целия април, след което отново идва лятото. В Албания понякога се образува тънка и нетрайна снежна покривка в крайбрежните райони, а в планините падат обилни снеговалежи всяка година.

albanian landscapeПрирода на Албания. По-малко от 1/3 от територията на Албания е заета от горски масиви. Според доклад на ООН горите в страната обхващат около 28,3% от нейната площ. Местоположението на Албания доста допринася за растителното разнообразие. По топлите адриатически брегове виреят разнообразни вечнозелени средиземноморски видове, но въпреки това топлият и сух климат прави зеленината да изглежда по-скоро оскъдна. Във вътрешността на страната виреят различни широколисни листопадни видове (особено около теченията на реките), а в планинските райони има и различни иглолистни представители. Споменавайки планините, трябва да отбележим, че по-голямата част от територията на Албания е заета от планински масиви. До Албания достигат части от Динарските планини, които преминават по цялата дължина на Хърватия и Черна гора. Най-високата планина в Албания е Кораб. Тук се намира връх Голем Кораб, който се издига на 2764 метра надморска височина. По-малка надморска височина имат единствено крайбрежните райони, където на места са се формирали блата и мочурища. Бреговата линия на Албания е слабо разчленена, особено в сравнение с други балкански страни, например Гърция или Хърватия.

Население. Населението на Албания доближава 3,200,000 души. По отношение на етническия произход местното население е сравнително еднородно. tirana albaniaСъстои се от над 95% албанци и малък брой македонци, гърци, българи и роми. В страната се изповядват две религии – ислям и християнство. На всяка от тях се пада по приблизително една трета от населението с лек превес на исляма. Останалата 1/3 от жителите на Албания определят себе си като „атеисти” и посочват, че нямат религиозна принадлежност. Отличителна черта на населението на Албания е слабият интерес към религията. Дори и тези, които определят себе си като християни или мюслмани са относително апатични по-отношение на вярата. Това се дължи на два фактора. Първият е, че подобно на много други държави в Източна Европа, Албания е била в комунистически режим десетилетия наред, а както е известно комунизмът се опитва всячески да изтрие религията от обществото. От друга страна в тази малка балканска държава самата култура е малко по-различна. Подобно на други народи по Средиземноморието, местните жители държат изключително много на родовото общество. Всеки клан си има свои разбирания и схващания за живота, ценности и приоритети, които поставя на преден план. Това не позволявана религията да навлезе много дълбоко в албанското общество.

vlora street albaniaИкономика. Албанската икономика е слабо развита, но въпреки това мнението, че Албания е най-бедната европейска страна е погрешно. Други държави като Молдова са по-напред в негативната статистика. Основен източник на доходи за Албания е селското стопанство, в което са заети най-голям процент от местните жители. На второ място по заетост, но на първо като доходи е секторът на услугите. Предвид своето местоположение на брега на Средиземно море, Албания възлага големи надежди на развитието на туристическата индустрия. Красивите плажове със светъл пясък и изобилието от слънчева светлина могат да се окажат най-голямото богатство на Албания. Преди това обаче страната трябва да инвестира големи суми пари в развитието на инфраструктурата, която е сред най-некачествените на континента. Трябва да се инвестират пари и в почистването и поддържането на плажовете. Всичко това може да направи страната много привлекателно място за почивка, още повече, че това е слабо позната дестинация и това буди интереса на чужденците. Интересно е да споменем и пазарът за недвижими имоти. Албания все още не е попаднала „под прожекторите” и сега е най-добрият момент за покупка на изгоден имот край морския бряг. Цените на ваканционните вили в тази малка страна все още са в пъти по-ниски от тези на другите южноевропейски държави.

Туризъм в Албания

Албания притежава красиво крайбрежие, но ако сте решили да се възползвате от нейните плажове ви съветваме да се отправите далеч от населените места, където плажовете са чисти, а водата – прозрачна. В южната част от страната ще откриете множество малки и красиви заливчета, покрити със светли и овални church in albaniaкамъчета. Морската вода е бистра и това я прави много привлекателна за плуване. Прекрасни места за излежаване на плажа и къпане в морето има в околностите на град Ксамил (непосредствено до гръцкия остров Корфу). Тук непосредствено до брега има дори няколко малки и много красиви островчета, покрити със средиземноморска растителност.

Едно от красивите места в Албания, които си струва да се посетят е крайбрежието на Охридското езеро.Тук обстановката е много по-дива и спокойна в сравнение с македонската част от езерото. Най-голям и важен град в района е Поградец. Това е тихо и спокойно населено място с население около 30,000 жители, което съхранява духа на Балканите. Заставайки на езерния бряг срещу вас ще се разкрие красива гледка към съседна Македония, а ако сте там през зимата планините срещу вас ще са покрити със сняг.

Албания може да предложи много и на любителите на планината. В северните части на страната в близост до границата с Черна гора дивите и непристъпни планински зъбери се редуват с дълбоки клисури, в които сред иглолистни и широколистни гори са се сгушили малки селца. Същите тези миниатюрни селища ще ви пренесат векове назад. Албанските планини са същински рай ако си падате по излетите сред дивата природа и нощуването под открито небе. Ако пък предпочитате да покарате ски в Албания, тогава трябва да се насочите към южните части на страната и по-специално околностите на град Корча. Там има някои добри ски писти, които през зимата се покриват с пухкав сняг.

krija castle albaniaКога да посетим Албания? Ако сте решили да посетите страната с цел плаж, тогава трябва да изберете някой от месеците в периода май – октомври. Най-добре е да изберете месеците юни или септември, когато времето е най-хубаво. През юли и август става твърде горещо. Това също са и прекрасни месеци, през които да се разходите сред красивите планини на тази непозната средиземноморска страна.

Допълнителна информация:

Форма на управление: парламентарна република *** Столица: Тирана *** език: албански *** Валута: лек***Независима държава от 28 ноември 1912 година***стандарт на живот: нисък ***