Алпийски регион

the alpine regionАлпийският регион е разположен в Централна Европа. Заема площ от около 200 000 кв км и има население от около 14 000 000 души. В този регион попадат общо осем държави – Австрия, Германия, Италия, Лихтенщайн, Монако, Словения, Франция и Швейцария. Първите постоянни алпийски селища се появяват след края на последния ледников период преди около 15 500 години.

Климат. Алпите играят ролята на климатична бариера, която възпрепятства движението на въздушни маси в посока север – юг. По тази причина климатичните условия на север и на юг от планинската верига се различават значително. Самият Алпийски регион попада в най-южните части на умерения климатичен пояс. Въпреки това цялата област си има свой собствен местен микроклимат, който се отличава със специфични черти. Тук климатът се променя не толкова в зависимост от географската ширина, колкото от надморската височина. Местата с малка надморска височина обикновено имат много топло лято, снежна зима и променливи преходни сезони, докато във височина летните температури стават все по-ниски, а зимите все по-студени и дълги. Западните части на Алпите като цяло се отличават с малко по-мек климат. Летните температури са по-ниски, докато зимните са доста по-високи. Благодарение на близостта до Средиземно море през летните месеци Алпите получава изобилие от слънчева светлина.

austria alpsВоди. Заради обилните дъждове през лятото и снеговалежи през зимата, както и заради топенето на ледниците, Алпийският регион е един от най-богатите на води на планетата. От тук извират множество големи и малки реки. Някои от по-големите и известни са Рейн, Рона, По както и голяма част от притоци на пълноводната река Дунав. Бързотечащите реки са важен източник на екологично чиста електроенергия. Алпите са регион, който изобилства от езера, много от които са от ледников произход. Най-известни са Женевското езеро, Лаго Маджоре, Лаго ди Комо, Лаго ди Лугано, Лаго ди Гарда, Неухател, Констанс (наричано още Бодензее), Люцерн и много, много други.

Релеф. Говорейки за Алпийския регион е напълно излишно да споменаваме, че той има силно изразен планински релеф. Алпите са младонагъната планинска верига, която се отличава с активна сеизмична дейност, макар че местните земетресения не могат да се мерят по сила и интензитет с тези в Япония или Калифорния. Алпите не са вулканичен регион. Причината е, че планинската верига не намира на разстояние от края на континенталната плоча. Регионът представлява зрелищна гледка, съчетание от остри като бръснач планински хребети и дълбоки, закътани долини, издълбани от мощта на ледниците. Алпите са висока планина. Най-високата точка на региона е връх Мон Блан. Той се намира в западните части на Алпите, на границата между Франция и Италия. Издига се на височина 4808 метра и е най-високата точка на Западна Европа, но не и на континента (Кавказките планини са по-високи). За най-популярен заради своята форма се счита връх Матерхорн, тъй като погледнат отдалеч наподобява пирамида. Той се намира на границата между Италия и Швейцария и се е превърнал в световна туристическа атракция.

alps forestПрирода. Алпийските пейзажи са изключително зрелищни и без съмнение са едни от най-красивите в целия свят. Високите планински върхове са покрити с снежна шапка през цялата година. Границата на вечния сняг и лед е около 2800 метра в южната част на Алпите и около 2500 метра в северните части. Склоновете са покрити с изкрящо зелени планински пасища и гъсти и свежи иглолистни гори. Закътаните сред планинските хребети долини много често изглеждат като същинска райска градина, покрита с килим от зеленина и алпийски цветя. Алпите притежават изключително разнообразен животински свят. Тук се срещат кафеви мечки, рисове, вълци, лисици, невестулки, планински кози, зайци, бобри, както и голямо разнообразие от птици (бухал, златен орел, алпийски бързолет и много други).

Население. Високите планински части са рядко населени, но в подножието на алпите, както и в равнините и котловините между склоновете, са създали идеални условия за развитието на някои големи и красиви градове. Най-известни в Алпийския регион са Женева, Цюрих, Берн, Лозана, Инсбрук, Виена, Мюнхен, Милано, Торино, Верона, Ница, Монако и др. Най-разпространени езици са немски, френски, италиански, ретро-романски, словенски и др. Населението на региона се състои почти изцяло от католици. Характерна черта за местните жители е високата продължителност на живота. Това е резултат от висок жизнен стандарт, добра здравна политика, чиста околна среда и по-ниски нива на стрес сред местното население.

alps forest slopesИкономика. Няма да преувеличим ако кажем, че Алпийският регион е най-добре развитият на планетата. Швейцария, Австрия и Лихтенщайн са пословични със своето богатство. Същото се отнася и за Княжество Монако, което подобно на Швейцария има славата на милионерски данъчен рай. Германия, Франция и Италия са сред най-силните икономики в света, а тук в Алпите се намират най-богатите им провинции. Словения все още изостава в сравнение с останалите държави в региона, но въпреки това е страната с най-висок жизнен стандарт в Източна Европа. Икономиката на региона е всестранно развита. Тук се произвеждат часовници и шоколад, развиват се високите технологии и промишлеността. Произвеждат се висококачествени хранителни, особено млечни продукти. От осемте страни в региона 5 са в Европейския съюз. В тази част на света се използват две валути – евро и швейцарски франк. Особено голямо значение има секторът на услугите. Здравеопазване, образование, финанси и туризъм са не само водещи за региона, но и сред най-добре развитите в света. Важно за Алпите е развитието на транспорта. Макар че местната инфраструктура е перфектна, нейното развитие среща редица трудности по отношение на планинския релеф. В региона са прокарани редица тунели, които позволяват по-бързо и удобно пътуване не само за автомобилния, но и за жп транспорта.

Туризъм. Алпийският регион е сред водещите туристически дестинации на планетата. Тук ще откриете някои от най-реномираните ски курорти в света. Всяка година перфектните ски писти, красива природа и висококачествено обслужване привличат тълпи от заможни туристи, които не желаят да правят компромиси с качеството на туристическия продукт. Но не само ски пистите привличат тук. Алпийските курорти са водещи и в конгресния туризъм. Тук типичен пример е Давос, където всяка година се провежда Световният икономически форум.

Кога да посетим Алпийския регион? Алпите са целогодишна туристическа дестинация, която няма да ви разочарова без значение от сезона. Повечето туристи идват тук за да карат ски, но мнозина не знаят, че тук има целогодишни ски писти. Причината се крие в голямата надморска височина и ниските температури, които не позволяват разтопяване на снежната покривка в по-високите части дори през юли и август.

swiss alpsКакви дрехи да си носим? Алпите попадат в умерените ширини и това какви дрехи ще ви бъдат необходими зависи изцяло от вашите планове, а именно по кое време на годината планирате да пътувате и на каква надморска височина смятате да се изкачвате. Така например в ниските части на Алпите температурите през лятото са между 25 и 30°C, тоест необходимо е същото облекло както и по Средиземноморието. Ако планирате да посетите някое от алпийските селища на по-голяма надморска височина е добре да разполагате с топло облекло дори и в разгара на лятото. По-лесно е през зимата, защото тогава е студено навсякъде.