Андора

andorra skiingКняжество Андора е миниатюрна, но изключително красива европейска страна, разположена на 42,30° северна ширина и на 1,31° източна дължина. Намира се в планинските райони между Испания и Франция. Заема площ от 467,63 кв.км., което я нарежда сред най-малките страни на континента и в света. Андора е сред най-старите европейски държави. Основана е през 819 година, но се предполага, че съществува от 803 година.

Природата на Андора предлага пейзажи, които сме свикнали да виждаме по-скоро в Алпите, отколкото на Иберийския полуостров. Тъй като попада изцяло в пределите на Пиренеите (планинската верига, която разделя Франция и Испания), страната е заета изцяло от планини, а надморската височина е внушителна – между 840 и 2940 метра при връх Кома Педроса (най-високата точка в княжеството). Планините в Андора са покрити с красиви, свежи иглолистни гори и andorra la velaтучни изумрудено зелени планински пасища, а по стръмните склонове се спускат ледено студени планински потоци. Градовете са малки и заемат живописните планински долини на княжеството, следвайки естествените релефни форми.

Климатът на Андора е умерен със слабо средиземноморско влияние и с ясно изразен планински характер. Зимата е мека с обилни снеговалежи и отрицателни нощни температури. През деня може да се затопли до около 5 – 6 градуса. Близостта на Средиземно море поддържа температурите приятни дори и през най-студените месеци. Пролетта и есента са много дъждовни и прохладни, но не студени с температури между 10 и 17 градуса, а лятото е топло и сухо. Най-топлият месец е юли. Тогава термометрите показват до около 26°C. Поради надморската височина летните жеги не са характерни за Андора. Нощите са хладни през цялата година – до около 12 – 13°C през юли и август.

Населението на Андора е около 84,000 жители и се състои главно испанци, французи и португалци. Макар че Андора е родината на каталунците, тук те съставляват съвсем малка част от общото население. Само един на всеки 8 души е каталунец. Езиковото разнообразие също е значително. Освен каталунски, който е официален език тук могат да се чуят повсеместно френски, испански, кастилски и други езици. Местните жители са главно християни, а andora architectureофициална религия е римо католицизмът. Местното население е съхранило до ден днешен ценностите на християнската религия и това е една от основните причини за сигурността и спокойствието, които всеки посетител на княжеството усеща още щом пристигне тук. Най-отличителната черта на местното население обаче е неговото дълголетие. Средната продължителност на живота в малкото планинско княжество се изчислява на около 83 години. Това прави жителите на Андора най-дълголетния народ на планетата. Причините за дълголетието на местните жители се коренят в комбинация от фактори като здравословна кухня, спокоен ритъм на живот, планински въздух и климат, чиста и незамърсена природа, висок жизнен стандарт и качествено здравеопазване.

Икономиката на Андора е много добре развита, а стандартът на живот както вече споменахме е висок. Страната разчита основно на добре развитата туристическа индустрия. Княжеството е атрактивна дестинация през цялата година, но най-вече през зимните месеци, когато се превръща в рай за любителите на зимните спортове. Много важни за стопанството на Андора са ниските данъци, които привличат тук инвеститори и бизнесмени. Селското стопанство е представено основно от животновъдство. По високопланинските пасища на страната се отглеждат основно говеда и овце. Растениевъдството е много по-слабо развито, а типични представители са някои хладнолюбиви култури като ръж например. Официалната валута на Андора е евро, а преди това официалните валути на страната са били френският франк и испанката песета.andorra typical landscape

Форма на управление. Андора е парламентарно княжество. Управлението се осъществява от двама държавни глави – президента на Франция и епископът на северния испански град Сео де Урхел. Двамата държавни глави изпълняват ролята на князе на малката планинска страна. Макар че притежава хилядолетна история, Андора е със статут на независима държава от скоро. Франция и Испания я обявяват за суверенна страна едва на 8 септември 1993 година.

Градовете в Андора са малко на брой и малки по население. Най-голям град е столицата Андора ла Веля, чието насление е около 22,000 жители. Част от града е разположен на повече от 1000 метра надморска височина, което е рекорд на Стария континент. Столицата на Андора се смята също така и за най-красив град от туристическа гледна точка. Други две селища в челната тройка по големина са Лес Ескалдес (16,000 жители) и Енкамп (малко над 11,000 жители).

andorra capitalЗащо да изберем Андора? Андора е очарователна страна с красиви пейзажи и спокойствие, което е много трудно да се открие на друго място в нашето натоварено и динамично съвремие. Ще ви допадне независимо дали искате да се потопите в духа на стара Европа, да покарате ски или просто да се пошляете сред изумрудено зелените планински пейзажи през свежото и приятно лято. Градчетата изглеждат малки и идилични, като в това число поставяме дори и най-големия град – столицата Андора ла Веля. Романската архитектура в Андора е истинско удоволствие за сетивата, а многобройните църкви и културни паметници са просто задължителни за тези, които наистина искат да се запознаят с местната култура. Ниските данъци и такси са превърнали Андора в същински рай за любителите на пазаруването. Многобройните молове и търговски центрове предлагат луксозни стоки на изненадващо ниски цени.

Кога да посетим Андора? Това е труден въпрос, на който не можем да дадем еднозначен отговор. Истината е, че княжеството е отлична туристическа дестинация през всички 12 месеца в годината. От януари до декември условията за туризъм са много добри и всичко зависи единствено от целта на посещението. От късна есен до ранна пролет Андора е безупречна туристическа дестинация за любителите на ските. През останалата част от годината Андора предлага великолепни условия за посещение на културно – исторически забележителности и архитектурни паметници. През пролетта когато природата се връща към живот свежестта е толкова осезаема във въздуха, че е трудно да се опише. Лятото е слънчево и топло, casa sant martyпланинските склонове са покрити с изумрудено зелен килим, а природата е в своя възход. Юли и август са най-добрите месеци за дълги разходки сред природата и нощуване под открито небе. През есента долините омайват с красотата си докато се обагрят в жълти, оранжеви, червени и кафеви багри, а студени мъгли пълзят и се стелят като някакъв призрачен силует над стръмните планинските склонове.