Ангола

miradouro da lua angolaМакар че територията на Ангола е населена от незапомнени времена, съвременната история на страната започва още с пристигането на първите европейци. По тези земи те заварили най-южните провинции на тогавашното Кралство Конго, което се простирало далеч извън пределите на Конго, което познаваме днес. Първи достигнал до земите на днешна Ангола през 1483 година португалецът Диого Као. През 1575 година, 92 години по-късно, било основано и първото селище от европейски заселници. То се издигнало на брега на залива Луанда и поставило основите на бъдещата анголска столица. Градът се използвал като основно пристанище в търговията с роби. Намирайки се на по-лесно достъпният западен бряг на Африка, Ангола се оказала едно от местата, които дали най-много жертви в търговията с роби преди тя да бъде забранена. Ангола е обявена за независима държава на 11 ноември 1975 година.

Географско положение, граници и големина. Ангола заема площ от около 1 246 700 кв км. Страната е разположена на крайбрежието на Атлантическия океан в Югозападна Африка и попада изцяло в южното полукълбо. Бреговата линия е дълга приблизително 1650 км. На север Ангола граничи с Демократична република Конго, на изток граничи със Замбия, а на юг с Намибия. Страната притежава малък ексклав наречен Кабинда. Територията се намира на атлантическия бряг, на по-малко от 40 километра на север от Ангола и е разположен на границата между Конго и Демократична република Конго.

black stones angolaКлимат. Климатът на Ангола е като цяло много топъл с ясно изразена сезонност на валежите. Страната попада в границите на два климатични пояса. Южната половина и атлантическото крайбрежие имат горещ и сух тропичен климат. Валежите са много оскъдни, а зимните температури са приятни (около 24°C). Летата са малко по-горещи и влажни с температури над 30°C. Северната част на Ангола попада в субекваториалния климатичен пояс. Тук температурите са малко по-високи, а валежите по-обилни в сравнение с южните части. Дъждовният сезон трае от ноември до април, съвпадайки с лятното полугодие. Най-силно влияние върху климатичните условия в Ангола оказва студеното Бенгелско течение, което носи студени води от дълбините на Атлантическия океан. Именно то е основната причина за пустинните климатични условия по крайбрежието.

Води. Ангола е страна, която притежава внушителен хидро енергиен потенциал. През нейната територия протичат множество големи и пълноводни реки като Замбези, Касаи, Квандо, Кунене, Кванго и не безизвестната река Кубанго, която след като пресече южната половина от Аглола и ивицата Каприви в Намибия образува огромно мочурище на територията на Ботсвана, наречено Окаванго. Най-голямото езеро на територията на Ангола се намира в източните части на страната и се нарича Дилоло.

Природни условия. Северните части на Ангола са покрити предимно с пищна субекваториална растителност. На юг обилната зеленина постепенно отстъпва пред обширни тревисти савани с по-рядка дървесна растителност. Най-южните и крайбрежните части на Ангола са заети предимно от пустини и полупустини. Крайбрежието на Ангола е слабо разчленено и голяма част от него е заета от красиви плажове покрити със златист или светло оранжев пясък. Въпреки това се смята, че повечето от тях са рисковани за плуване заради големите вълни и опасните океански течения, които възникват около брега. Ангола е заета предимно от планини и плата. Най-големи са платото Уила в Югозападна Ангола и платото Бие в западните части. Най-висок връх в Ангола е Моро де Мосо. Той е висок 2620 метра и се намира в централните части на страната. В Ангола е рядкост да се видят низини. Повечето от тях се намират по атлантическия бряг. По протежение на самото крайбрежие от юг на север се простира низина, която в най-широката си част достига до около 100 километра.

kalandula waterfalls angolaЖивотински свят. Подобно на много други места в Африка, разнообразието от диви животни в Ангола е впечатляващо. Най-разнообразен е животинският свят в саваните, както и около реките и езерата. В сладководните басейни живеят крокодили и хипопотами, а прайдове от лъвове прекарват дните си лежейки под сянката на дърветата. Тук се срещат още леопарди, африканска златна котка, хиени, чакали, биволи, диви свине, зебри, антилопи (импала, спрингбок, гну), биволи, маймуни, слонове, носорози и други. Тук се срещат стотици видове птици като щрауси, марабу, лешояди, папагали, жерави, чапли и много други.

Население. Населението на Ангола почти се е удвоило през последните 20 години и в резултат на това надхвърля 19 000 000 жители. Официален език в страната е португалски, а официална религия е християнство (католици и протестанти). Около 2% от населението на Ангола са европейци (предимно португалци) и латиноамериканци, също около 2% са азиатци (главно китайци) и отново около 2% са от смесен произход. Останалите приблизително 94% от местното население се състоят от тъмнокожи, предимно от етническите групи овимбунду, амбунду и баконго. Най-големите градове в Ангола са столицата Луанда, Кабинда, Куито, Хуамбо, Лубанго, Маланге, Уиге, крайбрежните градове Бенгела и Лобито и други. Повечето от големите градове се намират в западните и централни части на страната, докато на изток преобладават по-малки селища. Градското население на Ангола възлиза на около 59%.

Кухня. Културата на Ангола представлява съчетание от традициите и обичаите на местните жители със силно влияние от Португалия. Това влияние се чувства най-силно в кулинарното изкуство. Много от ястията, които местните жители консумират се приготвят по начини, характерни за Португалия. Тъй като рибното богатство по крайбрежието на Ангола е наистина внушително, в менюто на анголците най-често присъстват риба, раци, скариди, миди и други морски храни. Навикът да се консумира пилешко месо също е дълбоко вкоренен в местното общество. Понякога на трапезата присъства козе месо, което е нещо традиционно за много африкански страни. Тук е мястото да споменем, че поради опасността, която мухата цеце носи, животновъдството в страната е доста слабо развито. Това малко насекомо пренася опасната сънна болест и лесно може да зарази голям брой селскостопански животни. По тази причина консумацията на свинско, телешко и овче месо е доста ограничена. В кухнята на Ангола често присъстват бобови храни, грах и ориз. Ангола е страна, в която се отглеждат най-различни видове вкусни тропически плодове. Отглеждат се и се консумират банани, папая, кокосови орехи и много други. Най-популярни зеленчуци в страната са картофи, сладки картофи, домати, репички, лук и чесън. В някои ястия се и добавят листа от маниока. В готвенето обикновено се използва палмово масло, тъй като то е най-разпространено тук. Анголците много често прибавят различни видове пикантни люти сосове от чесън, чушки и други към ястията.

luanda angolaНякои от храните, които не бива да пропускате са Chikuanga (хляб направен от брашно от маниока), Mariscos cozidos com gindungo (морски дарове, най-често различни видове ракообразни, сготвени в морска вода и поднесени с ориз и ароматен пикантен сос от масло и люти чушки), Doce de ginguba (вид традиционно фъстъчно сладко), Camarao Grelhado Piri Piri (вид вкусни печени скариди или пилешки късчета с пипер) и много други.

Икономика. Ангола е развиваща се страна, която притежава внушително богатство на полезни изкопаеми. Най-важни за местната икономика са запасите на нефт и диаманти. Въпреки това в резултат от дългогодишна гражданска война и вътрешна нестабилност, днес Ангола е бедна страна с нисък жизнен стандарт. Официалната валута на Ангола е нова кванза. Страната е член на Южноафриканската общност за развитие. Организацията се стреми към по-висока икономическа устойчивост, политическа стабилност и справяне с организираната престъпност. Страната поддържа тесни икономически и политически връзки с другите страни членки на организацията.

Кога да посетим Ангола? Най-доброто време да посетите Ангола е периодът от май до октомври, защото тогава времето е по-сухо, а температуриите са по-ниски и приятни. Летните месеци са твърде горещи, а високата влажност е трудно поносима.

Какво да си носим в Ангола? Ако планирате пътуване до Ангола е добре да си подсигурите леко, удобно и непретенциозно лятно облекло. Ако пътувате през южната зима и сте по-зиморничави е препоръчително да си носите и лека връхна дреха за през нощта. Предполага се, че ако пътувате до Ангола ще прекарате доста време сред дивата природа, за това е добре да обърнете повече внимание на обувките. Гледайте да са здрави и удобни. Погрижете се за кожата си. Слънчевите лъчи тук са силни и трябва да ползвате силен слънцезащитен крем с висок фактор.

fornos de blocos uigeТранспорт в Ангола. Железопътната мрежа в Ангола не е много добре развита. В границите на страната има 3 отделни жп линии, които не са все още свързани по между си. И трите са насочени от крайбрежието към вътрешността на страната. Една от линиите излиза извън пределите на Ангола и продължава в съседна Демократична република Конго. Определено пътуването с автомобил или автобус е за предпочитане и дава възможност да достигнете до по-изолирани места и по-малки селища. Наемането на кола е най-удобният и комфортен начин за пътуване. Ако изберете този вариант обаче, постарайте се да подберете автомобил с по-висока проходимост на пътя. Това ще ви улесни при пътуване извън населените места. Важно е да кажем няколко думи и за въздушния транспорт. Той се смята за най-добре развитият и уреден начин за предвижване в Ангола. Вътрешните авиолинии предлагат бързи и изключително евтини самолетни връзки с повечето големи градове в Ангола.

Сигурност. По отношение на сигурността Ангола не се отличава особено от повечето африкански страни. Тук хората са изключително мили, добре настроени, позитивни и гостоприемни. Реагират сърдечно и приятелски при среща с чуждестранни посетители. Въпреки това е добре да знаете, че и тук както на много други места на континента опасността да бъдете ограбени, да станете жертва на отвличане или да пострадате при размирици все пак съществува и е доста по-висока в сравнение с опасността в развитите страни. Добре е при пристигане в Ангола да посетите най-близкият туристически информационен център и да научите повече за опасностите в страната.

Важно: Консултирайте се с лекар преди да пътувате! Добре е да знаете, че в тропическите райони на Африка има някои доста опасни заболявания. В Ангола се разпространяват болести като жълта треска, малария, сънна болест, полиумиелит и много други. Попитайте вашия личен лекар какви имунизации трябва да си напавите и как да се защитите от опасни заразни болести.

Важни телефонни номера. Добре е да имате записани под ръка тези телефонни номера в случай, че имате нужда от помощ:

Полиция: 113

Бърза помощ: 112

Пожарна: 115