Полуостров Валдес – туристически пътеводител

Полуостров Валдес се намира в аржентинската провинция Чубут. Разположен е на брега на Патагония, в централните източни части на Аржентина. Тесен в основата си и широк на вътре в морето, полуостровът е вдаден е на около 90 километра в Атлантическия океан и заема площ от около 3625 кв.км. Втрешността на Валдес е степна, покрита с тревиста растителност и храсти и почти напълно лишена от дървета. Релефът е заравнен, а надморската височина не надвишава 100 метра. На територията на полуострова се намира също и една от най-ниските точки на континента Южна Америка – солената депресия Лас Салинас Грандес, разположена на 40 метра под морското равнище. Бреговата линия изглежда дива и сурова с множество малки заличета. На някои места брегът е скалист, а на други е покрит кафеви пясъчни плажове с едър пясък и ситни камъчета.

кит край полуостров валдесЗаради богатството на своята дива природа, след 1999 година полуостров Валдес е под закрилата на ЮНЕСКО. Мястото е биосферен резерват, а на малката му площ се срещат огромно разнообразие от животни. Край брега ще откриете големи колонии тюлени, морски лъвове и магеланови пингвини. Във вътрешността на полуострова ще откриете диви коне, лами, овни, лисици, броненосци, влечуги и гризачи, най известен от които е прословутата патагонска мара, наричана още патагонски заек. Полуостровът е притегателно място за гнездене за много различни видове птици сред които и огромните албатроси. Закътаните заливи на север и на юг в основата на полуострова са важно място за размножаването на китовете. Плитките лагуни представляват добро място за малките китчета, тъй като това е естествена защита от косатки и по-едри акули.

Валдес е една от големите туристически атракции в Аржентина. Това което привлича тук голям брой посетители е възможността да се наблюдават косатки в естествената им среда. Всъщност полуостровът може да се опише като най-доброто място за наблюдение на китове-убийци в света. Огромните черно-бели морски бозайници плуват на големи групи в дълбоките води край брега на полуострова търсейки храна. Тяхната любима плячка са тюлените, които се излежават и препичат под слънчевите лъчи на големи колонии на брега. Считани за едно от най-интелигентните създания в дивата природа, косатките използват майсторски техники за да се доберат до своята плячка. Те улавят големите океанските вълни за да излязат на самия пясък. Ако изкарат късмет хващат тюлен и го издърпват във водата. Зрелищната гледка не е гарантирана на туристите, но вероятността да попаднат на подобна сцена все пак съществува.

валдес аржентинаПолуостров Валдес има сух и ветровит умерен климат с променлив характер, изпитващ омекотяващото влияние на Атлантическия океан и топлото Бразилско течение, което се спуска от тропиците край източното крайбрежие на континента. От ноември до март времето е доста топло. Температурите през деня са над 25°C, а нощите са прохладни с температури между 10 и 15°C. В разгара на лятото през януари термометрите достигат до около 28 – 29°C. Зимите са хладни, понякога студени, особено при по-силен или продължителен южен вятър от към Антарктида. Дневните температури през юли и август могат да достигнат до около 12°C, но през нощта падат до около 0 – 1°C.

Кога да посетим полуостров Валдес? Полуостровът предлага по нещо интересно на практика през цялата година. Ако пътувате от края на май до декември ще можете да наблюдавате баленовите китовете, а от октомври до март е сезонът през който огромните колонии пингвини излизат на брега. През февруари и март пък е най-доброто време през което да видите излизащите на брега по време на лов китове убиици.

Как да стигнем до Валдес? Град Пуерто Мадрин и неговото международно летище се намира на приблизително час и половина път от тук.