Армения

the sevan lake armeniaАрмения е една от най-слабо известните и изолирани страни в Европа. Дивата природа, непознатата култура и безбройните легенди, които се носят из тези земи биха могли да изиграят много положителна роля в икономиката на страната. Според много хора именно Армения е мястото, където може да бъде открит Ноевия ковчег.

Географско положение. Армения е разположена в най-югоизточната част от Европа, между 38 и 41° северна географска ширина и между 43 и 46° източна географска дължина. Има площ от 29 743 кв.км. На север граничи с Грузия, на запад – с Турция, на изток – с Азербайджан, а на юг – с Иран. Армения няма излаз на море, въпреки, че Черно море е само на 160 км., а Каспийско море – на 195 км. В по-голямата си част страната е разположена върху планините на Южен Кавказ. Това е най-крайната точка на европейския континент. Отвъд арменските граници се намира Азия.

ararat from yerevanРелеф. Армения е планинска страна. Малко са местата, които имат надморска височина по-малка от 1000 метра. Дори центъра на столицата Ереван се намира на около 1010 метра над морското равнище. Най-високият връх в Армения е Арагац. Той се издига на височина от 4095м над морското равнище на северозапад от Ереван.

Природа. Армения има дива и красива природа, в която преобладават суровите планински пейзажи. Планинските склонове с по-малка надморска височина, котловините и речните долини са покрити с гъсти широколистни и иглолистни гори за разлика от по-високите части, които са голи и чукарести. Една от големите природни забележителности на Армения е езерото Севан. То има дължина от над 72 километра. Разположено е в източните части на страната. В югозападните части на Армения се разкриват величествени гледки към свещената арменска планина Арарат, която днес е разположена в границите на Турция.

noravank monastery armeniaКлимат. Армения е разположена на границата между субтропичния и умерения климатичен пояс. Притежава черти, характерни и за двата пояса. Климатът като цяло е континентален. Разликите в температурите между различните сезони са доста големи. В столицата Ереван например, декември и януари са много мрачни, студени и сурови месеци. Нощните температури са между (-5) и (-10) °C, а дневните рядко достигат до около 1-2°C. През февруари времето чувствително се затопля. Дните стават все по-приятни. Термометрите през деня показват най-често между 5 и 10°C. Март и април са типично пролетни месеци с температури между 14 и 20°C. Природата се връща към живот и всичко става много зелено и красиво. От май до края на септември дните са горещи с температури от 24 до 35°C. Октомври е мек и приятен. Дните все още са доста топли и слънчеви. Температурите са около 20 – 21°C. През ноември времето рязко започва да се влошава. Валежите в Армения са незначителни. Те са равномерно разпределени през годината. През зимните месеци валежите са предимно от сняг. В климатичните условия на Армения голямо влияние оказва голямата надморска височина на страната. Това обаче се one of the most beautiful buildings in yerevan armeniaкомпенсира от факта, че студените въздушни маси не могат да пресекат лесно Кавказките планини.

Население и селища. Населението на Армения е еднородно. Над 93% от населението е от арменски произход. Преобладаващата част от населението са християни – около 97%. В страната живеят почти 3 000 000 души. Приблизително 1 500 000 от тях живеят в столицата Ереван. Други големи и важни центрове са Ванадзор (150 000 души) и Гюмри (130 000 души). Ванадзор е разположен в дълга и тясна котловина в северните части на Армения. От всички страни го заобикалят високи планини. Разположен е на около 1320 метра надморска височина. Гюмри се намира в близост до западната граница на Армения. Разположен е на надморска височина от над 1540 метра. Тъй като се намира в равнинен район, околностите му имат добре развито селско стопанство и множество обработваеми земи. Градът се намира на около час път с кола от столицата Ереван.

the armenian provinceИкономика. Армения има развиваща се икономика, изградена основно през съветско време. Стандартът на живот е нисък. Икономиката разчита основно на промишлеността. Развиват се тежка и лека промишленост. Произвеждат се кожи, текстил и хранителни продукти. По-малък дял заема селското стопанство, в което преобладава овощарството и лозарството. По време на Съветския съюз страната е била много добре развита и заможна, но днес е една от най-бедните държави на континента Европа. Официалната валута на страната е Драм. Икономическата мощ на Армения е почти изцяло концентрирана в и около столицата Ереван.the coast of sevan lake

Факти и събития. *Армения е основана през 6-ти век пр.хр. *Армения е първата християнска държава в света. *Армения е бивша членка на Съветския съюз. *Армения била най-заможната съветска република. *Страната е заобиколена изцяло от мюсюлмански държави. *Най-трагичният момент в историята на тази малка кавказка страна е Арменският геноцид, по време на който Османската империя избива над един милион арменци за периода 1915-1916г.*През 1936г е провъзгласена за „Съветска социалистическа република Армения“. *На 23 септември 1991г Армения е провъзгласена за независима държава.

haghpat nshan armeniaНай-доброто време за туризъм. Ако сте решили да пътувате в Армения е най-добре да го сторите през месеците май, юни и септември, когато е топло без да бъде твърде горещо. Стандартното облекло за през тези месеци е лятно. Е, разбира се, бихте могли да си носите някоя лека връхна дреха, особено за през месец май, но все пак не очаквайте студено време през тези месеци.