Аруба

panoramic view to the capital of aruba oranjestadАруба е малък остров, разположен на около 17 километра от бреговете на Венецуела. Заобиколен е от водите на Карибско море. Този красив остров е автономна територия в състава на Кралство Нидерландия. Дом е на около 110 000 души или колкото е населението на един не много голям град, докато в същото време тук почиват милиони туристи всяка година. Тук официален език е нидерландският, но на Аруба всеки ще ви разбере и на английски. На този остров, където чуждестранните посетители многократно надхвърлят броя на местните жители, английският език е особено важен, тъй като се явява основно средство за работа и общуване.

Столицата Ораниестад е разположена в северозападната част на острова. Тук живеят около 36 000 palm beach arubaдуши. Това е най-големият град на острова, тъй като тук живее около 1/3 от населението.

Аруба е изтински туристически рай сред водите на най-топлото море в света. Островът има сух и топъл субекваториален климат. Температурите тук варират от 28°C през януари до 32°C през септември. Нощите са топли през цялата година. За разлика от останалите Карибски острови, които от април до ноември преживяват дъждовния си сезон, на Аруба е подходящо за туризъм през всички 12 месеца в годината. Наистина от август до януари е малко по-влажно, но дори и тогава времето е перфектно за лятна почивка. Дори и през най-дъждовния месец ноември валежите са под 100мм. dividivi tree is one of the simbols of arubaАруба остава в страни от пътя на ураганите, които преминават през Карибско море и това е още едно от многобройните предимства на този холандски остров. Аруба е идеалното място на което човек да се спаси от сивата и досадна зима. Тук е вечно лято, а усещането да излезеш от самолета през януари и да те погали топлото тропическо слънце и да усетиш температура от 28°C си е едно много вълнуващо преживяване. И тъй като влажността на въздуха тук не е прекалено висока, трийсет градусовата жега се понася много лесно.

Аруба притежава прекрасна природа, която ще ви бъде много интересно да опознаете. Североизточните брегове на острова изглеждат доста сурови. Растителността е тревиста, релефът cacti aruba small antilesравнинен, а бреговете са предимно каменисти. Морските води обикновено са с характерен тъмно син цвят, а вълните са по-често големи. Тази част от острова е много рядко населена. Обикновено е ветровито и по тази причина тук можете да видите много ветрови генератори, които произвеждат електроенергия. Вятърът, силното слънце и сушата са причина тази част от острова да е заета от полупустинни пейзажи. На североизточния бряг рядко вирее нещо различно от кактуси. В източната част на острова, насред пустоща се намира Национален парк „Арикок“( Arikok National Park). Това е най-дивата и запазена част от острова. Намира се на източния му бряг. Тук ще откриете пейзажи, които ще ви пренесат в Калифорния или на Канарските острови – много слънце и сухолюбива растителност.

aruba and its european architectureЕдин от най-интересните представители на местната флора е дървото Диви-Диви, което има много странно извито на една страна стъбло. Короната на дървото е не по-малко странна – вместо да порастне на горе, както става с повечето дървета, короната на Диви-Диви расте на страни. В тази част от острова на територията на Национален парк „Арикок“ ще намерите най-високата точка на тоси равнинно хълмист остров – връх Яманота, висок 188 метра. На север от пределите на парка се намира една от големите забележителности на острова – Нейчъръл Бридж (Natural Bridge). Това е една скална формация, която наистина наподобява мост. Обикновено посетителите не пропускат това място, тъй като е много диво и живописно. Още по-насевер ще откриете малък параклис, заобиколен от пустинна местност.relax on the beach of aruba От тук се разкрива прекрасна гледка към тъмносините води на Карибско море.

Югозападната страна на островът е съвсем различна. Пейзажите са толкова контрастни в сравнение с източните части на острова, че направо ще се почувствате все едно сте попаднали на другия край на света.Тук водите на Карибско море са спокойни с лазурни нюанси и изключително бистри. Под водната повърхност има много богато разнообразие от форми на живот. Брегът е защитен от красиви коралови рифове, които виреят чудесно в топлите води тук. Не далеч от брега има няколко острова с издължена и тясна форма, повечето от които са покрити с гъста тропическа растителност. В западната част на остров Аруба е the eastern coast of aruba is wild and beautifulконцентрирана по-голямата част от населението, в това число и столицата Ораниестад. Този град има съвсем европейска визия. Тук буквално ще се почувствате все едно сте в Европа и то не на някое друго място ами в Холандия. Ораниестад е едно малко подобие на Амстердам и това се отнася не само за архитектурата, но и заради отличната инфраструктура, скъпи хотели и магазини, малки чаровни кафенета и ресторанти, които ще ви накарат да почувствате атмосферата на стара Европа дори тук, на другия край на света. На юг от Ораниестад, на брега на Карибско море се намира международното летище на Аруба. На западния бряг на Аруба има много повече зеленина и всичко изглежда съвсем различно. Около белите пясъчни плажове виреят горички от кокосови палми, които придават white sand and limpid water arubaромантично усещане. Островът е вечно зелен, но за разлика от повечето Карибски острови този не е покрит с гъсти тропически гори. Може би най-много и най-гъста растителност ще откриете около Испанската лагуна. Влаголюбиви дървета, храсти и цветя превръщат това място в истински оазис.Тъй като тук климатът е субекваториален, по-зелената западна част от острова доста напомня на африканските савани. Най-често растат отделни дървета и кокосови палми. Преобладават храсти и кактуси. На местата, където има повече хотели има грижливо поддържана паркова растителност.

view to the streets of arubaЕдно от най-атрактивните за туристите места на Аруба е Палм бийч. Разположен в най-северозападните части на острова, Палм бийч разполага с най-прекрасните плажове, най-търсените хотели и най-много възможности за забавление. На самия плаж има огромни басейни, а от финия бял пясък се извисяват стройни кокосови палми. На юг от Палм бийч бихте могли да посетите фермата за пеперуди, а само на пет минути път от тук ще видите вятърна мелница, досущ като онези, които красят равнинните пейзажи в Нидерландия.