Азия

Asia chinaАзия е най-големият континент на планетата. Простира се от Средиземно море до Тихия океан и от Северния ледовит океан почти до Австралия. Тук се намират някои от най-големите по територия и население страни в света като Китай, Индия, Индонезия и голяма част от Русия.

Площта на Азия възлиза на 44 579 000 кв.км., а населението доближава 4 милиарда! Обширни територии от Азия страдат от пренаселване. Някои държави имат дори специална политика, свързана с раждаемостта. В Китай например е забранено на семействата да имат повече от едно дете.

Азия е люлка на човешката цивилизация. Повечето от народите и културите, които познаваме днес са възникнали там и са се разпространили по света. Най-разпространените религии водят началото си именно от Азия, а голяма част от народите дори и на Европа могат да проследят корените си тук. Не само културното и езиково разнообразие е невероятно. Същото се отнася и за природата. В Азия има огромни пустини, степи, савани, тропически дъждовни гори, обширни широколистни и иглолистни гори, както и безлюдни вечно замръзнали територии в крайния север. Това е единственият континент, който преминава през всички климатични зони без изключение.Тук се срещат животни като тигър, леопард, мечка, орангутан, слон и много други. Азия е най-динамично развиващият се регион на планетата. Тук има множество икономики, които респектират със своята стабилност и напредък. Няма как да не споменем гигантите Китай, Индия и Япония, както и малките по площ, но силно развити Дубай и Сингапур.