Алис Спрингс, Австралия

uluru north territory australiaАлис Спрингс е вторият по големина град в щата Северна територия. Разположен е непосредствено до южната тропическа окръжност (тропика на козирога). Градът се намира в югоизточната част на хребета Макдоналд, висок 1531 метра. Това е една от най-откъснатите и изолирани части от австралийския континент. На където и да потеглите от Алис Спрингс трябва да пресечете стотици, а в някои случаи дори и хиляди километри пустиня за да достигнете до океанския бряг.

Мястото притежава някакво особено очарование. Тези части на Австралия са пропити от хилядолетната култура на аборигените. На около 300 километра от Алис Спрингс се намира една от най-големите забележителности на континента – скалата Урулу (или както още се нарича Айърс Рок). Тя е център на аборигенската култура. По стените на тази свещенна скала са изобразени рисунки, които според местните коренни жители разказват за историята на света. Тази част от Австралия известна още като Аутбек привлича много туристи, но туризма все пак едва сега „прохожда“. Тук идват основно хора, които са любители на приключенията, които се вълнуват, че ще попаднат на сред нищото. На място което не се е променило в продължение на Henbury Meteorite Crater alice springsмилиони години. Хотелската база тук все още не е особено развита, а повечето посетители спадат към категорията екскурзианти. Тоест, това са хора, които след посещение на местните забележителности се отправят най-често кък крайбрежието и не остават тук за дълго. В интерес на истината обаче, тези които не останат тук поне няколко дни губят, защото истинската красота на Алис Спрингс и неговите околности се вижда не от пръв поглед. Освен Урулу, тази част от Австралия има много други неща, които да се видят.

Самият Алис Спрингс е малък град, чието население наброява около 30 000 жители. Заобиколен от огнено червени скали и оскъдна зеленина. По улиците на този град трудно се намира сянка. Дъжд вали толкова рядко, че когато това се случи става тема номер едно в разговорите на местните жители. Температурите са високи целогодишно. През южната зима дните са между 20 и 25°C. Ако се случи да завали, то това е най-вероятно да стане през зимата. Лятото е изпепеляващо. Жегата може да умаломощи дори и най-заклетите почитатели на слънцето и на високите температури. Тук се излиза само рано сутрин и привечер. Температурите в интервала 38 – 45°C се приемат за нещо обичайно. И това са температурите на сянка. Тъй като в Алис panoramic view of alice springsСпрингс сградите са ниски, при изгрев и при залез се разкрива красива гледка към червените околности, които по това време на денонощието стават дори още по-огнени. Ако пътувате до Алис Спрингс трябва да сте много предпазливи по отношение на отровните змии и насекоми, които тук никък не са малко. Ако посетите местен консултант, той може да ви каже не само как да избегнете среща с някои от по-опасните представители на местното животинско царство, но също така може да ви насочи към някой прохладен извор сред огнените пейзажи на хребета Макдоналд, където бихте могли да се изкъпете, да поплувате и да се разхладите на спокойствие. Подобни места са един истински оазис сред пустинните пейзажи.

Днес в червеното сърце на Австралия и по-специално Алис Спрингс пристигат между 300 и 400 хиляди посетители, което надхвърля 10 пъти броя на местното население. Всъщност туризма и минното дело са основните източници на доходи за местното население. Ако човек реши да пътува до Алис Спрингс е добре да помисли за възможностите за транспорт. Най-добре би било да летите със самолет до Алис Спрингс, но ако нямате тази възможност бихте могли да летите до някой от големите австралийски градове и от там да летите с по-малък the region of alice springs kings canyonсамолет до Алис Спрингс. Има разбира се и други възможности – автобус или кола. С южния бряг и с Аделейд има и жп връзка. Имайте предвид обаче, че разстоянието от 1000 километра до най-близката щатска столица Дарвин е доста изтощително, особено като имате предвид ужасната жега. От друга страна пътувайки с кола ще видите пейзажи, които наистина си заслужават. Алис Спрингс е дестинация за истински авантюристи и за хора, търсещи силни усещания и искат да видят нещо наистина непознато и много вълнуващо.