Дарвин, Австралия

darwin from the seaРазположен сред саваните и редките субекваториални гори в щата Северна територия, Дарвин се определя като град с много големи перспективи за развитие. Все още обаче е твърде малък за да получи на световната икономическа сцена мястото, което му се полага. С население от само 130 000 души, Дарвин е най-малкият столичен център в цяла Австралия. Но да си малък си има и своите предимства. И ако трябва да сме честни предимствата изобщо не са малко.

Първо Дарвин няма сериозни проблеми с престъпността, която мъчи всички по-големи градове в Termite mound in Kakaduсвета. Тук за туристите и местните жители е напълно безопасно. Освен това Дарвин не страда от натоварен градски трафик, шум и замърсеност. А може би една от най-осезаемите облаги е, че огромните богатства на Северна територия се разпределят сред съвсем малко количество хора. Това прави качеството на живота много високо. А богатствата на Дарвин и на щата Северна територия идват почти изцяло от добив на полезни изкопаеми, които тук са почти навсякъде. От недрата на земята се извличат всякакви рудни и нерудни полезни изкопаеми, благородни метали, както и скъпоценни камъни. Огромните приходи на града поддържат безупречната инфраструктура и чистота. Градът разполага с международно летище, което макар и да няма мащабите на летището в Сидни устройва идеално местните жители и нуждите на туристите.

Туризма на щата Северна територия и на Дарвин през последнитре години търпи развитие. И това не е учудващо, имайки предвид, че тази част от света има хубава и запазена природа, диви casino in darwin australiaплажове, целогодишно топъл климат и животински и растителен свят, представен главно от ендемити. Тъй като развитието на туризма е в начален стадий, тук няма да видите нито огромни тълпи туристи, нито значителни струпвания на хотели. Това е още едно от предимствата на дивата и неусвоена територия на северна Австралия. Не далеч от Дарвин се намира един от най-известните австралийски паркове – Национален Парк Какаду. Кръстен е на често срещания вид папагал по тези места. Интересно е всъщност, че в Австралия могат да се видят наистина голямо разнообразие от папагали. Други животни, които бихте могли да видите тук са коала, опусум, кенгуру и да не забравим соленоводните крокодили. Те живеят както в солена, така и в сладка вода. Предполага се, че това е най-опасният вид крокодил на планетата. Понякога се случва дори да нападне туристи, които са дръзнали да се доближат до него твърде много или просто са разпънали палатка на рисковано място. Това са същите онези крокодили, които нападат главната героиня от филма „Завръщане в рая“ и обезобразяват лицето и. За съжаление в действителността е почтиthe bay of darwinневъзможно да се спаси човек, който е попаднал в челюстите на този опасен хищник. Това обаче, че са опасни прави крокодилите дори още по-интересни за посетителите. Освен всички изброени до сега видове, сред дивата природа на парка Какаду и околностите на Дарвин има огромно разнообразие от насекоми, много от които са отровни. Австралия е една от страните с най-голямо разнообразие от отровни насекоми. Същото се отнася и за змиите. Изобщо тук е най-подходящото място да се отправи предупреждение към всички, които смятат да пътуват до Дарвин, че там има много животни, които са колкото красиви и интересни, толкова и опасни.

Дарвин е доста горещ град. Тъй като попада в субекваториалния климатичен пояс, градът има двасезона сух и дъждовен. Сухия съвпада със зимата в южното полукълбо и трае от май до октомври. Тогава температурите са около 30 – 31°C. Това е и активният туристически сезон. През южното лято от април до ноември salt water crocodile kakadu australiaе сезонът на дъждовете. Те са силни, внезапни, проливни и непредвидими. През тази част от годината температурата леко се повишава и достига 33 – 34°C. Туристите избягват този сезон заради валежите и жегата. През летния (дъждовен) сезон Дарвин не рядко става жертва на циклони, идващи от северозапад от към Индийския океан. Местното население не се впечатлява особено много, но за туристите би могло да е доста плашещо. По отношение на бурите Дарвин за Австралия има подобен опит като Маями за САЩ. Един от най-запомнящите се моменти за град Дарвин е свързан точно с това природно бедствие. През декември 1974г., в коледната нощ, точно в разгара на летния сезон в Австралия страховита тропическа буря връхлита Дарвин и напълно унищожава 2/3 от града. Ветровете със скорост от над 200 км/ч събарят дървета, преобръщат коли, отнасят покриви и всичко това поставя kakadu national park darwinциклона Трейси на първо място като бурята причинила най-големи щети в Австралия. Днес останките на някои сгради представляват интерес за туристите. Все пак такова бедствие не се случва всеки ден. Жителите на Дарвин обаче не остават безучастни и възстановяват града си доста бързо. Днес Дарвин е модерен град с големи перспективи за строителство на високи сгради в центъра. Първите по-високи постройки вече се виждат на градския силует.