Куинсланд, Австралия

Brisbane skyline blueskyКуинсланд се смята за най-красивото и екзотично кътче от Австралия. Прекрасният климат и впечатляващото биологично разнообразие привличат тук множество туристи. Тук се редуват гъсти тропически гори, савани, пустинни местности, планини, както и хиляди райски острови, намиращи се само на една ръка разстояние от брега. Куинсланд предлага огромно разнообразие не само на брега, но и под водната повърхност.

Географско положение, граници и големина на Куинсланд. Куинсланд е вторият по големина и значимост и трети по население щат в Австралия и заема територия от 1 852 642кв.км. Граничи с щатите Нов Южен Уелс на юг, Южна Австралия на югозапад и Северна територия на запад. На север има излаз на залива Карпентерия, а в най-северната си точка при нос Townsville Skyline queenslandКейп Йорк, Куинсланд се доближава на само 150км от Папуа Нова Гвинея. На изток има много широк излаз на Тихия океан и по-конкретно на Коралово море. Куинсланд притежава множество острови във водите на Тихия океан и по-малки в залива Карпентерия. Близо до тихоокеанското крайбрежие на щата се простира Големият бариерен риф. Най-голям е остров Фрейзър, а най-популярен за туризъм е Уитсъндей Айлънд, разположен сред самия коралов риф.

Климат на Куинсланд. Почти цялата територия на щата Куинсланд попада в тропичния климатичен пояс. Единствено най-северните части на полуостров Кейп Йорк имат субекваториален климат. Температурите като цяло се повишават на север, а валежите намаляват на запад. Най-сухите райони на Куинсланд се намират в югозападната част на щата, в близост до границата със Северна територия. Най-дъждовни са крайбрежните тихоокеански райони. Голямата вододелна планина оказва силно влияние върху валежите на щата Куинсланд. Тя играе ролята на климатична бариера. Влажните въздушни маси на Пасифика се изваляват в планинските райони и преди тях, а вътрешността остава във валежна сянка. Общото при валежите в тропичен Куинсланд е това, че по-голямата част от тях пада през по-толото полугодие от ноември до април, докато зимното полугодие е по-сухо.

Dagg Falls QueenslandТемпературите в щата са доста различни в зависимост дали конретно място се намира по-насевер или по-наюг. Така например в Кернс, който се намира в северните райони на щата температурите варират от 26°C през юли и август до 32°C през декември и януари. От друга страна Брисбейн, който е разположен в южните части на щата има доста по-хладен тропичен климат. Тук зимите са по-хладни в сравнение с Кернс например. През юли термометрите показват до около 22°C, а през януари – около 30°C. В пустинната въпрешност на щата понякога се измерват екстремно високи температури през деня, а нощните могат да паднат почти до нулата (както е в пустинята Сахара например). Най-високата температура, измервана някога в щата Куинсланд е 49,5°C! Рекордната жега се случила в деня преди Бъдни вечер на 24 декември 1972 година. Това се случило в малко провинциално градче, намиращо се в сърцето на Аутбек, в югозападната част на щата.

Население на Куинсланд. Куинсланд е третият по брой на населението щат в след Нов Южен Уелс и Виктория. и има население около 4,5 милиона души. Най-голям град и столица на щата Куинсланд е Брисбейн, който се намира в южната част на щата. В Брисбейн живеят около 2 милиона души. Други по-големи градове са Голд Коуст (500 000), Таунсвил (200 000), Кернс (160 000), Рокхемптън (80 000) и други. Както е на всички други места в Австралия и тук населението в по-голямата си част се състои от хора, които са родени в някоя друга страна по света. През последните десетилетия броят на преселниците от Азия изпревариха идващите от Европа. Преобладаващата част от жителите на този щат обитават крайбрежните райони, което е разбираемо предвид горещия климат. Населението на Куинсланд има голяма продължителност на живота и висок жизнен стандарт.

Икономика. Куинсланд е богат щат. Местното население има много висок жизнен стандарт, особено в по-големите и развити Cairns Esplanade queenslandградове. Богатството на щата Куинсланд се дължи основно на туризъм, селско стопанство, добив на полезни изкопаеми, строителство и развитие на високите технологии. Туризмът придобива все по-значимо място, тъй като броят на посетителите постоянно расте. Тук се намира туристическата столица на Австралия – Голд Коуст. Добивът на полезни изкопаеми от своя страна винаги е заемал важно място в австралийската икономика, така че значението му за щата Куинсланд не е изненадващо. Тук се добиват най-различни полезни изкопаеми, като например злато, сребро или боксит. Куинсланд е най-атрактивното място в Австралия по отношение на недвижимите имоти. Това прави цените им едни от най-високите на континента.

Туризъм в Куинсланд

Ако ще пътувате до Куинсланд най-удобно е да летите до международното летище в Брисбейн, макар че има международни полети и до Кернс. Все пак е добре да се съобразите с разстоянията, тъй като тук те никак не са малки. Между отделните австралийски градове има също регулярни самолетни полети, защото не винаги е удачно да се пътува с автомобил. Ако ще пътувате до най-посещаваната дестинация в северен Куинсланд – Кернс, е най-добре или да летите директно до там, или ако тази възможност не съществува да пътувате до Брисбейн например, а след това с друг самолет до Кернс. По права линия разстоянието между Брисбейн и Кернс е цели 1380км., така че бихте могли да си представите колко дълго и изморително би било едно пътуване.

Куинсланд е удивително място за туризъм. Място, което със сигурност е напълно различно от всичко, което някога до сега сте виждали. Куинсланд е перлата на Австралия. Щат, който може да предложи поразително красиви пейзажи, модерни градове, уникален по рода си растителен и животински свят. Тук повечето растителни и животински видове не се срещат на друго място освен в Австралия. Но задължително бъдете внимателни, защото голяма част от местните животни и дори растения могат да бъдат много опасни. Има голямо разнообразие от змии, насекоми и други, които биха могли да бъдат заплаха за вас ако не сте много предпазливи и не спазвате необходимата дистанция. Австралия е рай за опасни животни. Beach Queensland AustraliaТук се среща един вид птица, наречена Казуари. Тя е известна с това, че ако пожелае би могла да убие възрастен човек с острите си нокри и опасен клюн. Опасностите в Куинсланд са много, но в крайбрежните води са дори още повече. Медузи, риби и какви ли не морски създания могат да бъдат заплаха за невнимателни туристи. Не забравяйте и соленоводните крокодили, които се смятат за най-опасните в света. Интересното при този вид крокодил е, че за разлика от другите свои родственици, той може да живее и в солени води, както бихте могли да разберете от името му. Донякъде обаче, точно многобройните опасности правят Куинсланд толкова вълнуващ.

Другото лице на Куинсланд е екзотиката. Тук целогодишно топлият климат и слънчево време привличат много хора, желаещи да избягат от мрачните и сиви зимни дни в умерените ширини. Сред топлите тропически води на Австралия има хиляди острови, които чакат да бъдат открити. Възможностите за гмуркане и наблюдение на коралови рифове са по-добри от което и да било друго място на света. Морските води са чисти, а видимостта е много голяма. Острови като Уитсъндей Айлънд са истински тропически рай, а плажовете са просто умопомрачително красиви. Тук ще откриете един от най-красивите австралийски плажове – Уайт Хевън Бийч. Изобщо, трудно е да се опишат красотите на Големия бариерен риф. Това е нещо уникално по рода си и наистина си струва да се види. Интересна подробност е, че туристите биха могли да отседнат в плуващ хотел сред самите води над рифа за да са по-близо до това чудо на природата.

Освен неизброимите природни красоти на слънчев Куинсланд, тук има и множество прекрасни градове, които могат да превърнат почивката ви в незабравимо преживяване. Понякога наричат Брисбейн най-модерният град в южното полукълбо. Изключително бързото му развитие и внушителен градски силует все повече започват да привличат не само туристи, но и инвеститори. Кернс и Рокхемптън са очарователни, а Голд Коуст е един от най-големите и бурно развиващи се курорти в света. Тук силно ще ви впечатли 323 метровият небостъргач Q1.

Кога да посетим Куинсланд? Най-доброто време в годината за туризъм в Куинсланд е зимното полугодие (април – ноември), когато температурите са най-приятни и няма екстремни горещини. Освен това през зимните месеци времето е Queensland desert Australiaпо-сухо, а вероятността за валежи значително намалява. Времето в този слънчев щат е подходящо за плаж през цялата година.

Какви дрехи да си носим за туризъм в Куинсланд? Летните дрехи са напълно подходящи за туризъм в Куинсланд през цялата година. Бихте могли да си вземете някоя по-топла дреха като анорак или тънко яке ако планирате да посетите планинските райони. Лека връхна дреха ще ви бъде необходима също за вечерните часове през зимата ако посетите най-южната част от щата (например Брисбейн). Не пропускайте да вземете със себе си и слънцезащитен крем с много висок фактор. Слънцето в Куинсланд е доста силно!