Брисбейн, Австралия

night  skyline of brisbane australiaБрисбейн е един от най-известните и красиви градове в Австралия. Съчетава изключително модерна архитектура, прекрасен слънчев климат, прекрасна природа и средиземноморски стил на живот. Този град е магнит не само за туристите, но и за търсещите по-добър начин на живот емигранти, идващи тук от цял свят.

Географско положение. Брисбейн е разположен на 27 градуса южна географска ширина, в най-южните части на art brisbane australiaавстралийският щат Куинсланд. Има излаз на Тихия океан. Разположен е в долното течение на едноименната река Брисбейн, която тук се влива в Тихия океан. Брисбейн и прилежащите му курортни центрове се приемат като „порта“ към тропическия север на Австралия, където са разположени хилядите острови на Големия бариерен риф. На запад от града се намира Голямата вододелна планина.

brisbane australia night viewПрирода. Местната природа е изключително красива. Това е благодарение на топлия и влажен климат в тази част от страната. Растителността е вечнозелена и гъста. Тук се срещат някои изключително капризни и чувствителни дървесни видове, като например кокосовата палма. На запад от града е разположена покритата с гъсти гори Голяма вододелна планина. Тя играе ролята на климатична бариера и спира идващите от към океана влажни въздушни маси, като не им позволява да преминат във вътрешността на страната. Прекрасната природа в тази част на Австралия е причината тук да има множество национални паркове. Един от тях е Моретън Айлънд. Той представлява покрит с тропическа растителност остров, заобиколен с бели, пясъчни плажове. Намира се на около 38км от центъра на града. Други такива са Национален парк Глас Хаус, който е покрит с гъста растителност и има живописен релеф, Национален парк Фрешуотър, brisbane skyline australiaНационален парк Бриби Айлънд, както и огромен брой защитени територии. Разнообразието от животински видове също е много голямо. В околностите на града не е изключено да се натъкнете на типични представители на местния животински свят, като например кенгуру или коала. Но ако сте решили да посетите Брисбейн и да разгледате неговите природни красоти много трябва да внимавате, тъй като страната като цяло е дом на много отровни животни – змии, паяци, насекоми и други!

Климат. Брисбейн е разположен в най-южните части на тропичния климатичен пояс. Климатът е топъл през цялата година. Разликите между зима и лято са малки. Най-студен месец е юли. Тогава средните дневни температури са около 21°C, а нощите са прохладни – около 9 – 10°C. Най-горещ е януари. Тогава средната дневна температура е 30°C на сянка, но понякога става и над 40°C. Летните нощи са много топли с температури около 21°C. Разликата между най-студен и най-топъл месец е около 9 градуса. Валежите са средни по количество през цялата година. Няма твърде влажни или прекалено сухи месеци. Това обаче, което прави впечатление е, че дъждовете нарастват с повишаване на температурите. Най-дъждовен месец е януари – около 160мм. Най-сух месец е септември, когато е краят на зимата. Тогава the city of brisbane australiaвалежите са само 40мм. Времето в разположените в близост до Брисбейн курортни центрове, е подходящо за плаж през цялата година, но през зимните месеци е добре да се използват най-топлите часове около обяд, докато през лятото – точно обратното – обедните часове е добре да се избягват, тъй като слънцето може да бъде изключително силно и опасно. Брисбейн със сигурност привлича милиони посетители и огромен брой емигранти заради прекрасния си климат. Тук климатичните условия наподобяват на американския щат Флорида и испанските Канарски острови. Ако се чудите коя част от годината да изберете за почивка в Брисбейн, вероятно най-подходящи са пролетта и есента, когато е доста топло, но не е твърде горещо. През пролетта и есента ще избегнете хладните зимни утрини и нощи, както и нетърпимите летни жеги.

Население. Населението на Брисбейн е повече от 2 000 000 души. Това е третият по големина и значимост център в city hall brisbane queensland australiaАвстралия след Сидни и Мелбърн. Местното население нараства с огромни темпове. Преселниците са от всички краища на света, но през последните години преобладава емигрантски поток от Азия. Австралия като цяло залага повече на висококвалифицираните кадри, като в голяма степен пренебрегва програмите за разнообразяване на населението, които се спазват строго в САЩ. Днес в Брисбейн и неговите околности живее почти половината от населението на щата Куинсланд.

Икономика. Брисбейн е много богат и високо развит град, с бързоразвиваща се пазарна икономика. Това е основният икономически център на щата Куинсланд и трети по икономическа мощ град на континента. Икономиката му е равностойна, а в някои случаи и по-силна от тази на редица градове в Европа и Северна Америка. Брисбейн разчита основно на сектора на услугите. Градът е много важен туристически и образователен център. Да не забравяме също и факта, че Австралия е с много голям принос към медицината, особено през последните години. Градът koala brisbane queensland australiaинвестира много в развитието на високите технологии и промишлеността. В околностите на този развит метрополис се развива модерно селско стопанство. Освен традиционното за Австралия животновъдство, тук се развива също и високо производително растениевъдство. В близост до града се отглеждат топлолюбиви култури, като например банани и ананаси.

История. Началото на този световен метрополис е поставено преди по-малко от два века. През 1824 година тук е основана затворническа колония, в която Великобритания изпращала свои затворници. Градът е кръстен на шотланския военен и губернатор сър Томас Брисбейн. На това място през втората световна война Америка разполага своите основни бази в югозападния Пасифик. Съвременната история на града е белязана основно от големия икономически растеж и нарастването на населението, както и от туристическия бум в района. През 20-ти век икономиката на града придобива много голяма автономия с цел по-бърз икономически растеж.tarantula brisbane australia

Забележителности. Едни от най-големите забележителности на града са кметството, моста Стори, небостъргачите, многобройните паркове и градини, както и многобройните национални паркове и резервати в околностите на Брисбейн. Ако сте посетили Брисбейн ще бъде истинска лудост да пропуснете прекрасния град Голд Коуст, както и Сърфърс Перадайс – най-големият курорт в Австралия и един от най-големите в света. Красотите му са неизброими, плажовете великолепни и се намира само на петнайсетина километра югозападно от Брисбейн.