Кернс, Австралия

the largest swimming pool of cairnsКернс е град разположен в северните тропически райони на щата Куинсланд. Днес този прекрасен и слънчев курортен център има население от около 160 000 жители и продължава да привлича нови и нови имигранти от цяла Австралия, но също и от много други места по света. Днес Кернс се развива много динамично на базат на туризма и търгувията. Това е един от най-важните туристически центрове в северната част на континента. Многобройните посетители са основа не само на туризма, но и на търговията. Кернс е град с многобройни шопинг центрове и това осигурява работа на много хора.

kuranda cairns queenslandКернс е това, което човек си представя, когато чуе думата екзотика. Градът сякаш е възникнал насред тропическата дъждовна гора. Улиците са богато озеленени с най-невероятни представители на местната флора и фауна. Хиляди дървета, храсти и изключително красиви цветя декорират този град, който изглежда толкова британски и в същото време толкова южняшки и слънчев. Това не е място на което ще откриете високи небостъргачи, от каквито изобилства в Сидни, Голд Коуст, Пърт и други големи австралийски градове. Тук повечето постройки са ниски и това прави града да изглежда някак си по-приветлив и неангажиращ. Макар, че в Кернс няма небостъргачи, тук има изключително модерни сгради, които са най-често правителствени сгради или шопинг центрове. Такъв е примерът с Уилям МакКорник Плейс – това е правителствена офис сграда, която се описва като „най-зелената“ на континента. Градският център с повечето важни сгради е разположен на самия бряг на Коралово море. Тук се намират street view of cairnsснежно бялата сграда на градската библиотека, която е построена в колониален стил, повечето болнични заведения, молове, търговски центрове, ресторанти и хотели. Тук хотелите са много различни от всички онези, които сте виждали в Европа. Повечето са малки и много от тях са бутикови. Градските улици са са пълни с многобройни магазинчета, от които човек може да намери всички – от дрехи до най-различни лакомства и сувенири.

Самият град Кернс няма почти никъкви плажове, а водите в океана са мътни заради вливащите се пълноводни реки, които идват от към ъждовната гора. Липсата на плажове в Кернс обаче се компенсира от изключително красивите мангрови гори в южната част на града. Ако все пак търсите красиви плажове, няма да ви се наложи да обикаляте дълго. На север от Кернс се намират курортните центрове Мачанс бийч, Холоуейс бийч, Йоркийс Кноб, Тринити парк, Тринити бийч, Кеуара бийч, Клифтън бийч, Палм коув и други. Те всички разполагат с разкошни плажове с фин златист пясък и чисти океански води. Тези спокойни и потънали в пищна the coast of coral sea near cairnsрастителност курорти преливат един в друг от юг на север. Между Кеуара бийч и дъждовната гора има отлично голф игрище, което дава възможност докато играете да се наслаждавате на фантастични природни гледки. На запад от града се намира просторна планинска местност с не много голяма надморска височина. Всичко е потънало в буйна и влаголюбива тропическа растителност. Покритите с джунгла хълмове и ниски планини са доста често покрити с дъждовни облаци, особено през периода на южното лято от ноември до май. Голяма част от околностите на Кернс са защитени от закона и това ги прави да бъдат толкова атрактивни за чужденците. На около 25 километра от центъра на Кернс се намира Куранда много малко и атрактивно градче насред джунглата, покрай което преминава пълноводната река Барон, която преминава през Национален парк „Барон Джордж“. Куранда е може би най-зеленото селище в Австралия. Това малко градче предградие на Кернс боквално е погълнато от тропическата джунгла. Дъждовните гори в тази част на Австралия са сред най-богатите на биологично разнообразие хабитати в света. Горските резервати Динден, Формартин, Куранда, парковете Камерунга, Джумрум Криик, Смитфийлд, както и перлата на Кернс – Национален парк „Барон barron falls near cairns queensland australiaДжордж“ са места, които притежават удивителна красота. В по-високите места ще откриете сянка и прохлада в горещите и задушни дни. По-приятно за разходка е рано сутрин и следобед, преди слънцето да се е скрило. Но внимавайте! Местните дъждовни гори са вероятно областта с най-голямо разнообразие от отровни растения и животни в света. Тук опасни са не само змиите и голяма част от насекомите, но и много растения. Опасността обаче не дебне само в гората, но също и в морето. От ноември до май е сезонът на изключително опасните медузи ироканджи, които са с дължина не повече от 2,5 сантиметра. Това, че са толкова миниатюрни ги прави незабележими във водата и още по-опасни. Навсякъде по местните плажове има предупредителни табели, които съобщават за опасността. Плажовете могат да се използват през останалата част от годината, макар че е добре човек да бъде предпазлив поради многобройните отровни, бодящи или жилещи морски обитатели.

Ако планувате почивка в Кернс най-добре изберете зимното полугодие от ноември – декември tour into the jungle of cairnsдо април. Тогава ще имате възможността да се насладите на по сухо време и доста по-приятни температури от около 25 – 26°C. Имайте предвид, че в Кернс влажността е доста висока и това прави градусите да се усещат като много повече. През лятото високата влажност с температури от около 31 – 32°C на сянка се понасят доста трудно от туристи от по-северни страни. Другото предимство на зимния сезон се оказва възможността да се ползват морето и плажовете, тъй като тогава опасността от медузите ироканджи е по-голяма.