Големия бариерен риф, Австралия

great barrier reef australiaГолемият бариерен риф е едно от седемте природни чудеса на света. Той представлява огромна защитена територия, дом на десетки хиляди редки морски обитатели. Приблизителната му възраст е около 10 000 години. Приблизителната му площ е 348 698кв.км. Простира се на 2030км. покрай североизточните брегове на щата Куинсланд, Австралия. Предполага се, че стотиците рифове от които се състои са изградени от между 350 и 400 различни видове корали.

В различните си части неговата отдалеченост от брега силно варира. Докато на север рифът е доближен на около 30 километра до крайбрежието, то на юг разстоянието може да достигне до стотина километра. Коралите, които изграждат рифа са изключително чувствителни към coral reef eastern australiaзахлаждане. Виреят чудесно при температура на водата между 25 и 30°C, докато температура под 18°C може да унищожи коралите мигновено.Тези чувствителни организми са силно придирчиви не само към температурата на водата.За тях е от изключителна важност водите да са плитки, бистри и да има наличие на достатъчно светлина. Тук те са открили идеалните условия и са изменили средата до неузнаваемост.Не бива да забравяме, че рифът е жив и това го прави единственият жив организъм, който може да се види от космоса. Изумрудените води действително се забелязват от огромна височина.

Това, че на много места рифовете остават добре скрити под морската вода е било причина са множество корабокрушения през 17 и 18 век. Тези води се оказали наистина много коварни за мореплавателите. И до днес останки от не един плавателен съд могат да се видят на дъното.Но beautiful fish great barrier reefднес, разбира се, потъналите кораби са с друго предназначение.Те са дом на поразително разнообразие от рибки и други морски създания. Ако си падате по гмуркането тук ще се почувствате като в рая. Водата е толкова бистра, че ви позволява да огледате в най-големи подробности всичко около вас. Но не се подвеждайте по изключителната красота на рифа. Макар, че повечето създания изглеждат крехки, плахи и раними това всъщност е много заблуждаващо. Много от тях разполагат с достатъчно силни оръжия за да ви наранят жестоко, а някои могат дори да ви убият. Най-добре е просто да се наслаждавате на прелестите без да се докосвате до нищо, колкото и безопасно да ви се струва. До красотите на това вълшебно място бихте могли да се доближите и по други начини. Има специални лодки, които са оборудвани със стъклен под, което ще ви позволи да видите колко много живот кипи под краката ви.

Всъщност на някои места кораловите натрупвания са толкова големи, че рифовете при отлив дори се показват над повърхността на океана. Сред водите на Големия бариерен риф днес има хиляди малки и големи острови. Някои от тях са обитаеми и са важна туристическа атракция. Други обаче са толкова малки, че едвам се подават под повърхността на Коралово море. Всъщност да отседнете на някой от австралийските тропически острови е най-добрия начин да се доближите максимално до местната природа. Тук процъфтява все по-бързо развиващият се еко туризъм. great barrier reef tropical islandКрасотата и чистотата на местната природа направо ще ви накара да загубите представа за реалността. Трудно някъде биха могли да се намерят по-чисти и недокоснати плажове с по-бистри и незамърсени океански води. За да се запази местната природа от масовия туризъм, достапът на туристи се контролира. По този начин щетите от туризма върху околната среда се свеждат до минимум, търсенето на туристическия продукт се засилва. Ако сте сред късметлийте, имащи шанса да се докоснат до това магическо кътче имате възможност да избирате. Ако идеята да отседнете сред някой тропически райски остров по някаква причина не ви допада има и други възможности. Ако сте друг тип човек и търсите вълнуващи преживявания и приключения може да ви се струва по-привлекателна идеята да отседнете направо сред водите на океана. И наистина тази възможност съществува. През последните години голяма популярност придобиха така наречените плуващи хотели. Това наистина са малки бутикови хотели, които са „акостирали“ над самия риф. Най-голямото предимство е, че така вие направо можете да излезете от стаята си и да ocean creature great barrier reefсе цопнете във водата. Големият бариерен риф наистина е смайващо място. И ако сте решили да пътувате към Австралия и да го посетите трябва да знаете, че най-удобното международно летище е това на Кернс. Тук пристигат и заминават полети от градове като Хонконг, Сингапур, Токио, но също така и Лондон, както и други големи американски и европейски градове. Всъщност наистина това, което движи местната икономика е рифът. Туристите, които пристигат в тази част на света идват главно заради него и заради магическите плажове и специфична и уникална природа. А ако вече сте решили да пътувате до това прекрасно място, но още не сте избрали по кое време на годината, то със сигурност най-доброто решение е зимният сезон. Тогава е много по-сухо слънчево и ясно и ще се насладите на Големия бариерен риф в най-добрата му светлина. Летният сезон може да е твърде горещ и влажен, а едва ли някой ще остане очарован от това.

Големият бариерен риф е от огромна значимост за живота и размножаването на хиляди морски paradise beach greath barrier reef australiaобитатели. В това число влизат и такива животни и растения, които живеят и извън водата. Такива са много видове птици, гнездящи по островите, както и водни костенурки и много, много други. Костенурките например прекарват живота си във водата, но снасят яйцата си на брега. Яйцата се затоплят под повърхността на пясъка и така се развива новото поколение на костенурката. За целта обаче е необходим пуст плаж, където хората или идват много рядко, или не идват изобщо. За това е важно броят на посетителите в района на рифа да се следи внимателно и да не превшава определени норми.