Порт Дъглас, Австралия

four mile beach australiaТам където гъстите дъждовни гори на щата Куинсланд срещат топлите води на Коралово море се намира един от най-обичаните курортни центрове на Австралия – Порт Дъглас. С население от само 3000 жители, този прекрасен курортен град се радва на целогодишно високи температури. Климатът е влажен тропичен. Има два сезона – сух и дъждовен. Сухият сезон съвпада със зимното полугодие и трае от май до октомври. Това е основният туристически сезон.

Зимата има и друго предимство – температурата е около 25 – 26°C. За сравнение през летните месеци достига и надминава 30°C.port douglas four mile beach Порт Дъглас е отлично място за туризъм. Спокойната атмосфера се съчетава с изключителна природа. Малкото градче е разположено сред гориста местност. Навсякъде има паркове, градинки, а също и самите сгради са обгърнати в зеленина. В северната част на града има голф игрище, което е на разположение на любителите на този баровски спорт. Едно от най-забележителните места в Порт Дъглас е Фор Майл Бийч (плажът дълъг четири мили). С финия си светъл пясък и спокойни води, защитени от открития океан чрез мощни коралови формации, плажът е сред най-известните на континента. Гора от кокосови палми обгражда плажа и поглъща бунгала, вили и други постройки. Не далеч от бреговете на курортното градче Порт Дъглас се намира едно от най-големите чудеса, което майката природа е създала. Това е Големия бариерен риф. Той е най-големият и красив коралов риф на планетата, а най-вълнуващото преживяване е да се разходиш над рифа с лодка с прозрачно дъно. По-смелите направо се гмуркат сред чистите и прозрачни океански води. По време на престоя си в Порт Дъглас бихте могли да се разходите с лодка в някоя от многобройните малки, но пълноводни реки в околноста. В устията на някои от тях има красиви мангрови гори, които са важна екосистема за много животински видове. Ако посетите Порт Дъглас в никакъв случай не пропускайте да направите една екскурзия до Дейнтри рийвър. Това е едно невероятно място заобиколено от гъста тропическа растителност и с изключително запазена природа. Тук най-вероятно ще застанете очи в очи с най-свирепия хищник в Австраллия – соленоводния крокодил, който освен, че живее в речните води често излиза и в океана. Друга местна забележителност е Национален парк Моруей, който също се намира сред port douglas queenslandпълната с живот дъждовна гора. Опасностите в това сигурно и спокойно място са свързани най-вече с дивата природа. Освен соленоводния крокодил, тук се срещат също и отровни паяци, змии и огромни стоножки. Но може би най-опасни са медузите Роканджи, които плуват сред водите на северен Куинсланд. Тази миниатюрна медуза има диаметър само 15 до 25 мм. Това малко животинче може дори да предизвика дори смърт на хората, които са имали нещастието да се докоснат до него.

Порт Дъглас е добре осигурен от транспортна гледна точка. На около 65 километра южно от курортния град се намира Кернс, който обслужва множество вътрешни и международни полети. Макар и малък, Порт Дъглас има бързо развиваща се икономика. Първоначално приходите идвали главно от полезни изкопаеми, но днес се разчита главно на развитието на туризма и въобще на сектора на услугите като цяло. Днес Порт Дъглас е сред най-екологично чистите райони на tropical flower port douglas queenslandстраната. Това го прави идеален за практикуване на екотуризъм. Освен настаняване в екологично чиста среда, тук има и многобройни възможности за еко преживявания. В местните гори се срещат емблематични животни, като коалата или опасната бягаща птица казуар, която с острия си клюн, остри нокти и свиреп нрав е в състояние да убие дори и възрастен човек без много усилия. Но в местните гори могат да бъдат видяни и много други животни. В Порт Дъглас бихте могли да отседнете както в по-обикновено бунгало, така и в луксозна вила. Тук предимството е, че липсват високи сгради или големи хотели и това доближава посетителите до природата.