Уитсъндей Айлъндс, Австралия

whitsunday island paradiseУитсъндей Айлънд е малък и изключително красив архипелаг. Той е едно от най-прелестните и екзотични кътчета в Австралия. Някога бил част от континенталната суша, но с повишаването на нивото на световния океан постепенно се отделил от останалата част на континента. Островите Уитсъндей имат предимно хълмист релеф. Някои от островчета са безлюдни. Главен център на архипелага Уитсъндей е остров Хамилтън. Тук се намира летището на островите.

Уитсъндей Айлънд и заобикалящите го по-малки островчета притежават изумителна природа. Покрити са с екзотична тропическа растителност. Повечето от видовете, които виреят тук са ендемити. На този архипелаг можете да откриете великолепни плажове, които ще ви вземат дъха. Уайтхевън бийч например е разположен в източната част на най-големия остров и е може би най-красив от всички. С белия си кварцов пясък и кристални води той е истински рай за любителите на екзотиката. Уайтхевън бийч е място, на което всеки може да се усамоти. Плажовете на този остров никога не са претрупани от туристи. Бреговата линия на Уитсъндей Айлънд е доста разчленена и освен по-големия Уайтхевън бийч има множество по-малки бели плажчета разположени в очарователни малки заливчета. Във водите около острова можете да откриете множество великолепни коралови рифове. Известно е, че Куинсланд е едно от местата с най-красивите рифове на планетата, така че за любителите на гмуркането това може да се окаже сбъдната мечта. Заради ослепително красивата си природа островите са  обявени за национален парк. На някой от тях има великолепни малки хотелчета, което ги прави отлично място за екотуризъм.

Климатът на архипелагът е топъл тропичен с океански характеристики. Температурите през деня са високи през цялата година като варират между 23 и 30 градуса. Нощите са топли с температури обикновено над 18°C през цялата година. През лятото падат по-голямата част от валежите – до около 250 милиметра. Зимата е по-суха и по-слънчева с валежи между 10 и 20 милиметра.hamilton island whitsunday archipelago

Какви дрехи да си носим за туризъм на островитте Уитсъндей? Нуждаете се единствено от тънки летни дрехи независимо през коя част от годината пътувате. Връхната дреха е по избор, но все пак 23°C през най-студения месец в годината говори достатъчно красноречиво.

Най-доброто време за туризъм на островите Уитсъндей е зимата, когато не е прекалено топло или влажно. Като най-приятни се славят месеците юли, август и септември.