Южна Австралия

south australia desertЮжна Австралия заема южните централни части от континента и граничи с всички щати на страната освен с Тасмания. Има площ от 1 043 514 кв.км. и население от около 1 600 000 души. Щатът е много рядко населен, а жителите му са разпределени изключително неравномерно по територията. По–голямата част са концентрирани в югоизточната част на Южна Австралия, особено в столицата Аделейд и нейните предградия. В Аделейд живеят около 1 180 000 жители. Градът е много известна туристическа дестинация, а също и притегателен център за имигрантите, идващи от различни краища на света.

Ако сте се запътили към щата Южна Австралия най-удобно е да кацнете на международното adelaide in the winterлетище в Аделейд. Възможностите за транспорт в самия щат също са разнообразни. По крайбрежието на щата минава жп линия. Бихте могли да пътувате също и със самолет, тъй като въздушният транспорт е много добре развит на територията на страната. Имайки предвид обаче, че повечето от забележителностите са концентрирани на малка площ на юг и на запад от хребета Флиндърс, най-удобно ще бъде да пътувате с кола. По-далеч остават единствено Аутбек, който не бива да пропускате, както и някои от мините, разположени насред червената пустош. През последните години туристите проявяват интерес към многобройните мини в щата Южна Австралия. За много хора е интересно да видят от къде идва несметното богатство на Австралия. А ако се чудите с какви дрехи да се подготвите, трябва да знаете, че климатът в adelaide botanic gardens australiaЮжна Австралия е доста горещ. През по-голямата част от годината летните дрехи са напълно достатъчни. Ако пътувате през кратката и мека зима си носете някои по-топли дрехи, но не очаквайте да стане много студено. През най-студения месец юли дневните температури са около 15°C. От ноември до април летните дрехи са напълно достатъчни, тъй като тогава температурите са над 22°C. Е, все пак е добре да си носите и някоя тънка връхна дреха, тъй като въздухът е сух и през ноща може да позахладнее. За месеците май, септември и октомври тънки пролетни дрехи ще ви свършат идеална работа, а за юни, юли и авгус си пригответе и някое по-тънко яке. Пристигайки в щата Южна Австралия е добре да знаете, че тук малобройното население и огромна площ предполагат множество защитени територии. Защитените територии на Южна Австралия са над 300. В тях са съхранени barossa valley south australiaразлични типове хабитати – от пустини до езера и гори.

Югоизточната част на Южна Австралия е не само най-гъсто населена и посещавана, но също така и най-плодородна. С право можем да я наречем австралийската Тоскана. Тук се отглеждат едни от най-качествените сортове грозде в света. Лозята толкова добре виреят на местния климат, че човек би си помислил, че между почитаното растение и времето има някакво тайно и негласно споразумение. Перлата на щата е долината Бароса. Тя притежава неустоим чар и поразително напомня на плодородните лозарски райони на Испания и Италия. Тук се произвеждат висококачествени марки вино, които намират много добър прием в цял свят, barossa valley is one of the most fertile lands in australiaособено в Япония. Тук освен превъзходни вина се произвеждат и висококачествени сирена и други млечни продукти. Южна Австралия и по-специално околностите на Аделейд са кулинарното сърце на континента. Това е и причината за множрството туристи, които пристигат тук всяка година. Широкият излаз на Големия австралийски залив е причина за огромното разнообразие от морски деликатеси, които туристите могат да опитат по време на своя престой тук. И всичко това добива своето финално съвършенство, когато се съчетае с прекрасния средиземноморски климат. Тук се срещат хладните и влажни океански въздушни маси идващи от юг и горещите и сухи въздушни маси, идващи от север. Това създава в югоизточната част на щата идеални климатични условия. church in adelaide australiaЩата Южна Австралия не познава зима. Меката зима обикновено е придружена от обилни валежи, които напояват местните плодородни земи и ги подготвят за дългото сухо и горещо лято, когато термометрите често показват над 40°C. Най-атрактивните места за настаняване в Южна Австралия са, разбира се, фермите и винарските райони. При всички случаи е най-добре да организирате превоза си като наемете автомобил, защото разстоянията могат да са доста големи, а няма смисъл да си пропилявате времето спазвайки графика на междуселищните автобуси. В югоизточната част на Южна Австралия ще откриете не само един от най-живописните и красиви винарски райони в света, но също и великолепни плажове, които са пълни от ранна пролет до късна есен. Тук в Южна Австралия има по нещо и за любителите на културата. Не пропускайте историческия музей Бароса, както и Шато Бароса (къщата на гроздовия ликьор).

Южна Австралия е щат на контрасти и няма да ви е необходимо много време за да се убедите в това. Отвъд хребета Флиндърс постепенно навлизате в един съвсем различен свят, който по нищо blue lake near mont gambier south australiaне прилича на плодородните области в югоизточната част на щата. По-голямата част от Южна Австралия е заета от дивите и неплодородни земи на Аутбек. Тук земята е червена, растителността – изключително оскъдна, а пейзажът се доминира главно от пустини. Валежите са много оскъдни. Животинският свят е представен основно от отровни змии, гущери и насекоми. Температурите са високи през цялата година. Тази част от Австралия е почти безлюдна. Тук се намират едни от най-рядко населените земи в света. Едва през последните години туристите започват да проявяват интерес към тези диви и пусти пейзажи. Тук се намират и голяма част от мините за полезни изкопаеми на щата.

Бреговата линия много наподобява на тази по Средиземноморието и в Южна Калифорния и по тази причина е много привлекателна за любителите на красивите плажове, плуването, сърфа и другитеglenelg suburb of adelaide south australia водни спортове. По-атрактивна за туристите е източната част от крайбрежието на щата, тъй като тя може да предложи по-разчленена брегова линия. Тук се намират по-големите заливи Спенсър и Сейнт Винсънт. В закътаните заливчета океанските води са спокойни и предлагат нещо, което трудно се намира в Европа и Америка – уединение. Австралия става все по-предпочитана сред любителите на морето и плажа, защото тук се намират едни от най-живописните и в същото време пусти плажове в света. В Южна Австралия красивите плажове със светъл и фин пясък се редуват със стръмни брегове, където високи по 40 – 50 метра скали се извисяват стръмно над бушуващия океан.

flinders range south australiaСъс класическото си средиземноморско излъчване една от най-популярните части на щата е остров Кенгуро (Kangaroo Island), разположен на около 13 километра от брега на континента. Мястото е любимо на почитателите на морските деликатеси, риболова и сърфа. Условията са идеални за практикуване на еко туризъм. Тук ще откриете огромно разнообразие от форми на живот. Това е рай за тюлените, морските птици и множество ендемити (форми на живот, без значение дали растения или животни, които се срещат само в Австралия). Baudin Conservation Park, Lashmar Conservation Park, Lesueur Conservation Park, Simpson Conservation Reserve, Cape Willoughby Conserwation Park, Dudley Conservation Park, Pelican Lagoon Conservation Park, Nepean Bay Conservation Park, Beatrice Islet murray river mouth south australiaConservation Park, Busby Islet Conservation Park, Beyeria Conservation Park, Cape Gantheaume National Park, Seal Bay Conservation Park, Seddon Conservation Park, Parndana Conservation Park, Lathami Conservation Park, Western River Conservation Park, Cape Torrens Conservation Park, Mt Taylor Conservation Park, Vivonne Bay Conservation Park, Cape Bouguer Conservation Park, Kelly hill Conservation Park, Ravine des Casoars National Park, Flinders Chase National Park – това са национални паркове, резервати и защитени територии, които съхраняват изключителното природно богатство на остров Кенгуро. Това са съвсем разнообразни хабитати, които са дом на най-различни растения и животни. Богатото разнообразие на растителни и животински видове, съхранената природа и чистата околна среда kangaroo island south australiaправят този остров задължителна спирка за всеки, които посети Южна Австралия. Тук ще видите както субтропични гори, така и обширни пространства покрити с храстова и тревиста растителност. Горите ще откриете главно в южната и западна част на острова, докато най-живописните прегове са на североизток около малкото градче Кингскот. Един от най-красивите несъмнено е Ему бийч. Едно от преимуществата на остров Кенгуро е, че запазената му и незасегната природа отстои на по-малко от 70 километра от агломерацията на Аделейд.