Аделейд, Австралия

vineyard near adelaide australiaАделейд е град разположен в югоизточната част на щата Южна Австралия. Намира се на източния бряг на залива Сейнт Винсънт. Това е петия по големина град в Австралия след Сидни, Мелбърн, Брисбейн и Пърт. Има население от 1 180 000 души.

Ползва се с огромна популярност като туристическа дестинация, защото това е един от градовете извън Европа с най-силно средиземноморско излъчване. Атмосферата, която витае на всякъде някак неусетно може да пренесе всеки в страни като Гърция, Испания или Италия. Тук за разлика от останалите австралийски central market of adelaideградове не сте в кралството на небостъргачите. Подобни административни сгради естествено има, но те далеч не са толкова големи и високи, колкото в другите градове като Сидни и Мелбърн. Тук има много повече открити пространства обляни в слънчева светлина, отколкото в повечето големи австралийски градове.

Икономиката на Аделейд е най-развитата в щата Южна Австралия. Градът разчита силно на бързоразвиващата се туристическа индустрия и на производството на висококачествени вина, които намират изключително добър прием по целия свят и все по-успешно конкурират дори и известни марки от средиземноморието. Качествени сортове грозде се отглеждат предимно в долината Бароса, която се намира на двайсетина километра североизточно от Аделейд. Няма да е преувеличено ако я наречем австралийската Андалусия. Бароса всъщност действително дължи името си на едноименната местност в испанската провинция Андалусия. Наистина приликата между огнените пейзажи на южна Испания и Южна Австралия е поразителна. Тук сред слънчевите и плодородни зами ще откриете прекрасни малки и много adelaide is very beautiful and favourite to milions of touristsлуксозни хотелчета, които предлагат тишина, спокойствие и възможност човек да се откъсне от натовареното ежедневие. Тук е едно от водещите места в света за практикуване на винен туризъм. Предлагат се възможности на туристите да наблюдават, а защо не и да взимат участие във всички етапи от производствения процес на виното. Мястото е много актуално за хора, които желаят да сключат брак на интересно, романтично и нестандартно място или просто търсят идеалното място на което да прекарат медения си месец. Като цяло Аделейд има много стабилни позиции в хранително вкусовата промишленост. Местните ферми са много продуктивни. Това до голяма степен се дължи на благоприятните климатични условия.

Климатът на Аделейд е субтропичен средиземноморски. Летата са дълги, горещи и сравнително сухи, а зимите са кратки, меки и влажни. В продължение на осем месеца в годината температурите през деня са по-високи от 18 градуса. Най-топли са месеците юли и август, когато дневните температури са средно около 27 – 28 градуса,in adelaide there are many old buildings но понякога надминават и 40! За плаж обикновено става от ноември до април, но често се случва да има подходящи за тази цел дни и през май и октомври. Зимният период обхваща месеците юни, юли, август и септември. През юли е абсолютният минимум в температурите – около 15°C през деня и около 5-6°C през ноща. Като цяло тези земи не знаят що е студ. Макар и кратка, зимата е от съществено значение за растителността в града и в района, тъй като дава основната част от валежите. Зимният сезон е основата на богатите селскостопански реколти, които се получават в околностите на Аделейд.

Забележителностите на Аделейд са многобройни. Вече споменахме за долината Бароса, която без съмнение е най-голямата атракция не само на града, но и на целия щат. На около 60км източно от града тече най-голямата и пълноводна река на континента Австралия. Не само, че си струва да се види, но направо си е задължително! Тук е подходящият момент да ви посъветваме да си наемете автомобил ако сте избрали Аделейд за ваканцията си, защото тук много от забележителностите се намират в околностите на града и понякога се налага да изминете десетки километри от едно място до друга. При това условие колата е най-удачния начин the beaches of adelaide remind to the mediterraneanда разгледате красивите околности, без да се притеснявате за превоз. Но не забравяйте – в Австралия се шофира от лявата страна на пътя! Да не говорим за великолепните плажове (все пак нали Австралия е известна най-вече с живописните си крайбрежия?) с фин, кремав пясък, които се простират на повече от 40 километра по протежение на града и могат да се ползват поне 6 месеца в годината. През лятото те са най-доброто спасение от легендарната австралийска жега. Много интересен и приятен за прекарване на свободното време е паркът, който обгражда градския административен център и има приблизително квадратна форма. Това ви дава възможност за броени минути да се шмугнете сред спокойната паркова обстановка, независимо къде точно се намирате в центъра на града. Това е любимо място за разходка и за прекарване на свободното време на местните жители, а също така и на туристите. На изток Аделейд е ограден с живописни хълмове. Тук ще откриете приказнокрасиви пейзажи, водопади, езерца, и гори през които се вият туристически маршрути. Сред хълмовете на Аделейд, които са част от планината Лофти, на около 15 километра от самия град е разположено downtown of Adelaideисторическото градче Хаандорф, където ежегодно се провежда немски фестивал на така обичаната от всички напитка – бирата. Предполага се, че това е второто по значимост бирено събитие в света след Октоберфест в Германия. Присъствайки на един от тези фестивали вие ще добиете реална представа за това колко е космополитана всъщност Австралия. Това на което ще станете свидетели ще ви накара за миг да забравите, че Германия е на другия край на красивата ни планета. Не е никък случаен факта, че Аделейд е едно от любимите места на чуждестранните туристи. Тук на много малка територия е наситено с културни, природни и други забележителности. На където и да обърнете поглед в Аделейд, навсякъде виждате прогреса на една отговорна и модерна нация.