Сидни, Австралия

Sydney Opera House and harbour bridgeС население от над 4,5 милиона души, Сидни е най-големия град в Австралия. Той е много важен регионален и световен финансов център. Също така е един от най-богатите градове в южното полукълбо. Неговия бърз растеж през втората половина на 20-ти век е оставил следа не само върху неговата модернистична и впечатляваща архитектура, представена от високо издигащи се небостъргачи със стъклена и огледална повърхност, но и в неговото космополитно население, което е толкова разнообразно колкото и това на градове като Ню Йорк и Лондон.

Днес през 21-ви век Сидни е все по-атрактивен заради големите възможности за работа, бизнес и образование. Градските университети са едни от най-добрите в света. Дават образование, което се признава и цени високо в цял свят. Сидни е град с международно значение в сверата на the sydney aquariumнауката и високите технологии. Заради доброто име с което се ползва, Сидни привлича безбройни инвеститори от целия свят. Има много заможни чужденци, които искат да закупят недвижима собственост в този красив град.

Географското положение на града е много изгодно, защото има широк излаз на Тихия океан и се намира не далеч от бързо развиващите се икономики на източна и югоизточна Азия. Сидни се намира в щата Нов Южен Уелс, в югоизточната част на континента, заобикаляйки Sydney Towerводните пространства на живописния залив Дарлинг (Darling Harbour). Залива няма само икономическо, но и естетическо значение за града.

Сидни има горещ и влажен субтропичен климат. Валежите са значителни и падат през цялата година, но понякога през лятото има значителни засушавания, които могат да бъдат причина за горски пожари. Сидни напълно оправдава представата за слънчева и топла Австралия. От края на юни до края на септември продължава австралийската зима. Това е най-студения период от годината. Зимните нощни температури са между 5 и 9 °C. През деня могат да достигнат 17-22 °C. През топлите зимни дни могат да се видят хора, които просто искат да посърфират или да съберат слънчеви лъчи на някой от световноизвестните плажове. Пролетта (от края на септември до края на декември) и есента (от края на март до края на юни) предлагат най-добрите климатични условия. През преходните сезони времето не е нито твърде хладно, нито твърде топло.Sydney Luna Park Дневните температури са между 22 и 27 °C. Времето е подходящо за плуване, дълги разходки и различни дейности на открито. Летния сезон е от края на декември до края на март. Времето е много горещо, въпреки разхлаждащото влияние на Тихия океан. В някои летни дни температурите могат да достигнат 40 °C на сянка. В жегите всеки се опитва да намери прохлада под дълбоката сянка на вековните дървета в някои от градските паркове или в близост до океанския бряг.

Може би тук е момента да кажем, че най-лошата страна на Сидни е високата слънчева радиация. Това означава, че не е добре да прекарвате твърде много време под преките слънчеви лъчи, особенно в часовете, когато слънцето е по-силно. Задължително трябва да използвате крем с филтър срещу ултравиолетовите лъчи. Всеки трябва да бъде внимателен, но особенно много Sydney Cityтрябва да се пазят националностите, които традиционно имат по-светла кожа – японци, североевропейци и други. Не забравяйте, че южната тропическа окръжност минава през австралийския континент, което прави слънцето много силно. Други интересни специфики на местния климат са резките промени във времето. Например ако времето на вън е дъждовно и хладно не се отчайвайте – абсолютно възможно е няколко минути по-късно да бъде вече слънчево и топло.

Красотите на града са неизброими. Сидни е един от най-красивите градове в света. Световно Sydneyизвестен е със своите невероятно красиви плажове. Като цяло всички части на Австралия притежават красиви и впечатляващи крайбрежия, но Сидни е изключителен. Бондай, Менли, Палм Бийч – тези плажове са любими на туристи и на сърфистите. Всички плажове имат светъл, фин пясък със златисти нюанси. Менли е просто неописуем. Това е една живописна и тънка ивица суша, заобиколена с вода от три страни. Луксозния квартал, който се намира на това парче земя носи същото име като красивия плаж. Менли е едно от най-скъпите за живеене места в Сидни. А в действителност плажът Менли не е един ами два. Има един, който е обърнат към водната шир на Тихия океан, както и още един, който гледа към пристанището. От страната на пристанището водата е винаги спокойна като огледало и това прави мястото перфектно за плуване. БондайSydney harbour bridge пък е любим на сърфистите.

По време на австралийското лято, когато в северното полукълбо зимата е в разгара си, хиляди сърфисти пристигат тук от целия свят заради слънцето и огромните океански вълни. Ако попитате някой сърфист: ”Кое е най-доброто място за сърф на планетата?”- отговорът най-вероятно ще бъде „Хавай и Сидни”.

Парковете са друго предимство на този невероятен град. Тяхната sydney operaперфектна поддръжка заслужава поздравление. Под сянката на огромните дървета можете да се разхождате с часове. Ако пък се почувствате изморени и се нуждаете от почивка, можете да седнете на някоя пейка и спокойно да се наслаждавате на екзотичната австралийска природа. В градския център се намират „Кралската ботаническа градина”. Не е най-голямата, но е най-поддържаната. През цялата година в парковете има цъфтящи дървета, цветя и храсти.

Таронга Зоо е един от най-големите зоопаркове в света. Трябва да го посетите задължително заради огромноро разнообразие от животински видове. Животните са поставени в среда, максимално близка до естествената. Заради огромните инвестиции, днес Таронга е една от най-големите атракции на Австралия. Тук ще откриете животни от Северна Америка, Южна Америка, Европа, Австралия, Африка, Азия и Арктика. Ще видите лъвове, тигри, мечки, жирафи, слонове и други. И( не забравяйте, че Sydney bondi beacheот зоопарка се разкрива невероятна панорама към града, небостъргачите, както и Операта и Харбър Бридж.

Друга важна забележителност на града е аквариумът. Той също е един от най-добрите. Разположен е под водите на залива, като условията също са максимално реалистични. Ще видите огромно разнообразие от акули, големи риби, а също така и малки и пъстри тропически рибки. И всички те ще плуват на метри над главата ви, докато минавате през стъклените тунели на аквариума.

Сидни е невероятно известен с невероятната си архитектура. В това отношение града е сериозен sydney australiaконкурент на Париж, Ню Йорк, Рим и Лондон. Когато го разгледат, туристите възкликват: „-Това е най-красивия град в света!”. Посетителитего описват като южната Венеция, заради присъствието на водата като част от града. Сградите са модерни, високи и изящни. Голяма част от тях са покрити от огледало или стъкло, като това прави Сидни да изглежда различен в различните части на деня. Но определено най-красив е Сидни при залез слънце, когато цветовете на небето преливат от син в черен, хоризонта е оцветен в нежни нюанси на розово, червено и лилаво, стъклените фасади на сградите отразяват последните лъчи на слънцето, цветовете на административните сгради, хотели и ресторанти, както и светлините на Операта и на моста Харбър започват да сияят и тогава града придобива несравнимо очарование.

Опера Хаус е една coala taronga zooот най-опулярните сгради на планетата. По форма наподобява издути платна. Тази сграда е емблематична за съвременната цивилизация. Създадена е от датският архитект Йорт Утсон. Сградата е открита през октомври 1973 година. По целия свят е много по-известна като архитектура, отколкото като предназначение. В нея има приблизително 1000 помещения, включително ресторанти, кафета, магазини, концертни зали, изложбени зали и други. Това е най-голямата опера на планетата.

Не по-малко известен от нея е моста Харбър. По цял свят хората го знаят като моста до операта. Но никък не е правилно моста да се приема като неин фон, защото всъщност неговата история започва 41 години по-рано. Открит е през 1932 година. Извисява се на 60 метра над морското равнище. Височината му при арката е 134 метра. Върха на арката е любимо място на туристите, които искат да направят велики снимки на града. Сидни е един от най-красивите градове в света. Той е идеалната комбинация от модерна интернационална култура, невероятна архитектура, красива природа, топъл климат и красиви крайбрежия. Сидни е перфектния град.