Харбър Бридж, Сидни

sydney harbour bridgeХарбър Бридж е една от най-известните конструкции в Австралия. Мостът е завършен и пуснат за движение на 19 март 1932 година след 6 години строителни работи. Той служи като символ на изключителния икономически растеж на младата държава през първите десетилетия на двайсти век. Цената му възлиза на около 19 милиона долара, но в действителност е безценен заради своята емоционална и архитектурна стойност. Странната му форма е основна причина за неговия прякор „закачалката”, както го наричат галено местните жители.

Мостът, разбира се, е много важен не само като туристическа атракция, но също и като транспортна връзка. Прекосявайки водите на Порт Джаксън, той свързва финансовият и делови център на града с гъсто населените квартали, разположени на север. Височината на пътното платно е почти 60 метра над водите на залива, а арката се извисява на цели 134 метра височина. Мостът е дълъг 1149 метра, а разстоянието между двата края на арката е 503 метра. На двата бряга се издигат четири бетонени кули, всяка от тях с височина 89 метра.

harbour bridge trafficМоже би един от най-добрите начини да се запознаете от близо с Харбър Бридж е да се изкачите по страничните арки на моста. Те са снабдени със стълби, а изкачването се смята за една от големите атракции. От върха се разкрива изключителна панорама. Изкачването се извършва с професионален водач в малки групи, които не могат да надвишават 14 човека. Макар че погледнато от страни изкачването на моста изглежда шега работа, то далеч не е по силите на всеки. За да достигнете до върха се изисква добра физическа форма и издръжливост.