Операта в Сидни

sydney opera houseОперата в Сидни е една от най-известните и емблематични сгради на нашето съвремие. Тя е символ на Австралия и австралийския икономически и културен прогрес. Разположена е на южния бряг на прословутия залив в най-красивия австралийски град Сидни. Разположена е недалеч от административния център на града. До нея се простира красив и добре поддържан парк, любимо място за отдих на туристите, дошли да се насладят на изумителната структура.

Започната през март 1959 година, сградата била напълно завършена повече от 14 години по-късно. Официално е открита от кралицата на Великобритания Елизабет 2-ра на 20 октомври 1973 година. Реализирането на този проект струвало повече от 100 милиона долара – многократно повече от първоначално sydney opera house nightпланираните средства. Това първо смутило местното население, но първоначалната реакция бързо отстъпила пред все по-нарастващия ентусиазъм. Хора от цял свят започнали да идват тук за да зърнат чудноватата постройка, която по един перфектен начин създава напълно завършен вид на околния пейзаж. Според читатели на “The Times” това е едно от седемте чудеса на 20-ти век.

Неин създател е гениалният датски архитект Йорн Утсон. Той оставил на града архитектурно богатство, което по-късно разнесло славата на операта и разбира се на града по цялата планета. По ирония на съдбата обаче, Утсон се оттегля след скандал с австралийското правителство. Но Утсон не е единствения, който има заслуга за операта. Също толкова решаващо се оказва и участието на друг скандинавски архитект – финландеца Ове Аруп. Именно по негова идея е оформена модерната визия, наподобяваща издути платна или мидени черупки. Операта е открита с изключително пищна церемония на фона на 9-тата симфония на Бетовен.

sydney opera house entertainment placeВлизайки вътре, човек осъзнава, че сградата с височина 67 метра е много по-голяма, отколкото изглежда на пръв поглед. Зад ексцентричната фасада се крият 900 помещения сред които магазини, кафенета, ресторанти, бистро, бар, кино, театър, изложбени зали и разбира се концертна зала с 2679 места. От 2007 година този архитектурен шедьовър е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното и културно наследство.