Макуори айлънд, Австралия

Macquarie Island panoramaОстров Макуори е малко късче земя, което е под закрилата на ЮНЕСКО. Притежава прекрасна природа, която дори през 21-ви век остава незасегната от човешката дейност. Намира се между Нова Зеландия и Тасмания, но много по-наюг от тях. Макуори е скалист остров с живописен релеф. Най-високата точка се издига на 433 метра, но за толкова малка площ това никък не е малко.

Тук преобладават тревисти растения, за които условията са идеални. Животинският свят процъфтява най-видимо по крайбрежието, където се струпват огромни колонии от пингвини и тюлени. Макуори като цяло е дом на множество птици. Липсата на хищници прави този остров идеално място за гнездене. На Макуори има и някои езера. По-известни са Флин, Меджър и Приор. Островът практически е незаселен. Единствените жители тук са няколко десетки изследователя, които живеят в базата в северната част на острова при Халф Муун Бей. Макуори айлънд е заобиколен от много дълбоки океански води. На запад от острова се намира дълбоката около 5500 метра падина Макуори.

Климат на Макуори айлънд. Островът се намира на 54° южна географска ширина, което означава, че попада в умерените ширини на южното полукълбо. В действителност обаче климатът е преходен между умерен и субполярен. Температурите са доста ниски през цялата година. През януари когато е най-топло едвам достигат 9°C. Все пак океанът помага и през зимата температурите през деня са около 4-5°C. Разбира се има и много дни, в които са отрицателни и падат снеговалежи. Така например местните климатични условия са изключително сурови в сравнение с  тези на същите географски ширини в Европа. Подобно е местоположението на датската столица Копенхаген, която има мек и приятен умерен климат с летни температури около 20°C. Причината за по-суровият климат тук е Антарктида, която се намира на около 1500 километра южно от тук. Ледената и близост се усеща дори и през по-топлите месеци, когато на вътре в морето могат да се видят огромни плуващи айсберги.

Туризъм на Макуори айлънд. Това отдалечено късче земя е всъщност територия на една от най-богатите и развити страни в света – Австралия. В административно отношение се числи към Тасмания. Дори и днес през 21-ви век до Макуори айлънд се стига трудно. Разстоянието до Тасмания е около 1500 километра, тоест колкото е и до Антарктида. До тук се пътува по същия начин, по който се стига до ледения континент. Вариантите са или да пътувате с изследователски екип, или да се включите в пътуване тип круиз. Обикновенно посетителите нощуват на корабът, с който са пристигнали. Въздушният транспорт винаги си има penguin Macquarie Islandсвоите безспорни предимства, но тук островът е под закрила на ЮНЕСКО и кацането със самолет е забранено. Разрешено е само кацане на хеликоптери, но поради голямата отдалеченост от Австралия, до тук не може да се стигне с такова превозно средство. Въпреки трудностите с транспорта, това място определено си струва да се види. Макуори айлънд е перфектен за екотуризъм.

Какви дрехи да си подготвим за Макуори айлънд? Пристигайки на този красив остров трябва да сте добре подготвени с топли дрехи. Освен това няма значение по кое време на годината отивате там. На Макуори времето винаги е студено и топлите зимни дрехи са винаги задължителни, без значение дали е зима или лято.