Виктория, Австралия – туристически пътеводител

Австралийският щат Виктория е разположен в крайните югоизточни части на континента. На север граничи с Нов Южен Уелс, а на запад с Южна Австралия. На юг се намира Басовия проток, който свързва Индийския и Тихия океан и разделя щата Виктория от о-в Тасмания. Виктория заема обща площ от 237,629 кв.км., което го прави шести по големина на континента, по-голям единствено от о-в Тасмания и Австралийската столична територия.

виктория гораВиктория е доста зелен щат, чийто пейзаж няма нищо общо със сухата и червена пустиня във вътрешността на Австралия. Източната и южна половина на щата са предимно планински и са заети от Австралийските Алпи. В по-голямата си част планината е покрита от гъсти и свежи дъждовни гори от местни видове, особено евкалипт. Сред буйната растителност са сгушени малки и прохладни езерца с бистра вода, а по склонове се спускат множество не много големи и бързотечащи планински реки.

На запад горските масиви са значително по малко, отстъпвайки място на плодородни ферми и обработваеми земи, но въпреки това пейзажът е все така зелен и свеж. Провинциалната картина се допълва от огромните стада овце, които пасат от ниската и зелена трева. В крайните северозападни части пейзажът постепенно става по-сух и обширните зелени пространства отстъпват на сухи треви и храсти.

Най-забележителната част от щата Виктория е нейното зрелищно и красиво крайбрежие. Тук ще откриете вълшебни плажове със страхотен пясък, закътани малки заливчета със спокойни води, но също и смръзяващи крайбрежни скали издигащи се на повече от 50 метра над неспокойните води на Басовия проток.

victoria farmlandsВиктория е един от най-гъсто населените щати на Австралия, а причините са няколко. Първо, климатичните условия тук са възможно най-близки до тези в далечна Европа. Второ, това било една от най-горещите точки на континента по време на австралийската златна треска. Не малка роля са изиграли и факти като този, че Мелбърн е бил за дълъг период от време най-важният финансов център на континента, а също и временно изпълнявал функцията на столица на Австралия. Днес щатът има население от над 5,6 милиона души. По-голямата част от тях (около ¾) живеят в Мелбърн, а провинцията е рядко населена. В етническо и религиозно отношение населението на щата е изключително разнообразно. Въпреки това традиционно по-голямата част от местните жители са преселници от Европа (най-вече от Великобритания) или техни потомци, а официалната религия на повече от 61% от местните жители е християнството. Втората най-разпространена религия е будизмът. Впечатление прави фактът, че голям брой от местните жители заявяват, че нямат религиозна принадлежност.

melbourne australiaВиктория има втората най-голяма икономика в Австралия. Щатът е изключително добре развит, с отлична инфраструктура, силно стопанство и много висок стандарт на живот. Радва се на висока средна продължителност на живота, добро здравеопазване, качествено образование и ниска престъпност в сравнение с повечето западни общества. Столицата на щата, Мелбърн, редовно е сред челните места на най-добрите за живеене градове в света. Най-голям дял и нарастващо значение има секторът на услугите, докато значението на промишлеността, макар и все още голямо, е с тенденция да намалява. Все по-нарастващо значение има селското стопанство, чиято продукция намира пазари по цял свят. Огромни площи са засяти с пшеница и ечемик, отглеждат се някои типични за Европа плодове като праскови, череши, круши, ябълки, портокали, мандарини, грейпфрути и дори по-топлолюбиви плодове като банани.

victoria australia melbourneКакво да опитаме? Виктория е атрактивна дестинация за кулинарен туризъм, а причината е не само разнообразието от култури, които се смесват тук, но също и високото качество на продуктите местно производство. Тя се откроява със своите отлични ресторанти и изключително богата кафе култура. За да се докоснете до истинския вкус и аромат на Виктория има няколко неща, които не бива да пропускате да опитате докато сте тук. Това са висококачествените млечни проукти и сирена произведени в местни ферми, удивителното разнообразие от морски деликатеси, както и дъхавите вина от слънчевите лозя на щата. Не пропускайте да изпиете една чаша ароматно кафе както само тук могат да го приготвят и да се насладите на уникалния вкус на истински евкалиптов мед.

Климат. Климатът във Виктория не е точно това, което повечето хора си представят когато стане въпрос за Австралия. Щатът попада в субтропичния пояс, но местните климатични условия значително се отличават от тези по Средиземноморието например. Времето в тази част на Австралия е изключително променливо и нестабилно, а значителни промени могат да настъпят дори в рамките на само няколко часа.

melbourne skylineЛетата са доста дълги и топли, понякога горещи. Дневните температури през януари и февруари варират от 24 – 26°C в крайбрежните и планински райони до около 30 – 35°C на северозапад. През зимните месеци юли и август температурите варират от около 12 – 14°C по крайбрежието до около 16 – 17°C на северозапад. Традиционно планините са значително по-студени с температури между 5°C през деня и (-5)°C през нощта.

Времето във Виктория е сравнително влажно. Тук няма продължителни засушавания, макар че има ясно изразена сезонност на валежите. Зимата е дъждовният сезон и броят на дните с валежи може да достигне 16 – 17 през юли и август. От друга страна през януари и февруари е най-сухо и броят на дните с валежи намалява до 7 – 9. Като количество дъждовете са умерени през годината.

Обикновено плажният сезон във Виктория трае от ноември до март. Слънцето е в изобилие и е доста силно, но водата в океана е сравнително хладна и се движи в границите от 14°C през юли и август до около 21 – 22°C през февруари (по-висока в малките, плитки и закътани заливчета).

Какво да не пропускаме? Отделете достатъчно време на модерния метрополис Мелбърн. Посетете Порт Кампбел и прословутите апостоли, плажът 90 мили (един от най-дългите в света). Посетете някой от удивителните национални паркове на Виктория. Те се славят с впечатляващото съчетание от пейзажи – океан, пустиня, дъждовна гора, планини. Сред по-известните са Национален парк Тара Булга (намира се в южните части на щата и впечатлява със своята дъждовна гора), Национален парк Алпайн (известен с красивите си планински пейзажи), Кроаджинголонг (перфектното съчетание между гъста гора, свежи езера и диво недокоснато крайбрежие), Мърей Сънсет (обхваща части от сухия и горещ полупустинен северозапад на Виктория), Уилсън Промонтъри (съчетаващ девствени плажове, гора и свеж морски бриз в най-южната точка на континента) и още много други. Средголемите забележителности на щата е Соверейн Хил- град-музей под откито небе в околностите на Баларат, не далеч от Мелбърн.

Как да стигнем до Виктория? Най-бързият и лесен начин да стигнете до Виктория е през международното летище в Мелбърн, наричано още “Туламарин”. То поддържа редовни полети от и до голям брой градски центрове на всички континенти. Все пак най-редовните дестинации са страните от Южна, Източна и Югоизточна Азия. Предвид голямата площ на Австралия вътрешните полети между Виктория и останалите щати също са изключително редовни.

Кога да посетим Виктория? Щатът Виктория има променливо време и това може да Ви накара да промените плановете си в последния момент, без значение кога пътувате. Все пак от ноември до март времето е по-стабилно, температурите са с приятни летни стойности без да е твърде горещо, а дъждовните дни са значително по-малко.

Опасности. Първата и най-голяма опасност за туристите във Виктория е силно слънце. Летните месеци рядко са непоносимо горещи. Това обаче е подвеждащо, тъй като слънчевите лъчи тук са доста силни и опасни, особено за хората с по светла кожа. Препоръчително е да използвате кремове за защита дори и в облачни дни. Друга опасност при пътуване до Виктория са отровните животни (основно змии и насекоми), които живеят по тези земи. Макар че рискове съществуват и в градска среда, винаги е добре да сте особено предпазливи когато излизате сред природата. Винаги е добре да сте на щрек за кучета динго, които понякога стават агресивни и нападт дори хора. Ако пък планирате да се къпете в морето бъдете предпазливи тъй като тук се срещат големи бели акули. Освен това често се формират доста големи вълни или опасни морски течения.