Дванадесетте апостоли, Австралия

twelve apostles australiaДванайсетте апостоли се намират недалеч от Порт Кампбел на югозападното крайбрежие на щата Виктория в Австралия. Те се считат за една от най-големите забележителности в страната. Попадат изцяло на територията на едноименния Морски национален парк „Дванадесетте апостоли“. Този природен феномен е разположен непосредствено на границата между Басовия проток, който отделя континента от Тасмания и водите на Големия австралийски залив, който е част от Индийския океан.

Апостолите се издигат на височина близо 50 метра, непосредствено до стръмния и ерозирал варовиков бряг на щата. Оформили са се преди около 26.000.000 години под влиянието на големите океански вълни, блъскащи се директно във високите 60 – 70 метра червеникави скали на брега. Под силата на природата крехките скалите ерозират с около 2 сантиметра годишно. През юли 2005 година един от съществуващите тогава 9 скални блока се разрушава. По тази причина в наши дни съществуват вече само 8 от тези някога 12 величествени скални къса, а 4 от тях вече са паднали.

Освен красотата на апостолите, този бряг предлага очарователни малки заливчета и обширни плажни ивици, покрити с фин оранжев пясък. Въпреки красотата си обаче тези плажове не са съвсем подходящи за плуване. Тук морската повърхност рядко е спокойна и условията за плажуване са рискови. По тази причина тук обикновено е спокойно и няма много хора, така че човек може да остане сам със собствените си мисли и красотата на природата. Непристъпните скалистите брегове и стърчащите от водата варовикови блокове са дом го голямо разнообразие от морски птици. Месността е спокойна и изключително живописна. Големи градове в местността липсват, а най-големият град в щата Виктория – Мелбърн отстои на около 180 километра от тук.

Когато застанете на брега на океана, пред вас се разкрива невероятна панорама. Пейзажът е най-красив при залез, когато и без това оранжевите скали се обагрят в още по-наситени нюанси. Дванадесетте апостоли (или поне тези, които са останали и все още устояват на яростта на природата), носят звучни имена. Някои от по-известните са Лондон Бридж, Фурната на пекаря и Скалата на часовия.

Какво е бъдещето на дванадесетте апостоли? За съжаление в бъдеще най-вероятно все още съществуващите осем варовикови колоса ще бъдат twelve apostles marine national parkсполетяни от същата съдба, както и онези четири, които вече не съществуват. Това може да се случи още днес или след милион години, но със сигурност някой ден ерозията ще надделее. Може би се питате как ли ще изглежда тогава този живописен бряг? Може би не много по-различно от днес. Силният вятър и мощните океански вълни ще продължат да дълбаят в скалите, оформяйки нови и нови причудливи форми, докато в същото време старите ще продължават да изчезват.