Западна Австралия

tour in western australia desertЗападна Австралия е една слабо позната туристическа дестинация, която обаче може да ви предложи наистина много – прекрасен слънчев и топъл климат, дива природа, красиви плажове и модерни градове. Днес това Западна Австралия е една от най-бързо развиващите се части от континента и по тази причина се събуди международният интерес към нея. Западна Австралия е подходящо място за туризъм за хора, които търсят непознати, екзотични и вълнуващи места.

Население и територия на Западна Австралия. Западна Австралия е една необятна територия над 6 пъти по-голяма от Германия, на която живеят само 2,2 милиона души. Площа на този огромен щат възлиза на 2 645 615кв.км. и заема около 1/3 от целия континент, като в същото време е дом на само 1/10 от населението на страната. Тази част на Австралия е сред perth western australiaнай-непознатите и недокоснати кътчета на земята и единствено Северна територия е по-дива и безлюдна. Почти цялото население е концентрирано в агломерацията на Пърт и Фримантъл, както и в крайбрежните югозападните и южни части на щата, тъй като там условията за живот са най-бллагоприятни от гледна точка на климат и природа. Населението се състои основно от преселници, като повече от половината жители не са родени в Австралия. През последните години все повече преобладават преселници не от Европа, ами от Азия.

Климат на Западна Австралия. Този австралийски щат попада в границите на три климатични пояса. В най-южната част на щата около Големия австралийски залив климатът е субтропичен. Лятото е дълго и горещо, а зимата кратка и много мека. pinnacle desert western australiaКлиматичните условия напомнят за Средиземноморието. През зимата пада основното количество валежи. По-голямата част от щата Западна Австралия обаче попада в тропичния климатичен пояс. Там е сухо и горещо през цялата година и концентрацията на население е по-ниска. Дните са много горещи и сухи през цялата година с температури, които често надхвърлят 40 градуса, а нощите са хладни, дори студени. Валежите са изключително оскъдни. В най-северните части на Западна Австралия климатът е субекваториален. През цялата година е много горещо. Основното количество валежи пада през лятото, когато е сезонът на циклоните.

Икономика на Западна Австралия. Западна Австралия е една от най-динамично развиващите се части от континента днес. Огромните приходи на щата от полезни изкопаеми дават възможност да се инвестира в инфраструктура и модерни технологии. Качеството на живот на местните жители е изключително високи. Често за стандартът на Западна Австралия се казва, че по нищо не отстъпва на този в Швейцария и Сингапур. Освен че развива добивната си промишленост, Западна Австралия възлага много големи надежди на развитието на туризма. Едно от големите предимства на този щат е разположението му в западната част на континента. Това е така, защото се намира географски на по-удобно място спрямо големите икономики като Европа, Индия или Близкия изток.

Туризъм в Австралия

Западна Австралия е изключително място за туризъм за всички, които търсят нещо вълнуващи преживявания и приключения. ningaloo reef western australiaТъй като голяма част от този щат попада в тропиците, тя е зает от червена и безплодна пустиня, която е дом на огромно разнообразие от змии, гущери и насекоми. Адаптирани към суровите климатични условия, местните представители на животинския свят най-често прекарват горещите обедни часове скрити сред рядката храстова растителност, а излизат на припек сутрин или следобед, когато слънчевите лъчи са по-слаби. Колкото и странно да звучи, ако не посетите пустинните райони на Западна Австралия значи не сте видяли нищо от този континент. На места равнинните земи се разнообразяват от ниски хребети, между чиито скали могат да се открият сянка, зеленина, прохлада, както и чисти и разхлаждащи извори, в които всеки посетител би се изкушил да се изкъпе. За да посетите някое от тези вълшебни кътчета сред пустите и диви пейзажи на Аут Бек е добре първо да се срещнете с местен туристически консултант. Той ще ви спести лутането и ще ви каже точно на къде да се отправите. Между впрочем е добре да помислите за транспорта предварително и да сте на ясно с forest southewstern western australiaначините за придвижване, когато сте вече в Австралия. В самия щат е най-удобно да пътувате със самолет, защото разстоянията са огромни и в противен случай рискувате да пропилеете голяма част от ваканцията си в автомобила. Интересни за посещение в Западна Австралия са пустинята Пинакъл със своите изправени скални късове, градската агломерация на Пърт и Фримантъл, където живее основната част от населението, плажът Тюркоаз бей, известен с белия си пясък и чисти лагуни, Шарк бей, както и дъждовните гори в югозападната част на щата.

Кога да посетим Западна Австралия? За по северните части на щата се препоръчва зимното полугодие, което трае от май до октомври. Тогава времето е по-приятно, а горещината по-малка. Освен това по този начин ще избегнете сезона на ураганите в южното полукълбо.

В южните части на щата най-доброто време за туризъм са пролетта и есента. Лятото е твърде горещо, а зимата прохладна. Ако планирате да обиколите територията на целия щат, тогава все пак е най-удачно да се спрете на преходните сезони. Това castle rock western australiaби било оптимален вариант и така ще избегнете крайните климатични условия.

Какви дрехи да си носим за туризъм в Австралия? Ако ще пътувате в северната част на щата не ви е необходимо нищо друго освен леки летни дрехи. В южната част на щата времето е по-различно. Има зима, която наподобява средиземноморската. От юни до септември в Пърт температурите са по-ниски и е добре да имате връхна дреха, но все пак не прекалявайте с облеклото. Времето е типично пролетно. Тънко яке или топъл анорак са напълно достатъчни. За пролетта и есента си подгответе летни дрехи плюс лека връхна дреха за през ноща. За южното лято ще ви е необходимо нещо наистина леко и проветриво.

http://www.youtube.com/watch?v=Z4R3pb1mcuw