Олбъни, Западна Австралия

Albany paradise beach Western AustraliaРазположен насред живописен залив на южния бряг на щата Западна Австралия, Олбъни е град, който се гордее с чистата си околна среда. Има население от около 26 000 души. Съчетава средиземноморски пейзажи и английска култура и това, както се оказва, е успешна комбинация за развитието на местния туризъм.

Олбъни има прекрасен средиземноморски климат и това е една стабилна основа за местната икономика. Повечето приходи в района идват от различни видове туризъм и селско стопанство, а връзката между тези два сектора се явява винения туризъм. Околностите на Олбъни са заети от ферми и лозя. Произвеждат се качествени вина, които привличат много посетители. Така наречения винен туризъм е доста добре развит в околностите на града. Престоят ви ще бъде многократно по-интересен ако имате възможността да отседнете сред лозарските райони. Така ще можете да се потопите максимално в местната атмосфера. Околностите на Олбъни, както и самия град са идеални за дълги разходки пеш или с велосипед, както и за всички дейности, свързани с морето, които биха могли да ви хрумнат. Ситният светъл пясък на широките и почти празни плажове, чистата вода и въздухът, който е съвсем различен от този в големите и натоварени европейски курорти ще ви пренесат в рая. Тук климатът е наистина много мек – от 16°C през юли до 23 – 24°C през януари. От ноември до април времето е подходящо за плаж, но без да е твърде горещо. Сърфистите предпочитат зимата, когато вълните са по-големи. Олбъни не е вашето място ако сте от хората, които търсят бурен нощен живот. Тук по-скоро е подходящо за онези, които търсят уединение и искат да се the coast line of Albany Australia in the winterзапознаят по-отблизо с австралийската култура и начин на живот. В хотелите на Олбъни често отсядат млади двойки с интереси към виното и любители на вкусната морска храна, тъй като водите на Австралия са изключително богати на морски дарове. В самия град има малка хълмиста местност, която е преустроена в парк. Повечето растения са вечнозелени, но има и някои листопадни видове. От най-високите части на този парк се разскрива красива гледка към многобройните заливи, които заедно формират нарязаната брегова линия на Олбъни и панорама към града в цялата му прелест.

Околностите на Олбъни са наистина живописни и ще грабнат вниманието на всеки. Самата брегова линия както казахме вече е доста разчленена и се състои от няколко залива – Мидълтън, Хановер, Еркер, Френчман и по-отдалечения от града Ледж бей. Пристанището на града е построено на Хановер бей в южната част на крайбрежния град. Една от най-туристическите части на Олбъни е Ему Бийч Холидей Парк. Мястото се намира в североизточните части на града. В този комплекс има разнообразни възможности за настаняване във вили, стидиа, бунгала, каравани и други. Освен на любителите на морето, морската храна, виното и дивата природа, Олбъни е прекрасен избор и за любителите на голфа. Голф игрището е разположено на юг от Ему бийч и заема приблизително два километра от крайбрежната зона на Мидълтън бийч. На брега на Индийския океан на юг от Олбъни се простира Национален парк „Торндируп“. Това далеч не е единствената защитена територия в близост града, но предвид факта, че се намира непосредствено близо до Олбъни вероятно ще е едно от пърите места които ще посетите след пристигането си.

trees on the coast of Albany AustraliaАко искате да пътувате до Олбъни трябва да знаете, че градът няма международно летище. За да стигнете до тук, първо трябва да летите до някой от големите столични центрове в страната и след това да пътувате до Олбъни със самолет от вътрешните линии или да ползвате друго превозно средство. Препоръчително е ако имате възможност да летите до столицата на щата Западна Австралия – Пърт, защото от там има много по-голям избор на транспорт заради малкото разстояние. Тъй като се намира на около 350 километра от Олбъни, вие съвсем спокойно бихте могли да пътувате с автобус или автомобил. Всъщност да се наеме кола е доста добро решение, защото околностите на Олбъни са много живописни и наситени със забележителности и ако разполагате със собствен транспорт ще се чувствате много по-независими по отношение на времето и плановете си.