Бруум, Австралия

broome coast western australiaБруум е малък град с население от около 15 000 жители. Разположен е на брега на Индийския океан, в северозападната част на щата Западна Австралия. Бруум има много горещ тропичен климат. Има два сезона – сух и дъждовен. Сухият сезон съвпада със зимното полугодие и продължава от април до ноември. Температурите са високи целогодишно. Варират между 29 и 35°C. Понякога могат да станат екстремно високи и да надхвърлят 40 – 45°C. През лятото градът може да стане жертва на циклони, които се формират в твърде топлите океански води на северозапад. Когато и да посетите Бруум си носете някоя връхна дреха за през ноща, тъй като както е известно пустинните нощи са доста студени.

Бруум е прекрасно място за туризъм ако сте от хората, които търсят нещо непознато и вълнуващо. Първото, което трябва да направите е да изберете през кой сезон да посетите този малък, крайбрежен град. Препоръчително е да се пътува в периода на южната зима от април до ноември, тъй като тогава времето е сухо, а температурите са около 4 – 5°C по-ниски. През тази част от годината тук идват по около 30 000 души на месец. След като сте решили по кое време да пътувате идва ред и на транспорта. До Бруум може да се стигне със самолет от големите австралийски градове. Другата възможност е да се стигне до тук с кола или автобус. До града няма ЖП линия.

Бруум е много специфично място и посетителите ще се убедят в това много бързо. Местната природа е чиста, запазена и не е необходимо много време за да се види това. Въздухът е чист, водата в океана също. През ноща поради липсата на градски смог и на големи градове в тази част на континента звездите се виждат изключително ясно. През деня ниската запрашеност и предимно безоблачно време ще разкрият пред вас вероятно най-тъмно синьото небе, което някога сте виждали. Това кътче е идеалното място ако просто искате да се откъснете от градския шум и динамика. Местните плажове са разкошни. Пясъкът е червеникав и това ги прави уникални. Бруум е известен с червените си пейзажи. Трудно ще откриете друго място на прекрасната ни планета, където земята да е по-червена от тук. Растителността е по-скоро оскъдна. Представена е основно от сухолюбиви храсти и дървета, пригодени за сух климат, като например баобаб. В дебелото си стъбло това дърво складира достатъчно влага за да преживее по-сухите и горещи дни на годината. Повечето растения тук са със ситни и твърди листа, защото по този начин намаляват изпарението на вода от листата. Там, където хората са се погрижили за озеленяването растителността е много по-обилна и разнообразна. Край океанския бряг виреят кокосови палми. Животинският свят в околностите на града се развива съвсем необезпокояван. Изключение правят групичките с туристи, които от време на време нахлуват в царството на местните животни. Тук има огромно разнообразие от земноводни и влечуги. Трябва да бъдете доста внимателни, защото много от местните обитатели са the beach of broome waотровни. Това се отнася не само за опасните австралийски змии, но също така и за многото отровни насекоми. Тук обитават също и различни видове птици. Най-облагодетелствани са онези видове птици, които се хранят с дребни гризачи и змии. Един от най-страховитите представители на животинския свят не само тук, но и в света е соленоводният крокодил, който макар и да не е много често срещан по тези места все пак може да бъде видян. Най-опасното при него е, че може да се види както в реките така и в океана. Смята се, че това е най-опасният вид крокодил, който живее в момента на нашата планета.

Възможностите за настаняване в Бруум са разнообразни – на разположение са вили, хотели, бунгала или каравани. Тълпите от туристи са нещо нетипично, въпреки че туризмът е най-важният отрасъл на местната икономика и осигурява голяма част от приходите в бюджета. Основната част от туристическата база е концентрирана в северозападната част на града, в близост до брега на Индийския океан. Мястото е по-известно с името Кейбъл Бийч. Тук има много повече растителност отколкото е типично за тази част на Австралия. Причината е, че се цели създаването на едни много по-привлекателни и уютни условия за пристигащите туристи.