Кокосовите острови (острови Кийлинг)

cocos keeling islands sea turtleКокосовите острови,наричани също острови Кийлинг, са малък архипелаг от 27 острова, разположен на повече от 2100 километра западно от Австралия. Те се намират сред топлите води на Индийския океан. Архипелагът заема площ от около 14 кв км и се дели на две групи острови – Северни Кокосови острови и Южни Кокосови острови. Южните Кокосови острови са по-големи по територия. Те се намират на 12 градуса и 9 минути северна ширина и на около 96 градуса и 52 минути източна дължина. По-големи острови от този архипелаг са Саут Айлънд, Уест Айлънд, Хоум, Дайрекшън и Хорсбърг Айлънд. Северните Кокосови острови се състоят само от един остров.

Природа. Кокосовите острови са красиви и екзотични. Те са покрити са с буйна тропическа растителност и множество кокосови палми. Имат равнинен релеф и малка надморска височина. Най-високата точка на архипелага достига едва 5 метра над нивото на Индийския океан. Островите са разположени насред разкошна коралова лагуна с плитки и кристално чисти океански води. Лагуната сред която се намират островите е на практика почти винаги спокойна, а бреговете са покрити с прекрасен бял коралов пясък. През декември 1995 година Северните Кокосови острови и заобикалящите ги води са обявени за национален парк под името Пулу Кийлинг. Кокосовите острови са множество видове птици, но най-впечатляващо е подводното разнообразие. Тук се срещат син кит, гърбат кит, акули, риба тон, морски костенурки и стотици видове малки пъстри рибки, обитаващи кораловите плитчини.

flag of cocos keeling islandsКлимат. Кокосовите острови имат горещ субекваториален климат с обилни валежи през цялата година. Температурите са високи и почти без промяна през цялата година, варирайки между 28 и 30 градуса. Нощите са целогодишно около 24 – 25°C. Дните с валежи варират от 10 до 20 на месец. Най-малки количества валежи падат през септември и октомври.

Население. Кокосовите острови останали незаселени до 19 век. Дори и след пристигането на капитан Уилям Кийлинг през 1609 година това не се променило. Днес населението на Кокосовите острови е повече от 600 души. Повечето от тях обитават селището наречено Бантам Вилидж, което се намира на остров Хоум. Същевременно островите Хоум и Уест са единствените населени от архипелага. В етническият състав на Кокосовите острови се наблюдава известно разнообразие, макар и не толкова голямо, колкото в континентална Австралия. Преобладаващата част от местните жители са азиатци (малайци), следвани по брой от европейците (основно британци). Най-разпространена религия на островите е ислямът, който се изповядва от около 80% от жителите на архипелага. Официален език на островите е английски, но е говорим от едва ¼ от населението.

Икономика. Икономиката на Кокосовите острови разчита основно на три отрасъла – отглеждане на кокосови палми, риболов и туризъм. Официална валута на архипелага е австралийският долар, а стандартът на живот е добър, макар че не може да се сравнява с големите и силно развити австралийски градове. Икономиката на Кокосовите острови е почти изцяло съсредоточена в остров Уест, макар че там живеят едва около 150 души. Това е главен политически център на архипелага и там е разположено най-голямото летище на островите.

Туризъм. Кокосовите острови са изключително красиви, но въпреки това не са много популярна туристическа дестинация. Причината е, че островите са слабо познати и отдалечени, а възможностите за забавление не са много големи. Повечето туристи, които пристигат тук идват с цел да си починат от стреса, да се разходят на тихо и откъснато място сред природата, да се полюбуват на девствените пейзажи, да се гмуркат сред кораловите лагуни и да се излежават безгрижно край брега. Тук няма да откриете луксозни хотелски комплекси и вили, заведения и вълнуващ нощен живот.

cocos keeling island from spaceКак да стигнем до там? Най-добрият начин да стигнете до Кокосовите острови е чрез редовните полети, които се изършват от град Пърт, щата Западна Австралия. Можете да летите 3 дни в седмицата, а полета трае около 2 часа. Алтернатива на Пърт са полетите от островите Рождество (Коледните острови), които също са австралийска територия.

Кога да посетим Кокосовите острови? Най-подходящо е да посетите Кокосовите острови през периода от юни до октомври, когато траят зимните месеци в южното полукълбо. Тогава условията са най-приятни лесно поносими, а комбинацията от температура на въздуха и влажност е оптимално добра.

Какво да си носим? Леки летни дрехи през цялата година, слънцезащитен крем с висок фактор, чехли, слънчеви очила. Добре е да си носите също очила за подводно виждане и шнорхел, тъй като островите има какво да ви предложат.