Есперанс, Австралия

western australia white sandy dunesЕсперанс е малък град с население от 15 000 жители. Разположен е на южния бряг на щата Западна Австралия. Макар, че е много малък, Есперанс е богат град. Основният източник на доходи са селското стопанство и туризма.

Есперанс има слънчев и топъл субтропичен средиземноморски климат, който е много подходящ за отглеждане на грозде и цитрусови култури. Лятото в Есперанс е дълго слънчево и топло, а зимата – кратка мека и влажна. Температурите варират от 17°C през юли до 26°C през януари. От октомври до април времето е подходящо за плаж.

esperance beach western australiaТуризмът в Есперанс се развива забележително бързо. Посетителите са главно хора с доход над средния, които, подобно на Олбъни, са привлечени от качествените вина, които се произвеждат тук. Но основният капитал на Есперанс са неговите великолепни плажове. Те привличат множество туристи и въпреки това, когато и да посетите това място най-вероятно ще откриете обширните плажове почти празни. Тук никога няма да се натъкнете на огромни тълпи от народ, както е на много други места. А плажовете на Есперанс са наистина невероятни и се смятат за едни от най-красивите на континента. Снежнобелия пясък, чистото море, разнообразието от рибки и други морски обитатели правят това място едно от най-красивите и атрактивни в Австралия. Тук бихте могли да покарате сърв, да се гмуркате или просто да поплувате в прозрачните води. Въпреки че има и много други предимства, именно океанът е този, който превръща това малко крайбрежно градче в толкова популярна туристическа дестинация. Малобройното население в района щади околната среда и по тази причина трудно ще откриете друг град в толкова развита страна, чиято природа да е така добре съхранена и запазена. Друга голяма туристическа забележителност на Есперанс е Пинк Лейк (Розовото езеро). Това е малък соленоводен басейн, обагрен в нежен розов цвят. Причината за розовите нюанси на езерото все още е неизвестна. Знае се само, че не е свързана с червените водорасли, както се смяташе по-рано. Въпреки че езерото представлява интерес за всички, които пътуват до Есперанс, най-вероятно никой няма да смути вашето спокойно прекарване тук. В близост до Пинк лейк има голф игрище, което се простира на 1,8 км. дължина. На около 15 минути път с кола на запад от Есперанс се намира Националния парк Кейп Ле Гранд. Мястото е уникално с това, че тук живее и се размножава бягащата птица Ему, която поради големите си размери е загубила напълно способността си да лети.Туристите често я оприличават с Африкански щраус или с бягащата птица Нанду, която препуска из степите на Аржентина, макар че Ему е значително по-малка и от двете.

near by esperance australiaВажно е да се знае че Есперанс не е масов курорт. От масовите курорти го отличава това, че липсва струпване на хотелска база и тълпи от посетители, тъй като Австралия залага повече на качественото обслужване на хората, отколкото на количеството посрещнати гости. Повечето места за настаняване са концентрирани предимно около брега на Индийския океан, а възможностите варират от каравана до луксозна вила в зависимост от финансите с които разполагат туристите.

Как да пътуваме до Есперанс? Есперанс е малък град, но въпреки това поддържа редовна самолетна връзка с останалите австралийски градове. Дотук бихте могли да стигнете през всеки по-голям градски център в страната. А ако след престигането си в Австралия не желаете да се качвате веднага отново на самолет, тогава има и други алтернативи. Магистралите в Автралия са отлично поддържани, а освен това до Есперанс стига и ЖП линия.