Австрия

austrian alps winterАвстрия е страна с богато историческо минало. На найната територия са открити следи от човешко присъствие още от праисторически времена. По-късно през 6 век тук започват да нахлуват баварски племена, които прогонват живеещите в района, в това число и не малко славяни. За начало на Австрия можем да приемем годината 976 когато тези земи попадат под властта на Ото 1-ви Швабски. В продължение на 270 години тази територия остава под управлението на династията Бабенберг, а през 1278 година на власт идват Хабсбургите – един от най-великите родове управлявали в Европа някога. Те се задържат на власт до 1918 година създавайки същинска „мрежа” от връзки с кралските семейства от цяла Европа посредством добре премислени и стратегически бракове. От рода на Хабсбургите произхождат няколко римски императора, а самата Австро-Унгария е сред най-великите сили, съществували в Европа някога. Вероятно една от най-големите заслуги на Австро-Унгария е успешното отблъскване на Османската империя през 1529 и за втори път през 1683 година.

Географско положение, граници и големина. Австрия е разположена в Алпийския регион в Централна Европа. Заема площ от 83 871 кв.км. Граничи с Швейцария, Лихтенщайн, Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения и Италия. Австрия е вътрешноконтинентална страна. Въпреки това Триесткият залив, който е част от Адриатическо море се намира на само 83 км от южната граница на страната. Австрия има кръстопътно географско местоположение между Източна и Западна Европа и между Северна Европа и Средиземноморието.

alps panoramic viewРелеф. Австрия е планинска страна. Около 2/3 от нейната територия е заета от младонагънати планини. Единствено крайните северни и източни райони имат по-малка надморска височина. Най-ниската точка в страната се намира на брега на езерото Нойзидлер Зее и е на около 115 метра надморска височина. Най-високият връх е Гросглокнер, висок 3797 метра. Той попада в рамките на Hohe Tauern National Park и се намира в южна Австрия.

Климат. Австрия има умерен континентален климат със студена и снежна зима и топло слънчево лято. Пролетта традиционно е по-приятна в сравнение с есента. Дневните температури в страната са умерени и варират между 2°C през януари и 26°C през август. Въпреки това продължителни застудявания с отрицателни температури през зимата и горещини през лятото не са изключени. Годишното количество валежи възлиза на около 620 мм и са сравнително равномерно разпределени през годината. В планинските райони на Австрия традиционно температурите са доста по-ниски, летата – по-кратки, а зимите – по-дълги. През зимния сезон са възможни също силни снежни бури и виелици.

Природни особености. Австрия е страна с пленяваща природа. Най-характерната черта на местния пейзаж са планините. Най-високите им части са покрити с вечен сняг и лед. Планинските върхове са назъбени, а склоновете стръмни и главозамайващи. Ледниците са издълбали сред планинските склонове дълбоки долини с характерна форма, оставяйки след себе си стотици приказно красиви ледникови езера и потоци. Традиционно за най-атрактивни от туристическа гледна точка се считат западните части на страната, особено Тирол. Красивата австрийска природа е съхранена в пределите на 7 национални парка и около 60 други защитени територии. Според ФАО около 47,1% от цялата територия е заета от гори. На голяма надморска височина, но все пак под 2000 метра се срещат предимно иглолистни видове, а в по ниските части преобладават смесени и широколистни видове. Над горския пояс се простират поляни, по които през топлите месеци цъфтят красиви алпийски цветя.

belvedere austriaЖивотински свят. Австрия притежава разнообразен животински свят. В страната има малка популация от мечки, която обитава предимно откъснатите и изолирани горски местности. Има също така свидетелства за наличие на рисове. По-често се срещат чакали, язовци и лисици. Горите са дом на стада от елени, а в планините се срещат планински кози и овни. Австрия е дом на повече от 400 вида птици. В горите и в тревистите местности се срещат различни видове дребни гризачи, най-популярен от които е мармотът.

Икономика. Австрия е член на Европейския съюз от 1995 година и е част от Еврозоната от 1 януари 1999 година. Официалната валута на страната е евро. Австрия се счита за една от най-развитите, стабилни и богати страни в света. Отличава се с много висок жизнен стандарт и умерена и добре премислена социална политика. Местната икономика е промишлено-аграрна и всестранно развита, подобно на други силно развити страни като Франция. В Австрия се произвеждат автомобили, развиват се високите технологии, химическата и хранително вкусовата промишленост, както и секторите дърводобив и дървопреработване. Туристическата индустрия е всестранно развита и е сериозен източник на доходи за местната икономика. Австрия е световен образователен и културен център. Селското стопанство на страната е много високо продуктивно и задоволява местните нужди от храна в много голяма степен. Внасят се единствено някои хранителни стоки и продукти, които не е възможно да бъдат произведени при местните почвено – климатични условия.

feldkirch street austriaНаселение. Населението на Австрия е над 8,2 милиона души. Приблизително 10% от тях са чужденци, които пребивават в страната легално. Най-големи са мацинствата от германци, поляци, чехи, словенци, хървати, унгарци и турци, но също така и преселници от Италия, Словакия, САЩ, Китай и много други. Според доклад на Евростат през 2010 година броят на родените извън Австрия съставлява приблизително около 15,2% от общото население на страната. В религиозно отношение основната част от жителите на Австрия са християни (предимно римокатолици). Тук живеят също малки групи от мюсюлмани, юдаисти и други вероизповедания. Официален език в Австрия е немски, а около ½ от местното население владее английски.

Градове. Най-големите градове в Австрия са Виена (провинция Виена, население на града 1,6 милиона души), Грац (провинция Щирия, население на града 250 000 жители), Линц (провинция Горна Австрия, население на града 190 000 жители), Залцбург (провинция Залцбург, население на града приблизително около 150 000 жители), Инсбрук (провинция Тирол, население на града 120 000 жители) и други. Характерна черта на Австрия е, че голяма част от населението на страната живее в по-малките градове, а между 30 и 40% от всички австрийци живеят в селските райони на страната.

salzburg austriaПровинции. В административно отношение Австрия се дели на 9 области. Техните имена са Долна Австрия, Щирия, Тирол, Горна Австрия, Каринтия, Залцбург, Бургенланд, Форарлберг и столицата Виена, която е отделна област. Най-голяма по площ и население е провинция Долна Австрия, а най-малка по-площ, но втора по население е провинция Виена.

Национална кухня. Ако сте много строги към себе си и сте решили категорично стриктно да се придържате към здравословен хранителен режим, по-добре стойте далеч от Австрия защото тази страна е същински рай от кулинарни изкушения, а местната кухня без капка съмнение е една от най-вкусните в целия свят. Може би единствено страни като Франция и Италия могат да се похвалят с подобна палитра от вкусове и аромати. Богатството от сладкиши е неизмеримо – торти, кексове, еклери, рула, бонбони, кроасани, кремове и стотици други лакомства, обилно овкусени с превъзходен шоколад ще ви посрещнат още с пристигането в страната. А да не споменаваме превъзходния ябълков щрудел, който ще ви накара да си оближете пръстите.

Австрийците се считат за вероятно най-големите майстори по отношение на тестените изделия, при това без значение дали става въпрос за хляб, кифлички, питки, гевречета или нещо друго. Консумацията на месо в страната значително превишава тази в средиземноморските страни, а една от водещите причини е по-студеното време, особено в планините. Свинско, телешко и пилешко месо присъстват на трапезата на австрийците много често, а шницели и наденички са част от традиционната местна кухня.

Ако си мислите обаче, че в Австрия хората се хранят само със сладкиши и месо, значи много се лъжете. Тук се консумират огромни количества пресни плодове и зеленчуци. Домати, краставици, карфиол, зеле, моркови, ряпа, лук, чесън и особено картофи присъстват в менюто на местните постоянно. От плодовете по-популярни са ябълки, круши, череши, сливи, ягоди, горски плодове, грозде и други. Най-популярните напитки са три – кафе, вино и бира. Между впрочем Австрия се счита за първото място на Стария континент, където кафето става популярно.

austria mountain and forestКога да посетим Австрия? Австрия е известна като целогодишна туристическа дестинация, която има какво да предложи без значение от сезона. От декември до април страната се превръща в притегателен център за скиори от цял свят. Въпреки това обаче на по-голяма надморска височина ще откриете някои ски курорти, които остават отворени на практика през цялото лято, предлагайки пухкав сняг в комбинация с много слънце, но все пак ниски температури. Освен че е добре позната със своите ски курорти, страната е един от световните лидери в практикуването на културен туризъм, а той на практика е също целогодишен. Австрийската столица е известна със своите балове, които се провеждат през всички сезони. Ако пък искате да видите Австрия окъпана с блясък, тогава трябва да посетите страната през декември, когато кипят трескави приготовления за предстоящите коледни и новогодишни празници. Ако целта на пътуването до тази прекрасна алпийска страна е просто да прекарате известно време сред природата или да практикувате екологичен, пешеходен или друг вид туризъм на открито, тогава е най-добре да изберете месеците юни, юли и агуст.

Какво не бива да пропускаме? Докато сте в Австрия не бива да пропускате столицата Виена с нейните уникални паркове и градини, в това число увеселителният парк Пратер, дворците Шонбрун и Хофбург, катедралата Свети Щефан (висока цели 137 метра), безбройните невероятни кафенета и театри, както и домът на великият композитор Моцарт на улица Домгасе номер 5. Посетете Залцбург, който със своята барокова архитектура е същински шедьовър под открито небе. Не бива да пропускате разкошните Тиролски Алпи, където се намира най-големият национален парк в Европа – Хое Тауерн, както и планините Карвендел във Варовиковите Алпи смайващи с разкошните си пейзажи.

hallstadt austriaКакви дрехи да си носим? Облеклото много зависи от сезона през който пътувате и местата, които желаете да посетите. През зимните месеци си носете много топли дрехи и обувки, съобразени не само с тмпературите, но и с обилните снеговалежи. През летните месеци е добре да имате под ръка тънко яке, дори и да не ви се наложи да го ползвате. По-топла връхна дреха е задължителна дори и през най-топлите летни месеци ако планувате да се изкачвате на по-високо в планините. Във Виена лятното облекло е подходящо от юни до края на август – началото на септември. До края на октомври са подходящи тънки якета, пуловер, анурак и други не много дебели дрехи. От ноември до март облеклото е зимно и съобразено със студеното време. Пролетта е мека, а облеклото съобразено с все още променливото време.

Транспорт. Докато сте в Австрия ще разберете какво наистина означава добре уреден транспорт. На практика междуградските автобуси и ЖП линии достигат и до най-затънтените кътчета на алпийската страна. Ако пък решите да наемете собствен автомобил трябва да знаете, че инфрастуктурата на Австрия е развита до съвършенство, гъстата мрежа от автомагистрали и първокласни пътища достига дори до най-отдалечените австрийски селища.

beautiful garden austriaОпасности докато сте в Австрия. Една от най-големите опасности, които дебнат туристите в Австрия са лавините. Опасността нараства в по-изолираните и откъснати места, които остават в страни от утвърдените туристически маршрути. Ако решите да наемете кола и да карате из Австрия при зимни условия е добре да внимавате, тъй като пътната обстановка често се усложнява.

http://www.youtube.com/watch?v=UUwNOYGo_pA