Азербайджан

azerbaijan rural atmosphereНаричат Азербайджан Перлата на Близкия изток. Тази бивша репулика от СССР днес се е превърнала в най-атрактивната туристическа дестинация в района на Каспийско море. Хубави плажове, примамващи планини и интересен микс от култури правят страната доста интересна за туризъм. Азербайджан се намира там, тъдето Източна Европа и в частност Русия среща Ориента. Днес столицата Баку се превръща във все по-модерен град, макар че в архитектурата и цялостния облик все още се прокрадват сенките от миналото. Азербайджан привлича със своята мистериозност, тъй като се намира в един слабо познат район на света.

Географско положение, граници и големина на Азербайджан. Азербайджан се намира в западните части на континента Азия, в географският регион наречен Мала Азия. Малка част от територията на страната попада в границите на Европа. Това са земите, които се намират на север от Кавказките планини. Азербайджан е разположен между 38 и 41° северна географска ширина и между 44 и 50° architecture of azerbaijanизточна дължина. Заема площ от 86 600 кв.км. На север граничи с република Дагестан, която е в състава на Руската федерация, на северозапад граничи с Грузия, на запад с Армения, а на юг с Иран. На изток Азербайджан има широк излаз на Каспийско море.

Териториални проблеми на Азербайджан. Ситуацията с териториалната цялост в Азербайджан е доста сложна. На територията на страната има автономна област наречена Нагорни Карабах. Областта се намира в западната част на Азербайджан в пределите на планинската верига Малък Кавказ и е заселена с арменци. Днес в границите на тази автономна област се намира независимата арменска република наречена Арцах. Освен това Азербайджан разполага с анклав между Армения и Иран. Тази територия се нарича Нахичеван и е отдалечена на по-малко от 30 километра от останалата част на Азербайджан. Деветдесетте години на двайсти век бяха белязани от кървави войни и конфликти между двете съседски държави – Азербайджан и Армения. Въпреки че двете страни имат обща визия за бъдещето и се стремят към членство в Европейския съюз, отношенията между тях са все още обтегнати и съществува напрежение.

Релеф на Азербайджан. Азербайджан има много разнообразен релеф, който драматично се променя за съвсем кратко разстояния. Североизточната част на страната е пресечена от назъбените и сурови Кавказките планини, които видимо напомнят на Алпите и понякога са дори по-сурови. На изток достигат близо до брега на Каспийско море. Тук на границата с Дагестан се намира най-високата точка в страната – връх Базардюзю. Той се извисява на 4466 метра над морското равнище. azerbaijan rocksОсвен на североизток, внушителни планински вериги в Азербайджан има и на югозапад. Планинската верига Малък Кавказ се издига на височина 3724 метра. Между двете планини се простира обширната и плодородна равнинна местност Кура-Арас. Голяма част от територията на страната се намира под морското равнище. Това се отнася за крайбрежните райони на Каспийски море, където се намира Прикаспийската депресия. Това е най-ниската суша в Азербайджан и най-обширният район в света, който има отрицателна надморска височина. Части от нея са разположени на цели 28 метра под морското равнище.

Климат на Азербейджан. Тази страна е разположена в границите на субтропичният климатичен пояс. Въпреки това обаче местните климатични условия са твърде различни от тези по бреговете на Средиземно море. Местният климат има ясно изразен континентален характер с горещи лета и сравнително студени за субтропиците зими. Това не е изненадващо предвид факта, че Азербайджан се намира на голямо разстояние от световния океан, а в близост е разположено само затвореното Каспийско море, чието влияние е сравнително слабо и само в отделни райони на страната. Времето в по-голямата част на Азербайджан е сухо през почти цялата година, а полупустинните пейзажи говорят доста красноречиво за това. По-влажен е климатът в крайбрежните райони и в планините. Снеговалежи са възможни и падат практически на територията на цялата страна, но все пак сняг вали предимно в планините, докато в ниските и особено в крайбрежните райони е по-рядко явление. Така например в столицата Баку пада сняг по-рядко в сравнение с вътрешността на страната, а когато това се случи снежната покривка е сравнително тънка и нетрайна.

Тук летата са много горещи, което е характерна черта за субтропиците, но въпреки това зимата не е много мека. Понякога температуритеbaku azerbaijan падат до рекордно ниски равнища. Така например в някои райони на страната не са изключени температури достигащи (-20) и дори (-30) °C, макар че това се случва рядко и обикновено по-далеч от морския бряг. Крайбрежните райони на страната като цяло имат чувствително по-мек климат. Така например в столицата Баку зимите са меки и влажни. Продължават от декември до март, а температурите през деня достигат от 5°C през януари и февруари и до 10°C през декември и март. Април е типичен пролетен месец с температури около 15°C, а през май лятото започва да се усеща. Температурите през този месец са около 22 – 23°C и от ден на ден стават все по-високи. От юни до септември е много топло – около 25 – 28°C, а през юли и август става дори горещо. Тогава дневните температури рядко падат под 30°C. Есента е мека. През октомври и ноември температурите варират от 10 до 20°C в зависимост от условията. Водите на Каспийско море през летните месеци юли и август достигат средно около 25°C, а понякога и до 28 – 29°C. През зимата температурата на морската вода около Азербайджан е около 5°C.

Икономика. Икономиката на Азербайджан е развиваща се, а стандартът на живот подобно на повечето пост-социалистически държави е сравнително нисък, въпреки че страната е доста богата на полезни изкопаеми. Азербайджан може да се похвали с не малки запаси от нефт и природен газ, които добива в района на Каспийско море, както и на редица рудни полезни изкопаеми. Основна причина за ниските доходи в страната е, че след разпадането на СССР Азербайджан премина през множество икономически трудности и тежки реформи. Днес освен на полезните изкопаеми националното стопанство на Азербайджан се крепи също и на селското стопанство, от което преобладаващо е растениевъдството. Животновъдството е по-слабо развито. Главни селскостопански култури са зърнените култури, плодове и зеленчуци, лозя, технически култури. В Азербайджан се развиват и някои отрасли на промишлеността – хранително-вкусова, химическа, текстилна и други. Националната валута на Азербайджан е азербайджански манат. Валутата е в обръщение от 1919 до 1923 година и в наши дни отново след 1993 година. Характерна черта на банкнотите е, че имат изобразени две карти – една по-голяма на Азербайджан и една по-малка на Европа. Все повече се развива секторът на услугите, особено туризма. Предполага се, че в бъдеще туристическата индустрия ще играе изключително важна роля за икономиката на тази малоазиатска страна.

baku old city gateНаселение. Азербайджан има население от над 9 милиона души. По-голямата част от тях са мюсюлмани. В страната живее и малък брой християнско население, състоящо се основно от руснаци. Въпреки че е сравнително еднородно като състав, населението не е равномерно разпределено по територията на Азербайджан. Така например в планинските райони гъстотата на населението е доста по-ниска. Най-голямо струпване на хора има в крайбрежните райони, особено в столицата Баку, където живеят около 2,1 милиона души. Официален език в Азербайджан е тюркски, известен още под името азерски. Освен азерски в страната повсеместно се говори и руски език. Това е напълно естествено, тъй като до 5 февруари 1991 година Азербайджан е част от СССР. Много е важно да се отбележи една културна особеност на Азербайджан. Въпреки че страната попада почти изцяло в Азия местното население гледа на себе си като на европейски народ.

Туризъм в Азербайджан

Какви туристи посещават Азербайджан? Около 2 милиона туристи посещават Азербайджан всяка година. Страната е особено caucasus mountains azerbaijanатрактивна на руския пазар, тъй като е добра алтернатива на Средиземноморието и Черноморието. Географската близост до Русия и разпространението на руския език често се оказват решаващи за избора на туристите. Освен от руснаци обаче, Азербайджан се посещава също и от туристи от целия свят. Очаква се интересът на някои от най-пътуващите народи като Германия, Великобритания и САЩ да се увеличи в резултат от мащабната рекламна кампания и амбициозните архитектурни проекти в Баку.

Плажен туризъм. Азербайджан притежава някои наистина приятни плажове, които предлагат така търсената прохлада в горещите летни дни. На повечето места пясъкът е тъмно бежов или леко кафеникав, а на други места вместо пясък плажовете са покрити с малки, овални камъчета. Едно от най-обичаните места за почивка край морето на Азербайджан е северното крайбрежие и по-точно малкото курортно градче Набран и неговите околности. Тук има голямо разнообразие от възможности за настаняване независимо дали търсите лукса на големите хотели или уединението, което може да ви предложи едно бунгало например. Набран притежава едно огромно предимство в плажния туризъм и то е, че само на няколко крачки от пясъка се простират красиви широколистни гористи местности, които предлагат прекрасни възможности за разходка сред природата, както и прохладна сянка след като вече сте се наситили на яркото азербайджанско слънце.

city of baku azerbaijanПланински туризъм. Планините на Азербайджан са диви и изключително красиви. Предлагат отлични възможности за ски туризъм. През зимата падат обилни снеговалежи, а пейзажът напомня досущ на Алпите и на Балканите в Европа. През лятото възможностите за разходки сред свежата иглолистна и широколистна растителност на планинските гори може да изкуши всеки и именно това е най-атрактивната страна на Азербайджан. Голямото богатство от минерални извори също е важно за развитието на спа туризма в страната. Сред високите планини са сгушени малки и китни селца, които са атрактивно място за практикуване на селски туризъм. Там животът не се е променил особено през 20-ти век. Местните жители произвеждат съвсем сами голяма част от хранителните си продукти. Тук думи като консерванти или оцветители в храната са нещо непознато и не присъстват на трапезата на местните селски жители.

В планинските райони на Азербайджан ще намерите множество красиви каньони, клисури, реки, езера и водопади. Едно от най-атрактивните места за почивка и релаксиране в планината е Лонг Форест. Курортът се намира в близост до град Губа в Кавказките планини. Освен Лонг Форест, около Губа има и други малки курортни селища, комплекси и къмпинги. Като цяло се смята, че това място предлага най-живописните в Азербайджан планински пейзажи и точно по тази причина в района има такова насищане на възмжности за туризъм.

Градски туризъм. Най-големият и атрактивен за туризъм град в Азербайджан е столицата Баку. Тя е оживен и модерен съвременен government building bakuметрополис, дом на над 2 милиона души. Притежава красива архитектура и предлага възможност на своите гости да съчетаят забавленията с местната култура. Тук ще откриете многобройни ресторанти, барове, клубове, дискотеки и хотели от най-различна категория, лъскави магазини, модерни търговски центрове и молове, но също така и множество музеи, галерии, религиозни храмове и други. Баку съчетава всичко най-модерно и иновативно в Азербайджан на едно място. През последните години се говори усилено, че Баку ще се превърне скоро във втория Дубай. Има планове за строеж на уникални по рода си хотели, ресторанти и административни сгради, които буквално смайват със своята удивителна архитектура! Когато всичко бъде завършено Баку ще добие съвсем нов облик на град от бъдещето.

Кога да посетим Азербайджан? Най-доброто време за туризъм в Азербайджан е между май и септември. Тогава ще видите страната в най-добрата и светлина и също така ще можете да се насладите на хубавите плажове по брега на Каспийско море. Това време от годината е идеално обаче не само за излежаване по каспийските плажове, но също и за дълги разходки в планината.

old temple azerbaijanКакви дрехи да си носим? Ако посетите Азербайджан през периода май – септември носете си тънки летни дрехи и бански, както и слънчеви очила, шапка, леки и проветриви обувки и слънцезащитен крем. За началото и края на летния сезон (май и септември) може да си носите лека връхна дреха (например дънково яке или нещо подобно, тъй като нощите могат да са по-хладни). За октомври и април е добре да сте подготвени за всякакво време(топло, хладно, слънчево, дъждовно, ветровито), а от ноември до март топлите зимни дрехи са наложителни, защото времето може да стане изненадващо сурово.

http://www.youtube.com/watch?v=_r5SljKH3CA