Бахрейн

Противно на общоприетите очаквания, пейзажът на Бахрейн е доста контрастен в зависимост от това в коя част на острова се намирате. На юг преобладава едноцветна бежова предимно камениста пустиня, безлюдна и лишена от растителност. Малко създания оцеляват без вода и сянка в достигащата почти 50°C жега. На север пейзажът е неузнаваем. Внезапно безплодната пустош дава път на оазис от зелени площи, цветни храсти, отрупани с фурми финикови палми и цитруси.

крепостта арад бахрейнРазположена сред топлите и спокойни води на Персийския залив, Бахрейн е островна държава която обхваща общо 32 малки острова и един значително по-голям от останалите. Заема площ от едва 760 кв км и е най-малката страна в района. Тъй като отстои на около 23 километра от брега на континента Азия, Бахрейн е свързан с Арабския полуостров чрез мост с дължина 25 километра. Тази сухопътна връзка на островната държава със съседната Саудитска Арабия е от изключителна важност за местната икономика.

Макар и малък по територия, Бахрейн е сред най-гъсто населените страни в света. Предполага се, че средната гъстота превишава 1741 души на квадратен километър, а според световната банка населението на страната за 2011 година възлиза на 1,323,535 души. В наши дни по-голямата част от населението живее в крайните северни райони, докато пустинните области на юг са почти безлюдни. Повече от половината от населението на страната се състои от чужденци от Азия, Африка и Европа. Местните жители са мюсюлмани (сунити и шиити), докато сред преселниците се срещат хора от най-различни вероизповедания, в това число голям брой будисти.

Бахрейн е много богата държава, която е натрупала своето състояние от добив на петрол. Страната е една от най-старите производителки на черното злато в региона и по тази причина днес се радва на изключително висок жизнен стандарт и социално-икономически просперитет. Милиардите долари приходи са превърнали Бахрейн в процъфтяващ оазис. В Манама, столицата на емирството, на самото крайбрежие на Персийския залив, днес се извисява модерен финансов център с небостъргачи от стомана и стъкло. Кулите-близнаци на Бахрейн Файнейшъл Харбър (високи 260 метра) и вторите по височина островърхи кули-близнаци на Бахрейнския Световен Търговски Център (високи 240 метра) са най-внушителните сгради, които днес доминират силуета на града.

В близост до брега на Бахрейн, подобно на Дубай, са изградени множество изкуствени острови, чиято цел е да служат за лъскави жилищни резиденции или атрактивни курортни комплекси. Луксозни хотели, вили, голф игрища и други съоражения ще бъдат изградени върху островите след пълното им завършване. Подобно на много други производители на петрол в региона, Бахрейн се стреми да се подготви за времената когато черното злато ще е вече минало. Комбинацията от древна култура, вкусна арабска кухня, светли пясъчни плажове, топло море, плитки води, красиви коралови рифове край северния бряг, много слънце и лукс е формула за успех в привличането на чуждестранни туристи.

Като типична арабска страна, миналото на Бахрейн е изпъстрено с митове и приказни легенди. Една от най-популярните свързва острова с предполагаемото място, на което се намирала райската градина и дървото на живота. Както всяка легенда, в тази също има частица истина, защото въпросното дърво действително съществува. Става въпрос за дърво представител на вида мескит, което е на възраст около 400 години. То е разположено насред пустинята на Бахрейн и в радиус от километри няма друго освен него. Виждайки околния пейзаж, човек се чуди как това растение е израстнало и оцеляло насред пустош като тази.

Бахрейн е земя на уникално културно наследство. В северната част на острова се намира крепостта Кал’ат ал Бахрейн. Наричана още португалската крепост, тя е построена през 6-ти век и е използвана до 18-ти век, в това число и от португалците. Местността е постоянно заселена след 2300 г. преди новата ера, дълго преди построяването на форта, макар че в околностите на Кал’ат ал Бахрейн са открити свидетелства за човешко присъствие датиращо от преди около 5000 години. От 2005 година крепостта Кал’ат ал Бахрейн е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Друго съкровище на пустинния остров е крепостта Арад. Тя е доста по-нова, датира от 17-ти век и представлява укрепление с квадратна форма, чиито ъгли са оформени като овални кули със същата височина.

Сред водещите забележителности на столицата Манама е джамията Ал Фатех. Макар че сградата изглежда старинна, тя е завършена не много отдавна, през 1988 година. Минаретата на Ал Фатех се извисяват величествено на 70 метра над центъра на Манама. Джамията привлича голям брой вярващи и туристи. Тя е известна с факта, че може да приеме едновременно над 7000 поклонници.

Макар и по-малка, джамията Ал Хамис, просъществувала над 1000 години, е една от най-достолепните сгради в Бахрейн. Предполага се, че нейното строителство е започнало някъде през далечната 692 година, макар че по-късно е реконструирана и доста неща по нея са променяни. Тя е най-старата в Бахрейн и се счита за една от най-старите построени в света въобще.

Не далеч от столицата се намират Дилмунските могили – едно от най-големите древни гробища в Арабския свят. Предполага се, че тук има приблизително между 300 и 350 хиляди гроба, а най-старите могили датират от преди повече от 4000 години!

Друга интересна забележителност на Бахрейн са островите Хавар, разположени в непосредствена близост до брега на Катар. След края на един от най-дългогодишните териториални спорове в историята, международният съд в Хага реши, че островите Хавар са част от Бахрейн. Макар на пръв поглед да изглеждат дива и лишена от живот пустиня, островите са изключително важно убежище за мигриращи птици, риби и други морски обитатели, както и за пустинната антилопа орикс.

Бахрейн има пустинен тропичен климат. Времето през по-голямата част от годината е изключително сухо и горещо. Понякога се появяват внезапни пясъчни бури. Дневните температури през юли достигат около 38°C, но понякога термометрите показват дори до 50°C. Периодът с жеги от над 30°C трае обичайно от април до октомври. От ноември до март времето е по-хладно и по-лесно поносимо с дневни температури от 20 до 28°C. През януари и февруари е възможно да захладнее и временно температурите да се понижат до около 10 -15°C. Най-благоприятни за пътуване са месеците март, април, октомври и ноември.

Официална валута. Официалната валута в Бахрейн е Бахрейнски динар (BHD).

Как да стигнем до Бахрейн? Най-добрият, бърз и евтин начин да се стигне до Бахрейн е със самолет. Международното летище на страната се намира на един от по-малките острови северно от Манама. Ако от мястото на което се намирате няма директни полети до Бахрейн, бихте могли да летите през Дубай.

Събития. Едно от най-големите международни събития в Бахрейн е ежегодния кръг от Формула 1 за голямата награда на Бахрейн.