Бангладеш

Бангладеш е разположен между полуостровите Индостан и Индокитай в Южна Азия. На север се простират необятните планински пейзажи на Хималаите, а на юг са топлите води на Бенгалския залив, част от Индийския океан. Заема площ от 144 000 квадратни километра и граничи само с две държави – Индия и Мианмар (Бирма).

bangladesh lowlandsИстория. В продължение на близо два века и половина Бангладеш бил владение на Великобритания. Британският колониален период продължил приблизително от 1700 до 1947 година. След неговото приключване се сформирали две отделни държави – Индия и Пакистан. Самият Пакистан се състоял от две отделни части, които се намирали на приблизително 1500 километра една от друга – Източен и Западен Пакистан. Именно Източен Пакистан е днешен Бангладеш. Една от основните причини за разделението бил опустушителен циклон който връхлетял Бангладеш през 1969 година. Последиците били изключително тежки, с голям брой жертви и огромни материални щети, но бедното местно население не получило помощ от отдалечения и много по-богат Западен Пакистан. Дова довело до кръвопролитен вътрешен конфликт, който през 1971 година довел до отделянето на Източен Пакистан и раждането на една нова държава наречена Бангладеш.

Природа. Бангладеш има уникална природа. Страната е почти изцяло заета от обширна блатиста низина с малка надморска височина. Тя е прорязана от много гъста мрежа от реки, изграждащи най-голямата речна делта на планетата – тази на реките Брахмапутра и Ганг. През мусонния летен сезон огромното количество валежи кара реките да излязат от коритата си, а ситуацията допълнително се влошава от обичайното топене на снеговете в Хималаите през летния сезон. Заради всички тези географски фактори всяка година поне две трети от територията на Бангладеш остава под вода с месеци. Единствените места, които остава пощадени от наводненията са хълмистите земи на североизток и югоизточните части на страната, които са заети от не много високи планини. Най-висок връх в Бангладеш е Сака Хафонг, който се намира в планината Моудок в югоизточната част на страната, не далеч от границата с Мианмар. Той се издига на 1052 метра, което е огромна височина на фона на преобладаващо равнинния релеф в азиатската страна.

bangladesh asiaКрайбрежие. Бреговата линия на Бангладеш е една от най-силно разчленените в цяла Азия. Тя представлява мозайка от хиляди малки острови с незначителна надморска височина, отделени един от друг чрез речни ръкави и канали. Те са покрити с плодородни почви, обилна влаголюбива растителност и гъсти мангрови гори. Плажовете са рядкост, а където ги има морските води са мътни заради огромното количество наноси които речна вода носи. На югоизток до границата с Мианмар се намира Кокс Базар Бийч. Със своите 95 километра, това е най-дългият плаж в Азия. Той има светъл пясък с кремави нюанси които преливат между бежов, светло кафеникав и златист.

Животински свят. Бангладеш има изумителен животински свят. Тук се срещат уникални видове като огромният бенгалски тигър, който е символ на страната, леопард (включително и черен леопард), азиатска черна мечка, бърнеста мечка, слънчева мечка, азиатски слон, индийски крокодил, различни видове маймуни (макак, сив лангур и други), близо 466 различни вида птици, както и огромно разнообразие от земноводни и влечуги.

Климат. Бангладеш има горещ субекваториален мусонен климат. Сухият сезон трае от ноември до март. Носи много слънце и температури между 25 и 30°C. Сезонът на мусоните трае от април до октомври. Носи огромни количества валежи и по-високи температури, най-често около 32 – 33, но понякога и над 40°C. Бангладеш често страда от капризите на времето. Много често обилните и продължителни валежи през дъждовния сезон причиняват тежки щети и унищожителни наводнения, а големите реки на територията на страната често излизат от коритата си. През тази част от годината азиатската държава често търпи последиците от разрушителни циклони, а високата влажност и жегата правят условията трудно поносими.

Население. В 21-ви век територията на Бангладеш е един от най-населените региони на планетата. На площ съизмерима с тази на една средно голяма европейска страна или средно голям американски щат живеят повече хора в сравнение дори с държави-гиганти като Русия. Според данни на Световната банка, населението на Бангладеш през 2012 година е 154,7 милиона души. Официален език в страната е бенгалски заедно с широко разнообразие от негови диалекти. Макар и да не е официално признат за втори официален език, английският се радва на огромна популярност и се говори от голяма част от населнието, особено в по-големите градове. По-голямата част от жителите на южно азиатската държава изповядва две основни религии – ислям (около 83%) и индуизъм (приблизително 16%), а останалият един процент се състои предимно от християни и изповядващи различни традиционни местни вярвания.

Икономика. Бангладеш е една от най-бедните държави в Азия. Основа на местната икономика е примитивното селско стопанство. Повечето местни жители се занимават със земеделие, но това което произвеждат в повечето случаи не е достатъчно дори за осигуряване на прехраната на семействата, които в тази част на света обикновено са доста големи (с 5, 6 или 7 деца). В допълнение, мощните циклони които удрят страната нанасят тежки щети върху земеделието унищожавайки големи части от реколтата всяка година. В страната се отглеждат основно ориз, чай, захарна тръстика, тютюн и юта. Добиват се полезни изкопаеми като въглища и природен газ. Промишленоста е слабо развита с най-важни отрасли са производството на храни и текстил. Макар че Бангладеш се нарежда сред най-бедните страни в света, местното население е сред най-щастливите хора на планетата.

Кухня. Традиционните местни ястия, подобно на Индия, се обединяват под общото наименование къри. Като цяло бангладешката кухня се отличава с голямо разнообразие от подправки (като например кориандър, шафран, джинджър, чесън и др.) и по тази причина е много по-пикантна в сравнение с кухнята на която и да е европейска страна. В менюто на местните жители присъства голямо количество речна риба, която тук е нещо много лесно достъпно. Пилешко, овнешко и телешко месо често присъстват на трапезата. Ако обърнете внимание на начина по който се хранят местните жители най-вероятно ще ви впечатли огромната консумация на пресни плодове и зеленчуци, както и зеленчукови ястия. За основни храни в Бангладеш се приемат ориз, който вирее чудесно в условията на местния топъл и влажен климат, както и безквасен пълнозърнест хляб наричан от местните “рути”. Кухнята на Бангладеш се отличава с голямо разнообразие от сладкиши, в приготвянето на които също се използват множество ароматни местни подправки като канела.

Какво да опитаме докато сме в Бангладеш? За да се докоснете до автентичния вкус на Бангладеш задължително опитайте най-популярната гозба, считана за национално ястия в азиатската страна. Става въпрос за вкусната сладководна риба илиш увита и печена в бананови листа като към нея се добавя каша от семена на горчица или иначе казано синапено семе. За десерт опитайте традиционните местни оризови кексчета, който най-често се приготвят с пълнеж от плодово сладко. Препоръчително е да опитате също и чаша ароматен местен чай с мляко, както го приготвят тук. Насладете се на огромното разнообразие от тропически плодове като личи, манго и папая, които можете да опитате на безобразно ниски цени и в много големи количества.

Какво да посетим? Започнете пътуването от Дака, вълнуващата и многоцветна столица на Бангладеш. Градът е едно умалено отражение на цялото бангладешко общество с всичко добро и лошо което го съпътства. Посетете малкото градче Пахарпур в областта Наогаон в северозападен Бангладеш. Селището е известно с разкопките на древния манастир Сомапура Махавихара, който датира от 8-ми век. Заради археологическата си значимост мястото е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Голяма забележителност на Бангладеш е град Кокс Базар, който се намира на брега на Бенгалския залив в югоизточната част на страната и се слави с огромната си плажна ивица. Не пропускайте да посетите местността Сундарбан, която се счита за най-голямата мангрова гора в света в наши дни. Мястото е под егидата на ЮНЕСКО и се намира непосредствено до границата с Индия в югозападен Бангладеш. Ако цените архителтурните паметници посетете град Багерхат, който е известен с Джамията с 60 купола – истински шедьовър от 15-ти век построен от червени тухли. Посетете местността Бандарбан, която заради прекрасната си природа и възхитителни будистки храмове е исвестна като едно от най-привлекателните места за туризъм в страната. Сред местата които будят интерес в туристите е град Силхет и неговите околности. Мястото е известно с по-приятните (разбирайте по-ниски) зимни темпратури и живописни чаени плантации.

Кога да посетим Бангладеш? Най-доброто време за туризъм в Бангладеш е през периода ноември – февруари. Януари се счита за месецът с най-добри климатични условия през годината. През този период дневните температури са в по-приятни граници, а нощите понякога са дори хладни.

Как да стигнем до там? Бангладеш е леснодостъпна дестинация. До тук се стига много лесно с международен полет от различни дестинации в Европа (например Лондон, Амстердам, Атина, Рим, Франкфурт), Азия (например Хонконг, Сингапур, Катар, Кувейт, Банкок), Северна Америка (Ню Йорк) и много други.

Опасности. Ако планирате пътуване до Бангладеш е добре това да стане извън мусонния сезон, защото опасността от циклони и наводнения е много сериозна! Ако пътувате сред дивата природа бъдете нащрек тъй като в страната се срещат някои доста опасни хищници, както и голям брой отровни животни. Стойте на дистанция от диви животни и не им давайте храна!

Здраве. Приблизително 4-6 седмици преди посещение в азиатската страна е препоръчително да посетите вашия личен лекар. Кажате му, че възнамерявате да пътувате до Бангладеш и попитайте какви имунизации е необходимо да бъдат направени и как да се погрижите за здравето си по време на престоя си там. Вашият лекар ще ви информира за всички здравни рискове и ще ви даде подробни съвети в зависимост от вашия здравен статус. Имайте също предвид, че много лекарства, които се намират в Европа и Северна Америка са трудни и дори невъзможни за намиране в азиатската страна. По тази причина е добре да разполагате предварително с всичко което ви е необходимо. Задължително преди пътуване вземете добър препарат против комари. Те са преносител на една от най-опасните и разпространени болести в страната – маларията.

Сигурност. Бангладеш често е описвана като страна със значителна политическа нестабилност където личната сигурност на туристите не може да бъде напълно гарантирана. По тази причина правителствата на някои западни държави дори апелират против всякакви неналожителни пътувания там. Счита се, че на много места има повишен и реален риск за туристите да бъдат нападнати и отвлечени. От друга страна масовото мнение е, че Бангладеш е много интересно място за туризъм, защото страната е много непозната и вълнуваща и едновременно с това я описват като изключително гостоприемна туристическа дестинация. Повечето туристи единодушно определят местните жители като изключително мили и приятелски настроени към чужденците. В края на краищата дали ще посетите Бангладеш е въпрос на личен избор, но ако решите да предприемете това приключение спазвайте някои общоприети правила като да избягвате някои по-опасни части на страната където рисковете са по-високи, да пътувате само през деня, да сте особено предпазливи извън столицата Дака и задължително да избегвате места на които има демонстрации, протести, сблъсъци и други.

Любопитно. Интересен факт е, че цветето Лотос, олицетворяващо източната мъдрост и философия, е символ на Бангладеш. Няма да намерите друга страна в света където това растение е толкова разпространено колкото в местните сладководни басейни.