Барбадос

diver beach barbadosБарбадос е екзотична карибска страна, която кара милиони хора по света да мечтаят за нея докато разглеждат лъскавите страници с примамливи оферти на списанията и туристическите брошури. Със своите 365 дни слънце и високи температури, фини бели пясъци и омайни тропически залези, Барбадос е отличен избор за лятна почивка на море особено през зимата.

Географско положение, граници и големина на Барбадос. Барбадос се намира в континента Северна Америка и е разположен в най-източната част на Карибските острови. Той е един от така наречените Малки Антилски острови. На запад от него е Карибско море, а на изток – Атлантическия океан. Най-близките съседи на Барбадос са Сейнт Лусия (на около 145 км.) и малко по-отдалечените romantic sunset barbadosострови на Сейнт Винсънт и Гренадини (на около 160 км.). Барбадос има координати приблизително 13° северна географска ширина и 59° западна дължина. Малката островна страна заема площ от 431 кв.км., което го поставя на 197-мо място по големина, тоест сред най-малките държави в света. В най-дългата си част от северозапад на югоизток се простира едва на 33,5 км.

Климат и води на Барбадос. Барбадос попада в тропичния климатичен пояс. Температурите са високи през цялата година. Дневните през варират между 28 и 31°C, а нощните между 20 и 23°C. Най-ниски са температурите през декември, януари и февруари, а най-високи – през май, юни, август и септември, въпреки че разликите възлизат на около 3 градуса. Местният климат е влажен. Тук не се наблюдават засушавания. Най-оскъдни са валежите в периода декември – май. От юни до ноември трае дъждовният сезон. Валежите тук обикновено са кратки, но много интензивни. Небето почернява много бързо и в даден миг дъждът се излива като из ведро. Характерна черта на местният климат е, че Барбадос обикновено остава извън обсега на ураганите които „удрят“ Карибите постоянно през летните месеци. Разбира се, не е изключено това да се случи и тук, но все пак вероятността е малка. Въпреки влажният си климат, Барбадос е страна бедна на води. Реките тук са малко на брой (общо 5), а освен това са къси и маловодни.

rocks on the coast of barbadosРелеф на Барбадос. Барбадос има хълмисто – равнинен релеф. Надморската височина е по-голяма в централните и североизточни части от острова, където хълмовете понякога наподобяват ниски планини. Тъй като Барбадос има континентален произход, тук релефните форми са по-меки за разлика от много други острови в състава на Малките Антили. Най-високата точка на острова е Монт Хилаби, висок едва 340 метра. Островът е изграден основно от светли на цвят варовикови скали, в които падналите валежи попиват бързо. Бреговата линия е слабо разчленена, а източните и западните крайбрежия драматично се различават. На изток от към Атлантическия океан бреговете са по-стръмни и често са скалисти, а пясъчните плажове са рядкост. На запад от към Карибско море преобладават пясъчните плажове, а надморската височина е се увеличава плавно.

Население на Барбадос. Барбадос е най-гъстонаселената страна в Новия свят. Нито в Северна Америка, нито в Южна Америка има държава с по-висока гъстота на населението. На острова с площ 431 кв.км. живеят около 280 000 души. Това означава, че гъстотата възлиза на повече от 649 души на квадратен километър. Най-гъсто населени са западните крайбрежни райони, особено столицата Бриджтаун и нейните околности. Преобладаващата част от населението (над 90%) са тъмнокожи. Останалите се състоят от азиатци и европейци. Европейските заселници на Барбадос са главно с произход от Британските острови. Това не е случайно. До 1966 година островът е бил колония на Великобритания. Днес Барбадос е независима държава в състава на британската общност, а държавен глава продължава да бъде кралицата на Великобритания. Над 95% от местните жители са християни (католици и протестанти), а официален език е английският.

crane bay beach barbadosИкономика на Барбадос. Барбадос е развита страна. Официална валута тук е барбадоският долар. За местната икономика туризмът е най-големият източник на доходи. Друго важно перо за местната икономика е добивът на петрол. Разбира се, в това отношение Барбадос е много зад страните от близкия изток, но все пак за мащабите на тази малка държава приходите от черното злато са сериозни и значително повишават качеството на живота. Островът има добре развито селско стопанство. Основна отглеждана селскостопанска култура е захарната тръстика. От нея се произвежда висококачествен ром, който се смята за най-ценната експортна стока.

Туризъм в Барбадос

Пристигането. След като пристигнете в Барбадос вероятно и вие като повечето туристи ще barbados paradiseбъдете твърде изморени от дългия полет и ще искате да си починете добре за да възстановите силите си за предстоящата ваканция. Това важи най-вече за хората, пристигащи от по-далечни места като Европа. Все пак имайте предвид, че продължителността на полета от Лондон до Барбадос е 8 часа и 30 минути, което никак не е малко. Истинското приключение започва на следващия ден, когато туристите са вече отпочинали от пътя и готови да се потопят в прелестите на тропическия рай.

Времето и дрехите. Температурата, която е около 30°C (+/- 1 или 2°C) може да ви се стори и по-висока, защото тук влажността е по-голяма от тази, на която са свикнали хората, живеещи в умерените ширини. Бързо ще забележите, че е най-приятно да забавите темпото и просто да се наслаждавате на всичко, което ви заобикаля. За да се адаптирате по-бързо облечете най-леките дрехи, с които разполагате и винаги дръжте под ръка едно шишенце с минерална вода. Леките отворени обувки или чехли ще ви осигурят много повече комфорт, отколкото едни маратонки например.

Първо впечатление. Скоро след като сте пристигнали ще усетите сладостта на тропическия въздух. Навсякъде се усеща ароматът на coast of barbadosнепознати цветя, дървета и храсти. Най-осезаемо се чувства тропическият аромат след един силен, проливен дъжд, каквито тук се случват често. Навсякъде има много свежа зеленина и това прави обстановката още по-разтоварваща и релаксираща.

Плажовете, морето и подводния свят. Една от най-големите атракции на Барбадос са великолепните плажове. Пясъкът е бял и нежен с леки розови нюанси. Морските води са небесно сини и прозрачни, а ако си падате по гмуркането, тогава Барбадос е сътворен специално за вас! На няколко метра от брега, под кристално чистите морски води се разкрива един нов свят – този на кораловите рифове. Всевъзможни пъстри рибки плуват необезпокояване насам – натам и изобщо не ги е грижа, че някой ги наблюдава. За тях вие не сте опасност, освен ако не ги доближите твърде много. Тогава всички заедно се стрелват на някъде и за секунди изчезват от погледа ви. За да разгледате кораловите рифове в Барбадос дори не е нужно да се гмуркате на дълбоко. Едни плавници, маска за подводно виждане и шнорхел и сте напълно екипирани.

barbados beachКога е най-доброто време за плаж? Ако не смятате да се гмуркате, а желаете просто да мързелувате на пясъка и да поплувате, знайте че морската вода дори и през януари и февруари не става по-малко от 25°C. Ако сте от хората, които предпочитат да прекарат най-топлите часове от деня на сянка, а да ходят на плаж след обяд е добре да знаете, че тук часовете, в които слънцето залязва значително се различават от тези в умерените ширини. Така например в Барбадос се стъмва най-рано през месец ноември – тогава слънцето залязва около 5 и половина. Най-късно се стъмнява през юли – около 6 и половина. Сами виждате, че тук нощта настъпва доста по-рано отколкото в Европа през лятото. Важно е също да споменем, че тук слънцето залязва много бързо в сравнение с Европа или САЩ например.

Растенията. На плажовете в Барбадос редом до екзотичните кокосови палми на самия пясък растат също и някои видове широколистни дървета. Техните корони хвърлят приятна пъстра сянка само на няколко крачки от водата и така ви спестяват нуждата от плажен чадър. Между другото говорейки за растения е много важно да споменем, че тук някои видове могат да са опасни! Дървото MANCHINEEL например е отровно. То вирее в целия Карибски район. На някои места ще откриете предупредителни табели, на които пише, че трябва да избягвате всякакъв вид контакт с растението. На него растат плодове, които външно напомнят на ябълки. Те също са силно отровни. Наричат ги мъртви ябълки. Освен отровни растения, тук има и някои животински видове, с които трябва да сте предпазливи. На острова mangrove forest barbadosсе срещат и някои видове отровни паяци. Избягвайте срещите и със стоножките, които също отровни и не са особено дружелюбни.

Мангровата гора. Заедно с опасностите, остров Барбадос ще ви предостави и изключителни природни красоти. На самия бряг на Карибско море, непосредствено до столицата Бриджтаун се намира паркът GRAEME HALL NATURE SANCTUARY. В никакъв случай не го пропускайте! Мястото наистина си струва да се посети. То представлява парк, в който сред великолепна тропическа растителност намират убежище недохранени или ранени животни. Тук ще видите от близо какво представлява мангрова гора и какво е мангрова растителност.

Организацията. Ние отново ще ви посъветваме да разпределите в различни дни местата, които искате да посетите, тъй като в тропическата жега човек има нужда от повече време, в което просто да не прави нищо или да се шляе безцелно. Не се връзвайте на приказките, че трябва да посетите всичко, че трябва да „тичате” от една екскурзия на друга, защото така ще се наложи да отидете на втора почивка за да си починете от първата. Най-добре наемете собствен автомобил и сами организирайте времето си според вашия собствен график. И ако в края на краищата пропуснете нещо не бива да съжалявате. Вероятно дори на мястото, където живеете има куп неща, които не познавате и които не сте виждали.

Вътрешността на острова. Много хора посещавайки Карибите правят грешката да се ограничат само с красотите, които предлага крайбрежието. Това обаче ще ви лищи от удоволствието да посетите живописната вътрешност на острова, а повярвайте, тя е много красива и наистина си заслужава да се види.

Природен резерват Барбадос се намира в северната част на острова. През тропическата дъждовна гора са прокарани пътеки, които улесняват туристите. Тук най-интересните животни са зелените маймуни, които подскачат по клоните. Но все пак не злоупотребявайте с crane beach resort restaurantтова, че животните са свикнали да виждат хора. На множество табели ще откриете разяснения, че не бива да закачате или храните животните, защото те са диви и биха могли да станат агресивни.

Търнарс Хол се намира на юг от Природен резерват Барбадос. Това е напълно естествена и запазена гора, която процъфтява под обилните слънчеви лъчи и тропически дъждове. Разнообразието от дървесни видове е изумително. Когато се озовете на това място най-вероятно ще останете смаяни от това колко голямо видово разнообразие може да има на един толкова малък остров. На някои по-високи места от пътеките на този приказен резерват се разкрива запомняща се гледка към морето и целия остров, покрит с изумрудена зеленина.

Столицата Бриджтаун вероятно ще опознаете доста добре. Действително градът притежава лек английски привкус със своята британска архитектура, църкви и обичаи. Много често се споменават някои привички на местните като например играта на крикет, която идва от Великобритания и е много популярна тук. По улиците обаче веднага ще забележите една огромна разлика между Лондон и Бриджтаун. Столицата на Великобритания е различна. В Лондон има тълпи от хора и всеки бърза на някъде, докато в Бриджтаун никой не бърза за никъде, хората вървят бавно и често се заплесват по магазини, барове и кафенета. В това отношение Бриджтаун носи по-скоро ваканционната и непринудена атмосфера на Карибите.

Ром. Ще пропуснете много ако по време на своя престой не посетите някой от стотиците магазинчета за ром на острова, защото тази напитка е един от най-качествените и ценни продукти, които се произвеждат тук. Дори и да не консумирате алкохол една бутилка ром е прекрасен подарък за вашите приятели и близки у дома. Той носи местния дух и култура и местните го използват в приготвянето на огромен репертоар от коктейли.

Кои месеци да избера за туризъм в Барбадос? Ако искате да попаднете на перфектно време тогава най-добре е да се спрете на barbados oceanмесеците февруари, март и април. През тези месеци температурата е най-ниска, валежите най-оскъдни, небето най-синьо и ясно. Освен това през тази част от годината температурите са малко по-ниски и приятни (около 28°C).

Фестивалът Кроп Оувър. От друга страна за любителите на културата и празненствата е добре да се каже, че от май до август продължава Crop Over Festival. През тези месеци от годината се отбелязва края на събирането на реколтата от захарна тръстика. Това е най-дългият фестивал в света и най-голямото събитие от това естество в Карибския регион.Това пъстро събитие представлява главозамайващо съчетание от песни, танци, карнавали и всичко това съчетава старинното и модерното на едно място.