Беларус

belarus minsk victory squareБеларус е една от 15-те бивши съветски републики. Има развиваща се икономика и много красива природа. Тук ще откриете едни от най-дивите и недокоснати кътчета на континента, гъсти гори, многобройни езера и удивителен животински свят. Над бъдещето на страната обаче все още тегне зловещата сянка на ядрената катастрофа в съседна Украйна.

Географско положение, граници и големина. Беларус се намира в Североизточна Европа. Заема площ от 207 595 кв.км. Граничи с Русия, Украйна и ЕС (Полша, Литва и Латвия). Няма излаз на море. Столицата Минск се намира на 450 километра от бреговете на студеното Балтийско море.

Климат. Беларус има умерено-континентален климат с топло лято и много студена зима. Летните температури обичайно са около 23°C, макар че са известни множество случаи, в които термометрите се изкачват над 30°C. Зимите в Беларус са доста сурови. Средната денонощна температура през януари е под (-5) °C. Въпреки това Беларус помни изключително сурови зими. На 17 януари 1940 година арктически студ сковал бившата съветска република. По този начин температурите паднали до рекордните (-39) °C! Валежите в страната са сравнително оскъдни през зимното полугодие и умерени през по-топлите месеци от годината. Най-сух месец през годината е февруари, а най-дъждовен – юли.

Природа. Беларус попада насред Източноевропейската равнина. Заедно със Западно-сибирската равнина, Големите американски равнини и Амазония, тя се счита за една от най-обширните равнинни пространства на планетата. Разпростира се между Черно море и Северния ледовит океан и между Карпатите и Урал. По тази причина Беларус има изцяло равнинен релеф. Дзерджинская гора е най-високата точка в страната. Мястото се издига на едва 346 метра над морското равнище. През територията на Беларус преминават няколко по-големи реки – Днепър, Западна Двина и Припят, която тече на юг и преминава край Чернобил в Украйна. Беларус е доста богата на води. На територията на страната има огромен брой малки по площ езерца. Най-голям е техният брой в южната част на Беларус, където се намират Припятските мочурища. Голяма част от територията на страната е покрита със смесени иглолистни и широколистни гори, които се считат за едни от най-добре запазените на континента. Дивата природа на Беларус е съхранила впечатляващо разнообразие от животински видове. Из местните гори могат да се видят лисици, рисове, мечки, вълци, различни видове дребни хищници, огромно разнообразие от гризачи, елени, язовци и много други. Един от най-впечатляващите представители на животинския свят в Беларус е бизонът. Макар и по-малък от своя американски mir castle belarusсъбрат, източно европейският бизон, известен още като зубър е не по-малко внушителна и зрелищна гледка. Днес този вид е почти напълна изчезнал в Европа. С помощта на хората малък брой животни са оцелели в някои страни от Източна Европа. Една от тях е Беларус, където едрото тревопасно животно обитава единствено някои защитени територии.

Икономика. Беларус е развиваща се страна, която се числи към най-бедните в Източна Европа. Подобно на много други държави в тази част на света, тя все още носи дълбоки следи от дългогодишния комунистически режим. Най-тежкият удар върху икономиката на Беларус обаче нанесе ужасяващата ядрена катастрофа в Чернобил, Украйна. Тъй като мястото на аварията е в непосредствена близост до границата, Беларус се оказва дори по-засегната от Украйна. Огромни площи плодородни обработваеми земи са заразени с радиация и завинаги остават неизползваеми.

Страната многократно получава помощи, но вероятно ще изминат десетилетия докато се съвземе от катастрофалните последствия. Беларус винаги е била преобладаващо промишлена страна. Основни отрасли в местната икономика винаги са били производството на машини, химикали и горива. След ядрената авария обаче, значението на промишлеността става дори още по-голямо.

За разлика от много други държави от бившия СССР, които след разпадането на съюза до голяма степен преориентираха своите външно търговски отношения на запад към Европейския съюз, Беларус запази по-тесни връзки с Руската федерация. Беларус, Русия и Казахстан заедно създадоха Евразийски икономически съюз, който цели да се постигне икономическа интеграция подобно на тази в Европейския съюз. Обмислят се еквивалент на Шенгенското споразумение, което да спомогне свободно движение на хора и работна ръка в рамките на Евразийския съюз.

Беларус често е упреквана от западните държави, че нарушава свободата на словото, което е основно човешко право. Страната стана изключително известна след като в началото на 2012 година наложи ограничения по отношение на ползването на чуждестранни интернет сайтове. Официалната валута на Беларус е беларуската рубла. През годините след разпадането на СССР валутата премина през тежки моменти, включително хиперинфлация, овладяна с цената на много строги мерки.

orda mir castle belarusНаселение. Населението на Беларус е около 9,5 милиона жители. Етнически то е сравнително еднородно -приблизително 8 от всеки 10 жители са беларусци по произход. В страната живеят общности от съседни на Беларус страни, особено от Русия, Украйна. Беларусците, подобно на повечето източно европейци, изповядват православно християнство. Официален език в страната е беларуски. Той влиза в групата на източно славянските езици и по тази причина притежава редица финетични и граматически сходства с руския език, който е втори по значение и разпространеност в страната. Предвид факта, че по-голямата част от територията на Беларус предлага благоприятни природни условия, населението на страната е сравнително равномерно по нейната територия. Най-голям и населен град е столицата Минск. Той е дом на около 1,720,000 души. Други големи градове, чието население е около или повече от 300 000 жители са Гомел (в югоизточен Беларус), Могильов (в източните части на страната), Витебск (в североизточен Беларус), Гродно (в западните части непосредствено до полската граница) и Брест (в югозападен Беларус, също до границата с Полша).

Минало на Беларус. Беларус има доста динамично минало, но кратка история на независима страна. Териториите на днешната държава винаги са били в пределите на съседните страни. За дълги периоди от време тези земи са владяни от Руската империя, Литовското княжество и Полша, като всички са оставили свой културен отпечатък. През 1918 година е основана Беларуска народна република, а само няколко години по-късно през 1922 година Беларус влиза в състава на СССР за почти 7 десетилетия! По време на втората световна война загива над 30% от населението на Беларус.

Кога да посетим Беларус? Най-доброто време за туризъм в Беларус е лятото, особено през месеците юли и август, когато климатичните условия са най-добри. Времето е приятно топло, а горещините са рядкост. През това време от годината е най-подходящо да си носите леки летни дрехи и обувки. Ще бъде добре ако добавите към своя багаж и някое тънко яке, тъй като понякога е възможно да захладнее. Ако пък сте решили да пътувате към Беларус през зимата трябва да знаете, че времето е много сурово и топлите дрехи са жизено важни.

Какво да видим докато сме в Беларус? На територията на Беларус има множество национални паркове и други защитени територии, които си струва да се посетят. В южната част на страната се намира Припятски национален парк. Той е основан през 1996 година и обхваща една от най-живописните части на страната. Представлява една мозайка от езера, блата и реки, заобиколени от гъста и буйна влаголюбива растителност. Мястото може да се нарече „Беларуският Евърглейдс”. В противоположния северен край на страната се намира Национален парк „Нарачински”. Той попада в границите на три области и е най-голям по площ в страната. Тук насред гъста изумрудено зелена растителност ще откриете малки езера, чиито води подобна на огледало отразяват пухкавите облаци в небето. В най-северните части на Беларус се намира една от най-популярните дестинации в страната – Национален парк „Браславски езера”. Тук се намират над 50 от прословутите с красотата си Беларуски езера. Тук край речните корите ще видите следи от зъбите на най-едрия гризач в Европа – бобърът. Ще се изненадате колко много може да измени околната среда това малко създание. Браславските езера са убежище и източник на храна също и за голям брой водолюбиви птици, които гнездят в района. Ако искате да видите бизон в естествената му среда в Европа, тогава трябва да посетите Национален парк „Беловежская пуща”. Мястото се намира на границата между Беларус и Полша. Природата тук действително леко наподобява на северните части на САЩ и южна Канада. Макар че в страната има много места, които наистина си заслужава да се видят, ние бихме искали да споменем Биосферен резерват „Березински”. Заради удивителната си природа и биологично разнообразие това място е под егидата на ЮНЕСКО. Красивата природа и многобройни защитени територии правят страната изключително атрактивно място за практикуване на еко туризъм през топлите летни месеци. Равнинния релеф, безопасността, сравнително добрата инфраструктура и многобройните китни селца правят провинцията на Беларус интересно място, което да обиколите с велосипед.

minsk belarusЗабележителности в Беларус. Беларус е типична европейска страна, която предлага едно вълнуващо пътуване в миналото. Нейните градове притежават интересни сгради, внушителни църкви и катедрали, многобройни музеи и галерии, средновековни дворци. Най-наситена на забележителности е столицата Минск. В този град е съсредоточен културният живот на Беларус. Въпреки изминалото време след рухването на социализма, Минск все още притежава лек съветски привкус, който е доста любопитен за западните туристи. Някои от основните градски забележителности са площад „Независомост”, националния културно-исторически музей, Музеят на великата отечествена война (така наричат 2-рата световна война в страните от бившия СССР) и още много други. Не по-малко интересни за туризъм места обаче има и в провинцията. Напускайки столицата Минск едно от първите места, които трябва да посетите е Мирският замък, по-известен просто като Мир. Неговото изграждане започва в края на 15 век. Днес тази крепост се издига в покрайнините на град Мир, на около час път югозападно от столицата Минск. Руините на замъка Крево също са една от големите забележителности на тази страна. Макар че вече съществуват само останките от някогашния замък, той се смята за най-стария в Беларус.

Беларуска кухня. Кухнята на Беларус изключително много прилича на тази в Русия. Вероятно значителната консумация на месо ще бъде едно от първите неща което ще ви направят впечатление, посещавайки тази страна. Беларусците консумират много повече месни продукти в сравнение с повечето европейски народи, особено в сравнение със средиземноморските страни. Причината е много проста. Климатът на Беларус е суров и студен и това увеличава естествения глад на хората към по-мазна храна. Туристите често описват местните деликатеси като изключително вкусни, но и доста тежки. Консумира се главно свинско месо, макар че телешко и пилешко също присъстват редовно на традиционната беларуска трапеза. Месото най-често се овкусява с чесън и други силно ароматни подправки и се поднася със зеленчуци. Популярни тук са пушените местни деликатеси, които се поднасят най-често по специални поводи.

Най-популярни тук са студенолюбивите зеленчуци. Консумират се основно картофи, зеле, моркови, ряпа и цвекло. Зелето заема почетно място в беларуската кухня. От него се приготвят различни ястия, супи и салати. Най-популярните местни супи са борш и зелева супа. Гъбите са също присъстват доста често на масата. Хлябът в Беларус най-често се приготвя от ръж, тъй като тази култура е пригодена да вирее добре при по-хладен климат. От нея се пригатвя също и традиционната беларуска напитка – водка. Беларусците подобно на много други европейски народи са майстори на сладкишите. Приготвят превъзходни палачинки и кексове, които овкусяват най-често с конфитюр от вкусни горски плодове.