Белиз

coco palms and white sand in belizeБелиз е малка страна в Централна Америка, която е световно известна с прекрасните си тропически острови, разположени сред водите на Карибско море. Някои от тях се използват за посрещане на туристи, а други се предлагат на пазарите за недвижими имоти. От Белиз започва най-големият коралов риф в западното полукълбо. Белиз е независима държава в състава на Британската общност. Страната е независима от 1981 година. Разположен в южните части на полуостров Юкатан, Белиз заема част земите, които някога са били родина на Маите.

Географско положение и големина. Белиз се намира в Централна Америка. На изток има излаз на Карибско море. На север граничи с Мексико, на запад и на юг граничи с Гватемала. Страната е разположена между 15 и 18° северна географска ширина и между 87 и 89° западна дължина (включително прилежащите острови). Територията на страната възлиза на 22 965 кв.км.

Климат. Белиз попада в тропичния климатичен пояс. Температурите са високи през цялата година – варират от 27°C през януари до 31°C в периода април – октомври. Минималните температури са coral reef in belize central americaнай-ниски през януари – около 19°C, а през лятното полугодие са около 24°C. Има два сезона – сух и дъждовен. През сухия сезон валежите варират от оскъдни до умерени. Той продължава от януари до май. От юни до декември е дъждовният период. Най-обилни са валежите през октомври – над 300мм! За сравнение в Европа има страни, които за цяла година получават 400 – 500мм, което е малко повече от валежите в Белиз само за един месец! През дъждовния сезон може да вали всеки ден, а валежите обикновено са много интензивни.

Природа. Природата на Белиз е дива и запазена. По-голямата част от страната е покрита с гъсти тропически гори, които са местообитание на множество редки и застрашени видове животни. Особено интересни са ягуарите, които понякога се срещат по тези места. Туканите, които представляват красиви птици с черни пера и ярко обагрени клюнове (червени, жълти, оранжеви) също обитават местните гори. Освен тях тук живеят различни видове маймуни, птици, змии (много mayan ruins in belize central americaот които изключително отровни) и много други. Релефът е преобладаващо равнинен или хълмист. Планините в страната са рядкост и са с незначителна височина. В южните части има ниска планинска верига, наречена Майа. Тук се издига най-високата точка на страната – връх Виктория, 1124 метра надморска височина. Бреговата линия на страната е разчленена на множество по-малки заливчета и полуостровчета. На много места има красиви пясъчни плажове. Пясъкът е светъл и с много високо качество, а кораловите рифове пазят бреговете от големи вълни. Тук е мястото да кажем, че от Белиз започва вторият по големина коралов рив на планетата след този в източна Австралия.

Население и селища. Белиз е рядко населена страна. Тук живеят около 310 000 жители. Като цяло населението живее в малки селца и градчета. Най-голям град е Белиз сити. Той е дом на приблизително 50 000 жители. Около 13 000 е населението на втория по големина град в странатаthe variety of animal species is great – столицата Белмопан. Неселението на Белиз говори на два езика – английски и испански. Макар, че английският е офицеален, испанският е не по-малко разпространен.

  1. Белмопан е столицата на Белиз и втори по големина град в страната. Има население от около 13 000 жители. Градът е разположен в централните части на страната. Макар, че е столица, градът изгледа необичайно малък, тих и спокоен. Заобиколен е от гъсти тропически гори, които се редуват с обработваеми земи, на които се отглеждат банани и захарна тръстика.
  2. Белиз сити е най-големия и динамичен град в страната и въпреки това има население от само 50 000 жители. Това е отправен център към многобройните тропически острови около брега. Градът е разположен на полуостров. Макар, че градовете в страната са много малки и трудно впечатляват западните туристи, които са привикнали към много по-динамична и космополитна обстановка и тук има не малко преимущества. Едно от тях е чистата природа и близостта на природата във всяка една точка на страната.
  3. tropical jungle in belize central americaПунта Горда е малък град с около 6 000 души население. Разположен е в южните части на страната, на брега на Карибско море. Макар, че се намира на самото крайбрежие, Пунта Горда няма плажове, ами само камъни, които да предпазват брега от ерозия и след тях направо започва крайбрежния булевард.

Икономика. Белиз е типична страна от карибския регион и като такава, едни от най-важните икономически отрасли се явяват туризма и селското стопанство. Най-важни за туристическата индустрия са многобройните и изключително красиви тропически острови край бреговете на страната. Туристи от цял свят идват тук целогодишно за да се изкъпят в лазурните води на Карибско море и да възстановят силите си сред спокойствието и красотата на местната природа. Преобладават малките хотелчета, вилни селища и бунгала на самия бряг на морето. Сртаната има развиваща се икономика и като цяло нисък жизнен стандарт. Приходите от туризъм се разпределят крайно неравномерно сред населението, като една голяма част отива в собствениците и управленския персонал на хотелите, а съвсем малка част остава в обслужващия персонал. Социалните контрасти обаче остават на далеч от лукса и разкоша на райските острови. Там tukan belize central americaвсичко изглежда идеално. Инфраструктурата е добра, почти до всяка вила и хотел има басейн и всичко това само на крачка от плажа. Бедността се забелязва много по-очевидно на континента в градове като столицата Белиз сити, където лукса и бедността влизат в досег. Селското стопанство е основен източник на доходи за голяма част от населението на страната. Произвеждат се главно банани и захарна тръстика. Освен туризъм и селско стопанство, част от приходите идват и от добив и износ на петрол. Официалната валута на страната е белизки долар.

Най-добрият период да се посети Белиз е от края на декември до началото на юни. Тогава дните са най-сухи и слънчеви, а температурите са най-ниски и съответно най-приятни – около 27°C.