Бермуда

hurricane bermuda islandsБермудските острови са най-малката държава в Северна Америка, разположени на 32° северна географска ширина и на 64° западна дължина. Те имат площ от само 53,2 кв.км. Островите се намират на приблизително 1038км от брега на Северна Америка, а най-близката континентална суша е на територията на щата Северна Каролина. Бермудите включват 138 острова, но въпреки внушителната цифра територията е изключително компактна, тъй като най-големия остров Бермуда се простира на малко повече от 21 километра.

Островът има формата на обърната на обратно буква J, като във врязания дълбоко в сушата залив има отлични условия за акостиране на малки и големи товарни и туристически кораби. Самата форма на острова се явява добра защита от капризите на времето и големите океански вълни. Връх Гибс е най-високата точка на островите. Издига се на около 70 метра.

Природата на Бермудските острови е уникална за тези географски ширини. Тук ще откриете най-северния коралов риф на нашата планета. Причината поради която тук се срещат корали е топлото атлантическо течение Гълфстрийм. Топлите води, които то носи от най-топлото море на планетата поемат на североизток към Великобритания. По пътя си Гълфстрийм преминава покрай the bermudas are popular tourist destination for americansБермудските острови и прави водата достатъчно топла през цялата година за да могат спокойно да се развиват претенциозните корали. Кораловите рифове създават преграда пред големите океански води и така, подобно на много други тропически острови, водите около брега са постоянно спокойни и прозрачни. Бермудските острови притежават великолепни плажове с бял пясък, които привличат милиони туристи, най-вече от Северна Америка. Вулканичният произход на Бермудските острови е причина за изключителното плодородие на почвата. В комбинация с подходящите климатични условия тук виреят огромно разнообразие от тропически и субтропични растителни видове. Кокосовата палма е един от често срещаните тук тропически представители.

Бермудските острови би трябвало да имат субтропичен климат, тъй като се намират на север от 30-тия паралел, но преминаващото топло океанско течение през тази част на Атлантическия океан прави местния климат тропичен, макар и с малко по-ясно изразена сезонност от обичайното за тропиците. Зимата продължава четири месеца – декември, януари, февруари и март. Температурата е около 20°C през деня и около 15°C през ноща. От април до ноември включително, градусите се движат в интервала 23 – 30°C. Тъй като морската вода тук се влияе не от географското положение, ами от Гълфстриим, температурата и почти не се изменя през годината. Валежите на Бермудските острови са изключително обилни през цялата година. Като цяло са равномерно разпределени и варират между 100 и 150 мм на месец. Трудно се прави прогноза за времето тук, тъй като валежите обикновено са внезапни, бързи и непредвидими. Най-сух месец през годината е април – 100 мм, а най-дъждовен е октомври – около 150 мм. Високата влажност през лятото е причина времето да се усеща дори още по-топло от колкото е.

Икономиката на Бермудските острови разчита основно на силно развитата туристическа индустрия. Островите се посещават главно от туристи от Съединените Щати. Строителството на яхти и финансовото дело са други важни отрасли за местната икономика. Официалната валута тук е бермудски долар. Бермудските острови са отвъдморско владение на Великобритания и като такова местния стандарт на живот е много висок. Това си личи по всичко – като се започне от отличната инфраструктура, големите и изключително поддържани къщи, скъпите яхти около бреговете, скъпите коли, които се движат по улиците. Хората изглеждат някък безгрижни и как иначе? Колко места по света предлагат съчетание от красива природа, високо качество на живота и топъл климат?

tobacco bay bermuda islandsМакар, че на Бермудските острови има множество градове, всъщност туристите остават с усещането, че всичко е един град. Селищата са малки и преливат от едно в друго. Някои от по-големите са Хамилтън (столицата), Самърсет Вилидж, Флетс Вилидж и други. Въпрки, че през 1522г островите са открити от испанеца Хуан Бермудес, днес тук почти няма жители от испански произход. За сметка на това около 70% от населението е от африкански произход. Днес островите са дом на почти 70 000 жители.

Кога да посетим Бермудските острови? Бермудските острови имат много приятен климат – топъл през лятото и мек през зимата, така че са подходящи за туризъм през цялата година. Ако искате да посетите островите за да ходите на плаж е възможно от декември до към март – април да ви се стори хладно. Макар, че през този период от годината хората продължават да носят летни дрехи, ходенето на плаж няма да се понрави на всеки, тъй като е около 20°C. Тук за разлика от Карибските острови няма дъждовен сезон.

Бермудските острови често се свързват с мистериозния бермудски триъгълник, на територията на който през нашето съвремие са изчезнали безследно множество кораби и… самолети. Има най-различни хипотези за това, което се е случило, но изтината е, че точен отговор няма. По принцип водите между Берудските острови и Флорида често попадат на пътя на мощни тропически бури, така че това се явява една от най-достоверните територии. Бермудският триъгълник се простира около и на юг от островите и попада в едни от най-връхлитаните от бури райони на планетата.