Бутан

Бутан или както го наричат местните “Земята на гърмящия дракон” е малко кралство в Южна Азия, разположено на площ от 46 500 кв.км. между Китай и Индия. Страната се намира на южните склонове на Хималаите, най-високата планинска верига в света, и е отдалечена на стотици километри от бреговете на Индийския океан. В наши дни Бутан е сред най-изолираните и непознати страни в света. Така например първият автомобил се появява в страната през 1962 година, телевизията е забранена чак до 1999, а съвременните средства за комуникация правят първи несигурни стъпки едва в наши дни.

пунакха бутанБутан е страна с преобладавщо планински пейзажи, доминирани от назъбения силует на Хималаите. Много планински върхове на север преминават границата от 7000 метра. Най-високият връх в страната, Гангкар Пуенсум, се извисява на 7570 метра в облаците. Много от планинските върхове в северен Бутан са покрити с вечен сняг и лед, а суровите природни условия правят тази част от страната почти недостъпна. Между високите хиляди метри планини криволичат дълбоко врязани речни каньони и закътани долини. Тъмни клисури остават далеч от слънчевите лъчи дори и в обедните часове. В подножието на планинските склонове могат да се видят обработваеми земи и чаени плантации. Единствено най-южните части на страната около границата с Индия се намира тясна, зелена и плодородна низина, разнообразена от заоблени хълмове и ниски планини. Тук се намират главните оризища на Бутан. Природата в по голямата част от страната е все още добре съхранена и запазена, а националните паркове са удивителни. Приблизително 42% от площта на страната е заета от защитени територии (национални паркове, резерват и др.). Тук можете да откриете изключително уединени и недокоснати места, дом на тигри, азиатски слонове, леопарди, снежени леопарди, биволи, носорози, планински кози, азиатски черни мечки и символът на Бутан – червената панда.

Изолацията на високопланиската страна се е отразила силно върху всички сфери на обществения и социален живот. Ако се интересувате от културата на далчния изток на Азия няма по-добро място да се докоснете до нея от Бутан. Тук всичко изглежда сякаш времето е спряло много отдавна. Страната, макар и сред най-бедните държави в Азия, е известна като едно от най-щастливите места в света. Населението води тих и скромен начин на живот, който е напълно отдаден на ламаизма (разклонение на будизма), старите традициите и непреходните семейни ценности. Големи градове на практика липсват и над 90% от местните живеят в селските райони, занимавайки се със земеделие и животновъдство. Традиционно за Азия, тук основният поминък е оризът. Важен източник на доходи за местното население са производството на копра и бързо развиващата се туристическата индустрия. По ирония на съдбата именно изолацията на Бутан е причината поради която толкова много туристи искат да разгледат този забравен и откъснат от света планински рай. Една от особеностите на Бутан е, че страната издава всяка година ограничен брой визи за чуждестранни туристи, ограничавайки по този начин неконтролируемото развитие на туризма.

Климат. Бутан попада в границите на тропичния климатичен пояс. Въпреки това климатът над страната е много разнообразен и е силно повлиян от надморската височина, която нараства в посока север. Малко държави по света могат да се похвалят с толкова огромно климатично богатство. Например най-южните части на страната, разположени в подножието на Хималаите около границата с Индия, имат целогодишно топъл и влажен климат с температури от 18 – 23°C през януари до над 30°C през юли. На север с увеличаване на надморската височина средната температура бързо се понижава, а климатът добива умерени черти. В столицата Тхимпху температурите варират между 12°C през януари и 25°C през юли. В най-северните части на Бутан голямата надморска височина е причина за целогодишно студено време. Високите планински върхове на север в близост до границата с Китай са сковани във вечен лед, а температурите са отрицателни без значение от сезона. Валежите над Бутан са много обилни през сезона на мусоните, който обикновено продължава от юни до септември. Останалата част от годината е доста по-суха, но въпреки това обилни валежи са възможни целогодишно.

Храна. Бутанската кухня носи аромата на Хималаите. Типично по планински тя е доста проста и същевременно изключително дъхава и пикантна. Традиционно се използват много подправки, особено люти чушки и шафран. Започнете с това което присъства най-често на трапезата на местните жители – бял и червен ориз. Препоръчително е да опитате както единия, така и другия. Като типична планинска страна тук сиренето е неразделна част от ежедневното меню на местното население. Тъй като местните жители са будисти, повечето ястия приготвени по традиционни рецепти са без месо, макар че някои местни специалитети са доста известни и обичани, особено сред туристите. Не пропускайте да хапнете сушено телешко месо, както и месо от як, което е типичен местен деликатес. Препоръчително е докато сте в страната да опитате “ема-датши” – традиционно ястие с ориз, сирене, люти чушки и сос. Изпийте чаша топъл билков чай с краве масло или масло от як. Тази бутанска напитка се приготвя солена и има вкус по-скоро на бульон от колкото на този чай, който са свикнали да пият хората в Европа или Америка.

Кога да посетим Бутан? Месеците април, май, септември и октомври предлагат оптимална комбинация от валежи и температури и са може би най-доброто време да посетите Бутан и столицата Тхимпху. През юни, юли и август температурите са прекрасни, но може да бъде твърде дъждовно, тъй като това е сезонът на мусоните. Зимните месеци от ноември до март са сухи и много слънчеви, но хладни.

Какво да не пропускаме? Не пропускайте да посетите манастирът Паро Тактсанг, по-известен като “Тигровото гнездо”, разположен върху стръмните планински склонове на Хималаите. Заради своята архитектура и живописно местоположение той е считан за най-голямата туристическа атракция в Бутан. Разгледайте столицата Тхимпху и нейните забележителности – храмът Чанганкха Лакханг и неговите молитвени колела, манастирът Траши Чхое Дзонг построен през 13 век, гигантската статуя на Буда, Националният мемориал Чойфен, както и музеят на филклорното наследтво на Бутан. Посетете град Пунакха известен с крепостта-манастир Пунакха Дзонг. Великолепната сграда е типичен пример за архитектурния стил дзонг, така характерен за будистките страни от региона. Непременно отделете време за да посетите градчето Тронгса. То е известно с най-голямата крепост в страната, Тронгса Дзонг, разположена насред подънал в тишина и безвремие див хималайски пейзаж. Не забравяйте да включите във вашия туристически маршрут и градчето Джакар, пропито от спокойствието на будистките традиции. Селището с едва наколко хилядно население е разположено насред китна долина, сгушена сред прекрасен зелен планински пейзаж. Добре е да отделете достатъчно време за да се насладите на природните красоти на Бутан. А най-добрият начин да сторите това е като посетите някои от националните паркове и други защитени територии. Сред най-интересните места са резерватът за диви животни Бомделинг, известен с огромното си биоразнообразие, Национален парк Джигме Дорджи, основан през 1975 година, Кралският национален парк Манас, който е първата защитена територия в страната, както и най-големият национален парк в страната Уангчук, основан едва през 2008 година.

Опасности и неудобства. Бутан е тиха и спокойна страна, с ниска престъпност дори и в по-големите градове. Шансът да бъдете нападнати и ограбени е незначителен. Основният недостатък в страната е слаборазвитата инфраструктура. В по-голямата си част пътищата са в не особено добро състояние, а на някои места липсват напълно. Добре е да знаете предварително, че на практика тук почти не можете да разчитате на мобилните телефони, а достъпът до интернет е рядък лукс. Един или два месеца преди да предприемете пътуване посетете вашият личен лекар и му кажете, че смятате да посетите Бутан. Попитайте го как да се погрижите за вашето здраве и го помолете за допълнителна информация за най-разпространените болести в страната – маларията и височинната болест. Освен това е необходимо да бъдете предпазливи и разумни когато сте сред дивата природа, особено на места обитавани от хищници! Някои от тях, като тигрите например, макар и изключително красиви могат да са много опасни при близки срещи с хора!

http://www.youtube.com/watch?v=Wy6CbXHC9h8