Топ 10 най-красиви градове в Африка

Африка често е синоним на социални проблеми и икономически трудности, но един поглед е достатъчен за да се уверим, че има много места на континента, които са далеч от тази представа. В Африка има много градове, които будят възхищение с красотата и излъчването си и веднъж пристигнали там сякаш ви се иска да не си тръгвате. Всеки един от градовете в тази статия има своя чар, но общото е, че всички те със сигурност ще ви запленят.

асуан египет1. Казабланка, Мароко. Големият и красив мегаполис Казабланка е вдъхновил един от най-легендарните филми в историята на Холивуд – едноименният филм и носител на три награди Оскар „Казабланка“. Градът и неговото романтично местоположение на брега на Атлантическия океан в Мароко и до днес продължава да вдъхновява млади и не толкова млади влюбени двойки от цял свят.

2. Кейп Таун, ЮАР. Кейп Таун е изключителен град с модерна инфраструктура и съвременна архитектура. Той е живописно разположен в подножието на Тейбъл Маунтин, не далеч от прословутия нос Добра Надежда. В ясен и слънчев ден от планината се разкрива гледка, която е трудно да се опише с думи. Градският силует със своите небостъргачи напомня на големите градове в Северна Америка.

казабланка мароко3. Тунис, Тунис. Големият средиземноморски град Тунис съчетава френска елегантност и ориенталски колорит, но същевременно има нещо, което напомня за островите на Гърция или за Андалусия в Испания. Мегаполисът е наследник на един от най-великите градове на древността, Картаген, чийто руини се намират не далеч от столицата на Тунис. Могат да се видят както модерни булеварди със съвременни офис сгради, така и тесни улички с бели къщи на един – два етажа със сини прозорци и врати.

4. Маракеш, Мароко. Маракеш е без съмнение най-приказният град в Африка. Този оазис сгушен насред червените пясъци на пустинята често е наричан Червеният град, Розовият град или Градът на розите. Без значение как ще го наречете обаче, това със сигурност е едно от най-екзотичните места в света. Отличава се с червения цвят на сградите, с ориенталските дворци, джамии и най-вече с местните пазари, които са толкова шумни и пъстри, че направо ще ви се завие свят от толкова много цветове и суматоха.

кейп таун юар5. Найроби, Кения. Има нещо в Найроби, което го прави най-африканския град на континента. Трудно е да се опише, но тук вие се чувствате сякаш сте в самото сърце на Африка. Високите небостъргачи в центъра на града придават на столицата на Кения модерен облик, а африканският стил архитектура се смесва със съвременната архитектура за да придаде на Найроби нещо неповторимо. Градът е сред местата с най-добра инфраструктура на континента.

6. Кайро, Египет. Река Нил преминава бавно и спокойно през Кайро, създавайки същата величественост, която придава река Темза докато тече през сърцето на Лондон. Днес столицата на Египет има модерен облик с високи бизнес и офис сгради в центъра (по течението на реката). Не далеч от Кайро, в околностите на Гиза, ще откриете египетските пирамиди – една от най-големите забележителности на планетата.

найроби кения7. Дърбан, ЮАР. Едно от най-пъстрите и мултикултурни общества на Африка живее в прекрасния курортен град на брега на Индийския океан. Модерна архитектура и високи сгради, множество хотели, ресторанти, казина и басейни оформя една приказна многоцветна мозайка. Всички това в комбинация с прекрасните голф игрища, златните плажове и кокосови палми край брега превръща този град в Маями Бийч на африканския континент.

фес мароко8. Фес, Мароко. Малко са местата по света, които са съхранили своя чар в същата степен както историческия град Фес в Мароко. Той притежава толкова много колорит и излъчва толкова много романтика, че всеки който го посети запазва този спомен за винаги. Тесните улички на Фес носят духа на Ориента, а най-многоцветни са неговите пазари, където се продават всевъзможни занаятчийски стоки, екзотични храни и подправки.

9. Асуан, Египет. Перлата на Египет, Асуан, е град-оазис разположен край разхлаждащите води на река Нил, сред пясъците на пустинята Сахара. Той наподобява на истинска градина и ярко контрастира на заобикалящата пустош. Палми, цветя, дървета и храсти оживяват града, а хармонията между архитектура, природа и местоположение е съвършена.

кайро египет10. Абиджан, Кот д’Ивоар. Абиджан, перлата на Западна Африка, е сред най-модерните градски центрове на континента и един поглед е напълно достатъчен за да се уверите в това. Съвременната архитектура, високи офис сгради, поддържани зелени площи, добра инфраструктура и забързани жители придават на града силно изразен европейски облик. Бързо развиващата се местна икономика е оставила своя положителен отпечатък върху лицето на този красив мегаполис.

http://www.youtube.com/watch?v=wyUsWVMukT0