Топ 10 на най-модерните градове в Азия

tokyo modern cityЧесто се говори за икономическите постижения на Азия. И наистина най-големият континент на планетата днес е напълно различен в сравнение с преди 20 или 30 години. Динамични градски центрове с милиони жители, многоетажни офис сгради, вечно забързани хора и неограничени бизнес възможност без съмнение показват, че днес живеем в ерата на Азия. Днес тук ще откриете някои от най-модерните и динамичните градове на планетата с внушителна архитектура, които си струва да посетите. На долните редове ще прочетете кои са 10-те наши предложения за най-модерни и динамични градове в Азия през 21-ви век.

10. Тайпе. Със странната си архитектура Тайпе 101 се издига на 508 метра над силуета на забързаната тайванската столица Тайпе. С огромната си височина този небостъргач се подрежда гордо сред най-високите на планетата и прави околните сгради да изглеждат малки, а в действителност те не са. С построяването на тази кула, градът негласно заяви, че неговото място е сред водещите в Азия и в света. Днес Тайпе е град с модерна инфраструктура, многобройни търговски центрове, впечатляващ нощен живот и все по нарастващи бизнес възможности.

9. Куала Лумпур. Куала Лумпур е сърцето и столицата на забогатялата от добив на петрол Малайзия. Градът отразява икономическото благосъстояние на една от най-модерните и динамични страни в Азия. Куала Лумпур притежава изключително интересна модерна архитектура. Петронас Тауърс са кули, чиято слава се разнася далеч извън пределите на Малайзия. В продължение на 6 години след завършването си двете сгради бяха най-високите в света. Днес Куала Лумпур е град, където може да се види всичко. Това е един мегаполис с огромен избор от ресторанти и клубове предлагащи вълнуващ нощен живот.

8. Истанбул. Разположен на Босфора между Европа и Азия, Истанбул е най-европейският азиатски град (обратното също е истина). Този многомилионен мегаполис е един своеобразен барометър на бързо развиващата се турската икономика. По тази причина не е учудващо, че днес се подрежда сред най-модерните градове в Азия, но и в света. Силуетът на Истанбул е впечатляващ. Модерни небостъргачи се извисяват над града и се виждат от територията на два континента. Огромни мостове се издигат над протока, който свързва Черно море и Мраморно море. Достатъчно е само да зърнете Истанбул и ще се влюбите в него.

7. Сеул. Основаният преди 6 века град Сеул днес е един от най-забързаните и динамични градове в света. Той е изключително модерен както в културно, така и в технологично отношение. Жителите на корейската столица могат да се гордеят, че това е едно от местата, които първи посрещат новостите в съвременния свят. Истинският разцвет на този пулсиращ мегаполис започва след корейската война (1950 – 1953г.). Няколко десетилетия по-късно Сеул е блестящ град на високи небостъргачи, ултра модерни търговски центрове и изключително качествена инфраструктура.

6. Банкок. Хиляди заведения, модерни търговски центрове, барове, клубове и ресторанти са превърнали Банкок в азиатската столица на развлеченията и един от градовете с най-бурен нощен живот на планетата. И това не е учудващо предвид факта, че Тайланд е една от най-динамичните туристически дестинации в Азия. Градът е огромен и притежава внушителна архитектура, а по улиците има тълпи от туристи през цялата година.

5. Шанхай. Въпреки невижданите си икономически и архитектурни постижения през последните години, китайският гигант Шанхай все още отстъпва на лъскавия и динамичен Хонконг. Въпреки това най-важният икономически и финансов център на Китай си е спечелил слават на мегаполис от световна величина, който не бива да се подценява. Модерен Шанхай е една пъстра смесица от традиция и модерен дух. Градът притежава изключително модерни небостъргачи, а бъдещето му изглежда все по-обещаващо. Излишно е да споменаваме, че Шанхай е място с едни от най-впечатляващите шопинг центрове в света, където ще откриете невъобразимо разнообразие от стоки на отлични цени.

4. Сингапур. Чист, подреден и динамичен, Сингапур е едно от съкровищата на Азия. Притежава внушителна архитектура и поразително голяма икономическа значимост, особено като имаме предвид малката му площ. Новата модерна страница в съществуването на Сингапур е отворена в началото на 19-ти век, когато англичанинът сър Томас Стамфорд Рафлс пристигнал по тези земи и основал тук пристанище. Той подозирал, че мястото крие голям потенциал, но едва ли е очаквал, че Сингапур ще се превърне в един от водещите транспортни центрове на планетата. Днес тук се пресичат международни маршрути по въздух и вода с изключително голяма важност.

3. Хонконг. Бившето британско владение Хонконг е градът с най-много небостъргачи в света. Днес това е един от водещите световни финансови центрове. Ограничената му площ е принудила местните предприемачи да изоставят строителството на ниски сгради и да се възползват максимално от малкото налично пространство. Предвид малката територия нищо чудно, че имотите в Хонконг са едни от най-скъпите в света. Днес силуетът на този ултра-модерен град е величествен! В небето се извисяват стотици кули от стомана, бетон и стъкло! Улиците на Хонконг съчетават перфектно западния начин на живот с ориенталски стил и очарование. Тук ще откриете отлични хотели от световна класа, невероятни ресторанти и многобройни клубове и барове.

2. Токио. Токио е град в който има всичко. Наричат го азиатския Ню Йорк и с основание. Със своето население от над 30 милиона жители, днес японската столица е най-големият и оживен град на планетата. Никъде по света няма да откриете улици и площади с толкова много хора, но въпреки това с присъщото си чувство за ред и дисциплина, японците не създават усещане за хаос и безредие. Подобно на американския мегаполис, Токио никога не спи. Животът тук пулсира 24 часа в денонощието. Градът е постоянно окъпан в милиони неонови светлини, а възможностите за развлечение са неизчерпаеми. Токио е световната столица на модерните технологии. Всичко тук е последна дума на техниката (все пак това е Япония). Огромни видео стени излъчват всевъзможни клипове и реклами, а всеки който не е свикнал с тази динамика просто ще остане смаян.

1. Дубай. През 21-ви век е изключително трудно да се намери еквивалент на Дубай по света. Този супер модерен град е един от най-космополитните в Азия и голяма част от неговото население се състои от чужденци. Изникнал подобно на оазис насред пустинята Руб ал-Хали, днес в Дубай можете да откриете всичко, което ви мине през ума – от най-луксозният 7 звезден хотел на планетата до най-високият небостъргач в света – Бурдж Халифа. Дубай е едно чудо на човешкият гений, което показва, че с пари може да бъде създадено всичко. Чудеса като Палм Джумейра и Светът не могат да се опишат с думи. Днес Дубай е най-модерният град не само в Азия, но и в света. Милиони хора искат просто да го зърнат, а тези които могат да си го позволят остават очаровани.