Защо Австралия е толкова богата?

magnificent sydneyМакар че приблизително ⅔ от страната е пустиня, през 21-ви век Австралия е една от най-богатите страни в света. Освен това, във всяка една класация за 10-те най-добри града за живеене в света задължително присъства поне един град от страната на кенгурото, а понякога градовете са дори два или три. Защо Австралия е толкова богата и какво я отличава от повечето страни по света?

pitt street mall sydney1-ва причина. Австралия е изключително богата на полезни изкопаеми. В това отношение тя успешно обезпечава не замо вътрешните нужди, но също и покрива нуждите на много други държави по света. Злато, алуминий, желязна руда, никел, сребро, диаманти, опал, петрол, природен газ и какво ли още не. Всички тези елементи и много други се срещат в наистина огромни количества на Червения континент. По производство на алуминий и опал например страната е световен лидер, а по производство на диаманти е в топ три.

2-ра причина. Австралия е сред най-големите производители и износители на храни в света, а хранително вкусовата промишленост е развита почти изцяло на базата на местни суровини. Така например огромни площи от страната са заети от селскостопански култури. В различните части на Австралия се отглеждат плодове и зеленчуци характерни както за умерените ширини, така и за тропиците. Площите засети със зърнени и технически култури са огромни. Също така, Австралия е известна с едни от най-големите стада селскостопански животни в света. По брой овце страната е на второ място в света след Китай, а по износ на говеждо месо е втора след Бразилия.

3-та причина. През 2012 година Австралия е страната с дванайстата най-голяма икономика в света и е същевременно е сред 5-те най-рядко населени независими страни на планетата. Ако се замислим ще открием нещо общо със Скандинавия, която също е доста рядко населена и същевременно изключително богата. Това се дължи на факта, че несметните богатства на цял един континент се разпределят сред малък брой хора. Това позволява на Австралия да поддържа политика на висок жизнен стандарт.

australia skyscrapers4-та причина. Важна роля за богатството на Австралия играе разумната имиграционна политика. За разлика от други страни по света, които имат емиграционна политика целяща по-голямо културно и етническо разнообразие, Австралия залага по-скоро на това да привлече най-високо квалифицираните специалисти без да се фокусира върху това от коя страна идват те. По тази причина днес голяма част от населението на страната се състои от преселници от страни като Япония, Корея и Китай, чиято култура е пословична със своето трудолюбие и уважение към работното място.

5-та причина. Важна роля за благосъстоянието на Австралия има фактът, че местната валута е много популярна в международен мащаб. Тя е изключително важен фактор на финансовите пазари и е същевременно петата най-популярна парична еденица в света след американския долар, еврото, японската йена и британския паунд. Местната валута е с много голямо значение в района на Южния Пасифик и Югоизточна Азия. Значимостта на австралийския долар нараства като днес тази валута има по-голям дял в международен дял от швейцарския франк и канадкия долар.

australia melbourne6-та причина. Изключително високото качество на образованието в Австралия е като инвестиция в бъдещето. През годините страната се е превърната в третата най-популярна дестинация за получаване на висше образование в света, а образователната система е сред най-модерните и качествени на планетата. Тук идват хора от всички континенти с цел да получат по-добра подготовка и по-добър старт в живота. По тази причина не е изненадващо, че австралийците са сред най-проспериращите нации в света.

7-ма причина. Една от важните предпоставки за развитието и богатството на една страна е инвестицията в сектори на икономиката, които имат голяма перспектива за развитие. Два такива сектора са високите технологии и туризма. Всяка страна, която иска да постигне високи резултати в туризма е важно да инвестира достатъчно средства в реклама. Австралия, която през последните години се превръща във все по-популярна и позната на всеки туристическа дестинация, е една от страните в света, които правят най-мащабна кампания за да популяризират туристическите си забележителности. Градове, национални паркове, архитектурни забележителности, плажове – всичко се популяризира в най-малки подробности и се изтъкват всички възможни предимства.

streets of sydney8-ма причина. На последно място, но не и по значение е важно да се постави Англо-Саксонския икономически модел. Тук става въпрос за вид капитализъм, който се отличава с някои съществени специфики, например в данъчното облагане. Англо-Саксонският модел се характеризира с по-малката роля на държавата в икономиката и по-малко регулаторни функции. За сметка на това частният сектор обхваща повече отрасли и се отдава по-голямо значение на частната собственост. Този модел се е доказал като изключително успешен. Достатъчно е да се каже, че той е широко разпространен в страни като Австралия и Нова Зеландия, Великобритания и Ирландия, Съединените Щати и Канада и други.