Вали ли сняг в Австралия?

Австралия е известна като земя, където времето е винаги хубаво. Макар че страната действително се радва на високи средни температури и голям брой слънчеви часове през годината, тя също понякога търпи капризите на времето, а в някои части на страната дори вали сняг всяка година.

Ежегодни снеговалежи падат във вътрешността на остров Тасмания и в южните части на Австралийските Алпи. Най-дебела и трайна е снежната покривка в планинските райони на щатите Виктория и Нов Южен Уелс, както и в Австралийската столична територия. Снежната покривка в Австралийските Алпи обикновено трае около 3, по-рядко около 4 месеца и се задържа от юни до септември, в по-студени години до октомври.

В крайбрежните райони на Тасмания и Виктория също вали сняг, но това се случва веднъж на няколко години, а снежната покривка е тънка и нетрайна. Инцидентни и краткотрайни снеговалежи не са изключени в планинските хребети на Западна Австралия, Южна Австралия и дори по планинските върхове на тропическия щат Куинсланд.

В големите градове на Австралия сняг вали рядко. Най-често това се случва в столицата Канбера, Хобарт и по-рядко в Мелбърн. В най-големия австралийски град Сидни последният снеговалеж се случил през далечната 1863 година. В градове като Аделейд обикновено не вали сняг, но е възможно да се образува фина снежна покривка в хълмистите околности на града, макар че това се случва много рядко. В северни градове като Брисбейн и Дарвин никога не вали сняг.