Кои са местата с най-добър климат в света?

januari in costa del sol spainЗа да отговорим на въпроса „Кои са местата с най-добър климат в света?“, първо трябва да уточним какво имаме предвид под най-добър климат, защото повечето хора вероятно биха дали различни отговори. Някои предпочитат по-горещо време, други имат предпочитания към по-хладен климат. Всъщност най-добър трябва да е този, който се понася най-леко от организма през годината и не са нужни някакви сериозни адаптации към крайни и екстремни температури. Най-добрият климат не трябва да е прекалено влажен, нито прекалено хладен или топъл.

Мястото трябва да е пощадено от крайни климатични явления, като например редовни наводнения, урагани, жеги, виелици и други. Трябва също да бъдем обективни. Местата, които туристическите списания рекламират като райски кътчета, наистина са приказно красиви, но много често климатът там е твърде топъл или влажен. Постарали сме се да подберем местата така, че техният климат да е максимално здравословен. Много често когато се говори за най-добър климат всеки се сеща първоначално за Карибите. Да, наистина времето там е mombasa kenya africaчудесно, но лятното полугодие е твърде дъждовно и регионът често става жертва на урагани. През летните месеци една ваканция на карибите може да бъде силно засегната от дъждовете и тропическите бури. Изобщо, не винаги най-известните туристически дестинации имат най-добри климатични условия. Вероятно ще ви направи впечатление, че повечето от тези места са или изключително гъсто заселени или са популярна туристическа дестинация. И няма как – все пак времето е от първостепенна важност. Вероятно ще забележите още, че почти всички места, които претендират да имат най-приятен климат са в близост до голям воден басейн (море или океан). Това не е случайно. Около големите водни басейни времето обикновено е най-меко и приятно.

gran canaria canary island1.Канарските острови. Разположени недалеч от бреговете на Африка, Канарските острови са испанско владение. Те се радват на може би най-добрия климат, който можете да си представите. Тук е вечно лято или по скоро вечна пролет. Обикновено местата, които са разположени на юг от 30-тия паралел имат доста горещ тропичен климат, но тези острови са изключение. Студеното Канарско течение ги охлажда, тъй като температурата на океана е в интервала 19 – 25 градуса през цялата година и това не позволява на температурата на въздуха да става прекалено висока или ниска. През лятото дневните температури са около 26°C, а през зимата са около 21. Времето се понася много лесно дори и от най-претенциозните хора. На повечето места като цяло не е дъждовно, така че по което и време на годината да отидете едва ли дъждовете ще провалят почивката ви. Изключение прави северната част на Тенерифе,costa rica has beautiful climate която получава доста обилни валежи, а понякога дъждовните дни достигат до 15 за един месец. Урагани липсват, защото те се формират в прекалено топли водни басейни, а тук океанските води са с умерена температура. Годишните температурни амплитуди са доста малки, а островите не познават нито студ, нито жега. И като допълнение е добре да знаете, че Канарските острови са сред местата с най-чист въздух и най-ниска запрашеност на планетата.

2.Момбаса, Кения. Разположени в близост до екватора, вторият по големина град в Кения и прилежащите му курорти се радват на разкошно време през цялата година. Тук от януари до декември е винаги около 25 – 30°C. Ни повече, ни по-малко. Тук почти винаги има променлива облачност, което ви напомня, че сте на екватора и винаги трябва да сте готови за лек дъжд. Леката облачност прави времето да се усеща сякаш е малко по-хладно – около 24 – 26°C през цялата година, тъй като както знаем, именно слънцето е това, което прави жегите трудни за понасяне. Освен това около екватора по принцип времето почти никога не е ветровито. Изобщо условията са идеални за туризъм и почивка през цялата година.

hawaii usa waterfall3.Хавайски острови. Хаваите са най-слънчевият и топъл американски щат, но без екстремно високи летни температури. Тук няма дъждовен сезон, няма урагани и изобщо липсват отрицателни климатични явления. Запрашеността на Хаваите е много ниска, подобно на Канарските острови. За мекия климат допринася най-вече това, че островите се намират в сърцето на Тихия океан. Това оправдава славата на Хаваите като една от най-добрите туристически дестинации. Температурите тук варират от 26 до 30°C през цялата година. През зимата количеството валежи леко се покачва, но като цяло през цялата година са в нормата.

4.Коста Рика. Подобно на Кения, Коста Рика също има много приятен топъл субекваториален климат климат. galapagos and its great weatherТемпературите са постоянни – през цялата година са между 24 и 26°C, което прави страната изключително популярна за хората, които търсят тропически рай за закупуване на имот. Климатът е влажен, но обикновено валежите са кратки. Практически рядко се случват дни, в които да няма никакво слънце. Тук ще се чувствате комфортно без да ви е много топло или хладно.

5.Островите Галапагос. Разположени около екватора сред водите на Тихия океан, островите Галапагос се радват на великолепен екваториален климат. Температурите се движат от 21 до 28°C. Обикновено времето е сравнително сухо. Първите 6 месеца от годината са по-топли и малко по-влажни. Прекрасните климатични условия са една от причините, поради които тук процъфтява изключителен животински и растителен свят. Климатът mexico city has cool tropical climateна Галапагос се понася доста леко от туристите, тъй като тук няма екстремни температурни стойности. Освен това тук няма урагани, а водите на Пасифика са с много приятни умерени температури.

6.Бермудските острови са едно от местата в света с най-добър климат. Те са разположени доста на север в субтропиците, но имат мек и не много горещ тропичен климат. Причината се крие в топлото течение Гълфстриим, което носи топлите си води чак до Европа. Температурите тук варират от 21°C през януари до 30°C през август. Океанът играе роля на естествен климатик и поддържа градусите в приятни норми.

7.Мексико сити. Столицата на Мексико има прохладен тропичен планински климат. Голямата надморска височина спасява града от типичните за тропиците нетърпими жеги. Температурите тук варират от 21 до не повече от 27°C с по-обилни валежи през летните месеци. Най-топло е през май, а най-хладно през декември. beautifult climate great number sao paulo populationМекият климат е една от причините за огромното население на мексиканската столица.

8.Сао Пауло. Най-големият бразилски град се намира в тропиците на Южна Америка. Разположен е на високо плато, недалеч от брега на океана. Въпреки че с Рио де Жанейро се намират на почти еднаква географска ширина, Сао Пауло има доста по-прохладен и лек климат. Температурите тук варират от 22 до 27°C през цялата година. Подобно на Мексико сити, и Сао Пауло има толкова голямо население до някъде заради мекия си климат.

bermuda enjoy great weather all year around9.Коста дел Сол. Най-южното крайбрежие на Испания е популярно място за зимуване на милиони европейци, както и хора идващи от по-хладни страни в целия свят. Средиземноморският бряг на Андалусия е най-топлото и слънчево място в Европа. За разлика от Карибския басейн, тук има кратка зима, но наистина 2-3 месеца с дневни температури около 17 – 18 градуса се понасят по-леко от 6 месеца дъждовен сезон. Средиземно море влияе силно, поддържайки приятни и здравословни температурите през цялата година. Дори според някои учени по самия бряг на Коста дел Сол има тропичен микроклимат, чиито температури са неестествено високи за Европа. Летата са доста топли с температура около 29°C. Климатът е като цяло доста сух, а слънцето е в изобилие 12 месеца в годината.

10.Сан Диего. Най-южният от всички тихоокеански градове на САЩ – Сан Диего има san diego and its sunny weatherвеликолепен климат, формиран под влияние на Скалистите планини и Тихия океан. Студените течения, които преминават около Калифорния правят летата приятни, без големи жеги. В същото време постоянната температура на океана поддържа зимните стойности сравнително високи. Температурите в града варират от 19 до 25°C, а времето е слънчево и сухо през цялата година. Местният климат поразително напомня на този в южната испанска провинция Андалусия. Приятният климат на Сан Диего многократно е споменаван в не една холивудска продукция и е причина много богати американци да живеят именно тук.