Най-атрактивните ски курорти в света

Cortina d'Ampezzo ItalyПредлагаме ви списък с някои от най-атрактивните и най-добре оборудвани ски курорти на планетата. Те са разположени в различни краища на света и общото между тях е, че могат да превърнат всяка почивка в незабравимо преживяване. Ски пистите варират по сложност и бихте могли да откриете както писти за начинаещи, така и писти по които е препоръчително да се спускат само професионалисти. Ще ви представим няколко места, които трябва да посетите задължително ако сте от тези, които предпочитат планината пред морето и не пропускат възможността за ски почивка.

1.Аспен, Колорадо / САЩ. Аспен е най-популярният ски курорт в Америка и един от най-известните в целия свят. По света курортите, които могат да се сравняват с Аспен могат да бъдат преброени на пръстите на двете ръце. Разположен е на Aspen CO natureприблизително 2400 метра надморска височина в Скалистите планини. Въпреки че Аспен е най-известен с имиджа си на ски курорт, тук всъщност има неограничени възможности за забавление през цялата година. И въпреки че снежната покривка през лятото напълно изчезва курортът е не по-малко атрактивен с отличните си условия за голф и опознаване на изумително красивите планински околности. Когато снегът се стопи напълно всичко се покрива със зелен килим, изпъстрен с планински цветя. И все пак най-красив е Аспен през зимата, когато в мрачните, сиви и снежни следобеди самият курортен град свети като огън в подножието на планините.

2.Керо Катедрал / Аржентина. Много хора силно се изненадват, когато видят името на Аржентина в списък с най-атрактивните ски дестинации. И вие ли сте от тях? Ако е така, значи просто не познавате тази страна! Нека не забравяме, че именно в Аржентина се намира една от най-дългите и внушителни планински вериги на планетата – Андите. Керо Катедрал е най-известният ски курорт в цяла Латинска Америка. Разположен е на малко повече от 1000 метра надморска височина в изключително живописна местност. В околността има много вода, която допринасят за превръщането му в курорт от световна величина. Непосредствено под курорта се намира езерото Нахуел Хуапи, което е част от Национален парк Нахуел Хуапи. Тук отлично могат да се съчетаят карането на ски и почивка край чистите и недокоснати крайезерни брегове.

3.Банско, България / ЕС. Банско е малко градче, което с течение на обстоятелствата се е превърнало в един от най-перспективните ски курорти не само в България, но и в Европа. Основното му предимство е уникалното му местоположение в подножието на планината Пирин и недалеч от Рила и Родопите. От край време планините на България са се смятали за едни от най-красивите в Европа. Днес все по-разрастващият се туристически поток, туристите, които се връщат тук година след година, както и чужденците, желаещи да се сдобият с недвижим имот очертават пред Банско светло бъдеще. Днес Банско е сред водещите ски центрове в Европа. Разполага с великолепни писти и се смята за един от най-слънчевите зимни курорти в Европа.

Zermatt in winter4.Цермат / Швейцария. В южната част на Швейцария недалеч от италианската граница се намира един от най-известните швейцарски ски курорти – Цермат. Той е разположен в подножието на връх Матерхорн, на повече от 1600 метра надморска височина. Самият връх е известен с формата си на пирамида. Алпите винаги са били класика, когато говорим за зимна ски ваканция. Предполага се, че местните ски курорти са най-добрите в света, местните ски писти са считани за най-вълнуващи и интересни, местната природа – най-чиста и запазена, а културата и кухнята – повече от добри. Самият Цермат е очарователен. Градчето има типично планински облик. Мястото е магнетично както през зимата, когато всичко е покрито с пухкав сняг, така и през лятото, когато стръмните планински поляни се покриват със зелен килим. Тук – там се виждам малки планински къщички от дърво, които придават на Алпите онова така характерно за тази част на света непринудено излъчване.

5.Кортина Д‘Ампецо, Италия / ЕС. В източната част на италианските Алпи на малко повече от 100 километра северно от Венеция се намира един от най-важните ски курорти в Южна Европа. Неговото име е Кортина Д‘Ампецо и е разположен на малко над 1200 метра надморска височина. Като цяло климатът в тази част на Италия е доста влажен и когато влажните въздушни маси през зимата се сблъскат със студените северни въздушни маси се формира много дебела снежна покривка. Обилният сняг е превърнал Кортина Д‘Ампецо в сбъднатата мечта на скиорите. Тук освен на красива природа, ще се насладите също и на изключителни кулинарни изкушения, които са традиция в Италия.

6.Куинстаун / Нова Зеландия. Често наричат Нова Зеландия „страната с най-красивата природа“. И това едва ли е случайност. Всъщност тук ще откриете най-живописните и впечатляващи планински пейзажи на юг от екватора. Куинстаун се намира само на около 320 метра надморска височина, но всъщност е заобиколен от внушителните планински масиви на Южните Алпи, които през зимните месеци се покриват с пухкав сняг. Всъщност местните пейзажи са причината Нова Зеландия да се сдобие със славата на южната Швейцария. Нова Зеландия винаги се е славела като отлична дестинация за практикуване на спорт на открито, а възможностите много варират. Но това, което предлага тази страна през зимата е едно невероятно съчетание от чиста природа, чист въздух и много, много сняг. Още повече, че зимата в Нова Зеландия съвпада с лятото в Европа. Така че ако сте от хората, които предпочитат планината пред морето посоката е ясна – Нова Зеландия.

7.Нисеко / Япония. В югозападната част на остров Хокайдо се намира най-важният зимен курорт в Япония – Нисеко. През зимните месеци това е едно от най-атрактивните места за японците, които традиционно са много силно привързани към природата. Интересното тук е, че се разкрива удивителна гледка към Монт Йотеи. От тук вулканичният конус се разкрива с цялата си прелест. Най-голямото предимство тук е, че всичко е изключително добре поддържано – като започнем от ски пистите Queenstown New Zealandи като стигнем до хотелската база. И това не е учудващо – все пак това е Япония. През зимните месеци тук падат изключително обилни снегове. Всъщност малко известен факт е, че остров Хокайдо е сред най-снежните места в света.

8.Куршевел, Франция / ЕС. Един от най-добрите ски курорти в Европа се нарича Куршавел и се намира непосредствено до границата с Италия в югоизточна Франция. Известен е като дестинация за туристи с добри финансови възможности, а според мнозина това е най-елитният ски курорт в света. Предлага повече от 100 отлични писти, а за качеството на туристическия продукт едва ли е необходимо да говорим. Все пак това е Франция – най-посещаваната страна в света. Страна, която има дълги традиции в посрещането и обслужването на туристи. Както всичко друго във Франция, Куршевел е място за хора със стил и вкус. Възможностите за настаняване тук варират неимоверно много, а с нарастването на цената нарастват и качествата на предлагания продукт. За тези, които имат по-добри финансови възможности най-атрактивни биха били луксозните вили, които се предлагат в района. Ако някога сте се чудили какво правят богатите хора през зимата, една обиколка на Куршавел и едно спускане по някоя от местните писти ще отговори на всичките ви въпроси.

9.Уислър Блаккомб, Британска Колумбия / Канада. Това е най-добрият ски курорт в Канада. Намира се северно от най-живописният канадски град Ванкувър. Курортното градче всъщност е разположено на по-малко от 700 метра надморска височина, но тъй като Уислър Блаккомб се намира по-насевер в сравнение с повечето курортни центрове за които споменахме, тук сезонът със сняг е по-дълъг и снежната покривка по-трайна. Ски пистите са в непосредствена близост до селището, така че това прави достъпът до тях бърз и лесен. Oсновното предимство на курорта е, че се намира в една от най-красивите местности на западното крайбрежие на Северна Америка.

10.Санкт Антон ам Алберг, Австрия / ЕС. На броени километри от Германия, Италия, Швейцария и Лихтенщайн в най-западната част на Австрия се намира най-атрактивният ски курорт в страната и един от най-обичаните в Европа. Малкото и кокетно алпийско градче е разположено на около 1300 метра надморска височина. Около планинското селище се простират обширни борови гори. И докато през летните месеци това малко градче се е отпуснало комфортно в собствената си непринудена и релаксираща атмосфера, то през зимата всичко се променя. С натрупването на първите сантиметри сняг тук започват да се стичат тълпи от туристи, които прииждат от всички краища на света.

Niseko Japan11.Хевънли Маунтин Ризорт, Калифорния-Невада / САЩ. На границата между Невада и перлата на САЩ – Калифорния се намира един от водещите ски курорти в света. Разположен е на южния бряг на езерото Тахо на приблизително 1900 метра надморска височина. Всъщност тук местността е много атрактивна не само за туризъм, но и за живеене през цялата година. Пистите в този район са многобройни и от всички страни са заобиколени от гъсти иглолистни гори. Едно от големите предимства на Хевънли Маунтин Ризорт е слънцето. Разположението му в пределите на слънчевият щат Калифорния е причина за светлото и слънчево време дори и през зимата. Това всъщност е същата причина, която прави алпийските курорти толкова атрактивни. Така например Скандинавия, която е разположена много по-насевер изпитва сериозен недостиг на слънчева светлина през зимата.