Топ 10 на най-добрите места за сърф в света

hawaii surfingКарането на сърф е любимо занимание за милиони хора от цял свят. То е най-разпространено и популярно сред западната култура и набира все повече почитатели от цял свят. Много хора са до такава степен пристрастени към този спорт, че обикалят света в търсене на перфектната вълна. Ако и вие сте един от тях, тази статия може да ви бъде полезна.

1.Полуостров Кейп / ЮАР. Република Южна Африка винаги е била известна като притегателен център за сърфистите. Условията за сърф са добри през цялата година, но най-вече през зимните месеци в южното полукълбо, тоест от май до октомври. През тази част от годината ветровете са по-силни и това помага за образуването на огромни вълни. Счита се, че най-горещата точка за любителите на този спорт е полуостров Кейп, където се намира най-големия мегаполис в страната – Кейп Таун. Благодарение на местоположението на полуостров Кейп, тук винаги ще откриете достатъчно големи вълни, без значение каква е посоката на вятъра.

2.Малибу / Калифорния. Със своите сякаш безкрайно дълги вълни, Малибу е най-доброто място за каране на сърф в Южна Калифорния и в континенталната част на САЩ. Условията са най-добри през есента (септември, октомври и ноември), защото тогава под влияние на ветровете наречени Санта Ана се появява огромно вълнение. Идеалните условия се комбинират със слънчево и топло време и температура на въздуха над 20°C. По отношение на океанската вода обаче, не хабете напразни надежди – през тази част от годината температурата на Тихия океан в района е между 15 и 19°C.

3.Назаре / Португалия. Когато се говори за сърф рядко се споменава Европа. Това обаче е крайно погрешно, защото именно тук ще откриете едни от най-привлекателните места за практикуване на този спорт в света. Португалия е несъмнено най-добрата сърф дестинация на континента. При подходящи климатични условия вълните в Назаре са чудовищни, а най-подходящи за целта са зимните месеци. Важно е обаче да се отбележи, че условията тук не винаги са подходящи за всеки. Понякога височината на вълните достига 20 метра, а това е доста опасно дори и за най-опитните сърфисти!

4.Мауи / Хавай.Хавайските острови се считат за най-атрактивното място в света за каране на сърф, а остров Мауи е класика щом става въпрос за огромни океански вълни. Силните ветрове, които достигат островите от север, особено през зимните месеци, понякога предизвикват вълни, чиято големина може да смрази дори и най-опитните сърфисти. Подобно на повечето места в този списък, северното крайбрежие на Мауи не е препоръчително за неопитни сърфисти, защото опасността, която океанските вълни носят със себе си не е за подценяване. Все пак ако карането на сърф за вас е рутина, тогава за най-атрактивна се счита местността на градчето Паиа.

5.Фернандо де Норона / Бразилия. Фернандо де Норона е малък остров, разположен в най-източните части на Бразилия. Той се слави като най-доброто място за каране на сърф в страната и сред водещите сърфинг дестинации в цяла Латинска Америка. Предимствата са, че морската вода е топла, пейзажите – божествени, а дължината на вълните при подходящи условия може да достигне няколко стотин метра. Най-доброто време за сърфинг във Фернандо де Норона е лятото в южното полукълбо, приблизително в периода между ноември – декември и март.

6.Фуертевентура / Канарски острови.Фуертевентура се счита за една от най-популярните сърф дестинации в Европа. Периодът с най-големите вълни обхваща есенно-зимния сезон, защото тогава силните ветрове, духащи от към открития океан почти никога не стихват. Водата е топла – над 18°C, времето е меко и приятно, а вълните са със средна височина. За най-привлекателно място се счита градчето Ел Котило, разположено на северозападното крайбрежие.

7.Бали / Индонезия. Бали се слави като най-доброто място за каране на сърф в Азия. Големината на вълните в различните части на този прекрасен остров варира, така че тук ще откриете както места за начинаещи, така и места, които са препоръчителни само за опитни сърфисти. С най-голяма слава се ползва Кута Бийч. Мястото се намира в югозападната част на острова и е идеално за сърф през месеците от април до септември.

8.Сидни / Австралия. Австралийският мегаполис е известен като място за каране на сърф от световна класа. Сред най-добрите места в града са Менли и Бондай Бийч. Условията за сърф тук са отлични през зимните месеци от годината, които в Австралия съвпадат с лятото в северното полукълбо. Когато вълните са по-малки условията са подходящи дори и за начинаещи сърфисти, но при по-силно вълнение не е препоръчително да се експериментира.

9.Дънидин / Нова Зеландия. Разположена сред открития океан на югозапад от Австралия, Нова Зеландия е известна с големите си вълни. Страната привлича голям брой любители на екстремните спортове, в това число и хиляди почитатели на сърфа. Безспорно когато говорим за най-добрата сърф дестинация в страната трябва да споменем името на град Дънидин, който се намира на източното крайбрежие на Южния остров. Вълните в Дънидин са големи и идват на често, а недостатък е температурата на морската вода, която е ниска през цялата година.

10.Голд Коуст / Австралия. Страната на кенгурото е била винаги сред най-популярните места за каране на сърф в света. Това е факт особено когато говорим за Голд Коуст. Не случайно едно от най-известните предградия на града се нарича Сърфърс Перадайс. Подобно на повечето сърфистки дестинации, най-атрактивното време да яхнете сърфа в Голд Коуст е зимното полугодие, което продължава приблизително от април-май до октомври. Сред предимствата на Голд Коуст са топлата морска вода и прекрасният плаж, който се простира с километри.

Внимание! Някои от местата в тази статия не са подходящи за начинаещи съъфисти и хора без опит. Препоръчително е преди да пътувате да се уверите дали условията за каране на сърф съответсват на вашите възможности!