Най-атрактивните туристически острови в света

fiji pacific oceanИзготвили сме специално за нашите читатели списък с 20 от най-интересните и привлекателни за туризъм островни дестинации в света. Тъй като изборът е огромен, за нас беше наистина голямо предизвикателство да се спрем на толкова малък брой места, но се постарахме изборът ни да бъде максимално обективен и да предлага наистина най-доброто. Повечето от островите са разположение сред тропиците в различни краища на света и общото между тях е райски красивата природа и неограничени възможности за релаксиране, които предлагат. Други от тях се намират в Средиземно море и съчетават природни с неизмерими културно – исторически богатства.

1.Сицилия. Италия е толкова красива, че няма как да я опишем без да прозвучи клиширано. А перлата на тази прекрасна страна е Сицилия. Това е най-големият и разнообразен остров в Средиземно море. Тук ще откриете всичко – красиви плажове, живописни планини, свежи зелени гори, ферми, селца, модерни градове и над всичко това се извисява вулканът Етна. В Сицилия ще имате удоволствието да се насладите на превъзходна храна! За вас може би не е тайна, че това е меката на кулинарните изкушения. Сицилия е сърцето на италианския юг. Тук Италия е много по-естествена, натурална и истинска от където и да било другаде. mallorca beach spainХората са чаровни, усмихнати и неподправени, а общуването с тях е истинско удоволствие. В Сицилия има нещо много характерно – дори и в най-големите и съвременни градове се чувства нещо старинно и провинциално, което сякаш кара хората да забавят темпото и да се насладят на момента. На този голям средиземноморски остров най-хубавите неща са най-простите – чаша кафе в някое малко кафене насред тесните италиански улички, ароматът на прясно изпечен хляб в някоя местна пекарна, уханието на топла пица, мирисът на нагрятата от силното слънце земя, италианската мелодия, която се чува от радиото през някой отворен прозерец, хора, които разговарят безгрижно, сякаш разполагат с всичкото време на света.

2.Майорка. Майорка е най-големият и известен Балеарски остров.Тя е любимото място за семеен туризъм на милиони европейци, а много от хората, които я посетят се завръщат тук отново и отново. Майорка е дом на голям брой германци, които не са успели да издържат на изкушението да се преселят тук за постоянно. Островът предлага класически средиземноморски пейзажи, маслинови и цитрусови горички, живописни и изключително привлекателни крайбрежия с множество малки и големи плажни ивици със светъл, бял пясък, испанска атмосфера и красива архитектура. Островът съчетава атрактивни крайбрежни курорти с провинциална атмосфера във вътрешността. Климатът е топъл – мек през зимата и горещ през лятото. От ранна пролет до късна есен жадни за слънце чужденци се излежават по крайбрежията на този райски остров.

3.Ибиза. Стане ли въпрос за забавления, едно име изплува над всички останали. Балеарският остров Ибиза (наричан още Ибиса) се ibiza mediterranean seaсмята за световната столица на партитата и със сигурност е най-музикалният остров в целия свят. Тук ще откриете някои от най-големите и най-добрите нощни клубове в света. По тази причина това средиземноморско бижу се ползва със славата на най-атрактивната туристическа дестинация за млади хора изобщо. Но Ибиза си има и друга страна, която е съвсем различна. Това е мястото с най-добрите плажове в Европа. Водите тук са най-чисти и прозрачни, а видимостта е сред най-добрите на континента. Предполага се, че причината се крие в морската трева. Това растение вирее в плитчините около Ибиза и е считано за естествен филтър на морската вода.

4.Крит. Остров Крит е описван от мнозина като най-доброто място за почивка в Средиземно море. Причините са много. От една страна туристите ще намерят тук идеални плажове и живописни крайбрежия, а от друга страна ще могат да оползотворят времето си по най-добрия възможен начин, потапяйки се в дълбините на гръцката култура. Остров Крит е известен с това, че някога тук е процъфтяла и изчезнала минойската цивилизация. crete greece mediterranean seaНейният край се свързва с колосалното изригване на остров Санторини преди повече от 3400 години. Остров Крит предлага незабравими вечери в многобройните таверни, които се пълнят с хора щом горещото южно слънце се скрие зад хоризонта.

5.Кипър. Островът на Афродита, както още наричат Кипър, е любимо място за почивка за милиони туристи, пристигащи от различни краища на света. Кипър притежава много красиво крайбрежие, а най-атрактивна е месността на Агиа Напа. Бели пясъци и кристално чисти заливчета предлагат на своите посетители уникални моменти край брега. Но Кипър не е само красиви крайбрежия. Тродоските планини са покрити с носещи прохлада и свежест гори. Тук – там сред планинските склонове са се сгушили малки селца, където се съхраняват старинните традиции в приготвянето на виното и храната. Сред Тродоските планини ще откриете също и красиви манастири, които пазят духа и обичаите на християнството. Ако пък сте почитатели на архитектурните паметници, тогава Пафос е специално за вас. Старата част от града е в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО.

6.Санторини. Остров Санторини е уникален със своите червени плажове и стъмни скалисти брегове. За него понякога се казва, че предлага най-дивите и сурови пейзажи по Средиземноморието. Вулканичният произход на острова се вижда на всяка крачка. Огромният залив точно в сърцевината на Тира (другото име на Санторини) пази спомена за чудовищно изригване. На 200 – 300 метра над тъмно сините води на Егейско море, непосредствено до самия ръб на скалите са построени стотици снежно бели къщички и малки santorini island greeceцърквички и параклиси, а между тях криволичат без посока тесни, варосани стълбища. За залезите на Санторини може да се говори много, но нищо не може да ги опише – те просто спират дъха!

7.Корфу. Остров Корфу чието друго име е Керкира, е разположен на границата между Гърция и Албания. Островът е популярен с красивата си природа. Голяма част от него е покрита със средиземноморски гори, а крайбрежията са толкова примамливи, че е трудно да им устоите. Атмосферата е наистина много непринудена. Корфу предлага огромно многообразие от малки ресторантчета, в които сервират морски дарове. Във вътрешността на острова има прекрасни места за разходка, а малките чешмички и църквички, които можете да видите по пътя си са очарователни. Още щом се отдалечите от брега ще почувствате провинциалната атмосфера, която прави Корфу още по-прекрасен. Въздухът е чист, а птиците и миниатюрните животинки сякаш са навсякъде. Корфу предлага идеални условия за хората , търсещи истинска почивка в по-спокойна и непретенциозна обстановка.

8.Тенерифе. Това е най-ваканционният от всички Канарски острови, а световната му слава се дължи на чистия въздух и идеален климат. Разположен на 320 километра западно от Мароко, островът предлага зимна температура от 21°C, което позволява да прекарвате на открито часове наред без да чувствате, че е твърде топло или прекалено хладно. Островът е център на неизброими corfu greece mediterranean seaвъзможности за развлечение. Модерни градове, перфектни курорти, увеселителни и аква паркове, слънчеви плажове и високи планини, покрити с иглолистни гори. В един ден можете да се излежавате на плажа и да се разходите сред снежните върхове на Тейде. Ако пък обичате да излизате в открито море, тогава бихте могли да излезете с корабче сред Атлантическия океан. Често около плавателния съд плуват цели стада делфини, за които сякаш това е най-забавната игра.

9.Мауи. Мауи е най-известният и привлекателен от Хавайските острови. Той предлага едни от най-красивите и изумителни пейзажи, които човек може да види в Съединените Щати. Мауи е най-доброто място за каране на сърф в света. Това се отнася най-вече за северното крайбрежие, където през зимните месеци благодарение на по-силните ветрове океанските вълни стават направо чудовищни! Същевремено от южната и западната си част Мауи притежава райски красиви плажове и туристически сезон 12 месеца в годината. За Хаваите казват, че времето никога не е лошо два дни поред. Вътрешността на Мауи е покрита с гъсти тропически гори. Водопади се спускат по умопомрачителните планински склонове. На западния бряг се намира Леяйна. Това е най-значимият исторически център на Хаваите.

10.Бора-бора. Наричат го най-красивото кътче на земята и наистина има защо. Разположен сред тропиците на южния Пасифик, Бора-бора е сбъдната мечта. Бели пясъци, кокосови палми и огледални океански води са изиграли заедно своята ключова роля и са превърнали острова в най-мечтаното място за почивка. Туристите тук отсядат в малки, но изключително луксозни таитянски къщички насред лагуната. От всякъде се чуват звуците на океана и птиците, а за да се гмурнете сред кораловата лагуна трябва единствено да bora bora south pacificизлезете от къщичката, в която сте отседнали. Най-невероятното нещо тук са цветовете на океана – те просто не могат да се опишат. Тук туристическият сезон е 12 месеца в годината. Когато вали дъждовете са обилни, но кратки. А и на дали има нещо по-приятно от това да си стоиш на верандата докато наоколо се изсипва силен тропически дъжд и небето се раздира от гръмотевици, опитвайки се да освободи натрупаното от горещината напрежение.

11.Ямайка. Ако трябва да опишем Ямайка на кратко, трябва да започнем с това, че този остров е олицетворение на Карибите. Кокосови палми, великолепни плажове, 365 дни слънце, коктейли, огнени залези и какво ли още не. Родината на регето е най-доброто лекарство против стрес, натрупан от динамиката и шума на съвременните градове. Тук хората изглеждат изключително спокойни, щастливи и ще ви покажат как да се радвате на дребните неща в живота. Не случайно от тук е тръгнала цяла една култура, проповядваща спокойния, невъзмутим начин на живот. А да не говорим колко много има за разглеждане. Островът е покрит с тропическа джунгла, която просто чака да бъде открита и покорена от своите посетители.

12.Уитсъндей Айлънд. Най-красивият остров в Австралия се намира сред водите на Големия бариерен риф. Най-силно bora bora paradiseвпечатлява Уайтхевън бийч, който със своята нереална белота и сини или изумрудени лагуни с прозрачни води направо ще ви спре дъха. Това е невероятно място за гмуркане и може би ще бъде оценено най-силно от любителите на природата. Целогодишно топлият климат е предпоставка за посещение на това прекрасно място през цялата година. Уитсъндей Айлънд активно присъства в повечето клипове от рекламната кампания на Австралия. Това не е изненадващо, тъй като островът е едно от най-красивите лица на континента.

13.Барбадос. Мечтаете за почивка на райски остров? Барбадос. Винаги сте мечтали да се ожените на плажа под тропическото слънце? Барбадос. Каквато и почивка да сте запланували, избирайки Барбадос това е един вид гаранция, че няма да сбъркате. Често казват за този остров, че е идеалното решение за онези, които не знаят какво търсят, защото каквото и да е то, тук със сигурност ще го намерят. Островът притежава британска класа и карибски дух. Слави се с едни от най-добрите плажове, горите, играта на крикет и е роден дом на поп звездата Риана. Намира се на страни от пътя на ураганите и това го прави още по-атрактивен за туризъм. Барбадос е най-популярната туристическа дестинация от Малките Антилски острови.

14.Куба. Мнозина твърдят, че Островът на свободата е най-красивият в света. Намира се в непосредствена близост до Флорида и е част от Големите Антили. Природата му е прекрасна – перфектните карибски плажове, коралови рифове, живописна вътрешност с красиви планини и гъсти гори и целогодишно топъл климат. За Куба се казва, че страната притежава най-голямото културно богатство в Латинска Америка. Свързват я с горещи латино ритми, ром, пури и неугасващата усмивка на лицата на красивите островитяни. За разлика от повечето карибски острови, Куба се отличава с голямата си територия и съответно с огромното си многообразие. Тази островна страна е за Карибите това, което е Сицилия за Средиземно море – а именно съчетание от огромно природно и културно богатство.

aruba paradise15.Аруба. Аруба е едно от най-привлекателните кътчета за почивка в света. Островът е рай за любителите на гмуркането и за тези, които държат на многобройните възможности за забавление. Казина, луксозни хотели и ресторанти няма да ви позволят да скучаете дори и за миг. А когато просто искате да си почивате и да не правите нищо белите пясъчни плажове ви очакват. Тук няма неподходящ сезон. Слънцето се усмихва 365 дни в годината, а тропическите бури, които понякога преминават през карибския басейн винаги са достатъчно надалеч от това райско кътче.

16.Ко Фи Фи. Малкият остров Ко Фи Фи се намира не далеч от остров Пукет в югозападната част на Тайланд, на около 25 километра от брега на полуостров Малака. ko phi phi thailandСмята се за най-красивият остров в Тайланд. Ако искате да си го представите просто си припомнете филма „Плажът” с Леонардо ди Каприо. За декор на снимките е използвана именно неземната красота на това райско кътче. Освен с най-красивите плажове в Тайланд, Ко Фи Фи е известен и със стръмните си, обрасли с гъста зеленина скали, които се издигат вертикално от морската повърхност.

17.Праслин Айлънд (Сейшелски острови). Ако посетите остров Праслин ще се запитате как е успяла природата да създаде нещо подобно. Такъв шедьовър не може да се види всеки ден. Праслин представлява хълмист остров, покрит с тропическа дъждовна гора. Той е разположен само на 4 градуса южно от екватора и се радва на изобилие от слънце през цялата година. Плажовете са снежно бели, а лагуните – ослепителни! Мястото предлага възможности за гмуркане, излежаване на плажа, разходки сред джунглата и какво ли още не. Посетителите на остров Праслин споделят, че вървейки сред изключително буйната тропическа растителност на Национален парк Праслин човек се чувства сякаш се е смалил до размерите на мравка. Причината е, че на повечето места растителността е толкова гъста, че небето дори не се вижда, а туристите се движат в тунел от зеленина. Вечерите тук са просто вълшебни. Само си представете хармонията: чуват се шумът на морето, безбройните птици и насекоми, чиито звуци огласяват дъждовната гора, а от към самата дъждовна гора идва прохлада, за която денем можете само да мечтаете.

seyshelles indian ocean18.Сейнт Джон (Вирджински острови). За никого не е тайна, че Вирджинските острови предлагат едни от най-красивите пейзажи в света, а сигурността тук е на много по-високо ниво в сравнение с много от останалите карибски острови. Една от най-трудните задачи е един бъдещ турист да спре вниманието си на един от островите, тъй като всички са просто разкошни! И въпреки, че никой не отстъпва по красота на останалите, все пак се счита, че остров Сейнт Джон предлага най-добрите възможности за туризъм. Тук всичко изглежда толкова идеално, че човек започва да се пита:” Възможно ли е наистина всичко да е идеално?”. Всъщност да. Възможно е. Сейнт Джон е перфектният тропически остров – спокоен, топъл, слънчев, живописен, с чист въздух, плажове-мечта, тропически гори и какво ли още не. А нивото на обслужване тук е повече от добро!

19.Моореа. Моореа е остров, разположен в близост до Таити в Тихия океа. Част е от островите на Френска полинезия. Представлява комбинация от високи, стръмни и назъбени планински върхове, покрити с гъста дъждовна гора и живописни крайбрежия със светъл и фин пясък и коралови лагуни. Островът има вулканичен произход, а белите плажове дължат изненадващо светлия си пясък на стритите на прах корали, които постепенно са се отлагали на брега. Подобно на Бора-бора и тук туристите отсядат най-често в малки къщички в морето или сред гъстата тропическа растителност.

20. Фиджи. Във Фиджи романтиката е толкова пропита във всичко, че в един момент човек дори спира да я забелязва. Тя е част от начина на живот тук, от местната култура и природа. Островите са смятани за идеално място, на което човек може да се ожени на плажа, нагазил до колене в топлите океански води. Голямата географска отдалеченост на Фиджи действително се усеща по нещо тук. Нито за миг няма да ви напусне усещането, че сте на хиляди километри от останалата част от света. Дори и съседна Австралия е на повече от 2600 километра от тук! Бели плажове и палмови дървета придават райска визия на това малко късче земя в Южния Пасифик. Островите всъщност са много на брой, но за най-атрактивни се смятат островите Ясава, които са подредени като броеница един до друг на север от главния остров. Само си представете: вечеря на брега на океана, масата е на пясъка, наоколо няма други освен вас, слънцето залязва, а морето е като огледало – спокойно и отразяващо дори птиците, които прелитат над него.