Топ 10 на най-добрите места за яхтинг в света

Едва ли има любител на приключенията и морето, който поне веднъж в живота да не е мечтал да зареже всичко поне за малко и да предприеме вълнуващо пътешествие с яхта на някое наистина магнетично място. Яхтата се плъзга по повърхността на водата, чистият морски въздух изпълва дробовете, чуват се морски птици, небето е ясно, а вие в приятна компания се наслаждавате на живописните крайбрежия не далеч от вас. Нашата планета вероятно е много по-красива отколкото сте си представяли дори и в най-смелите си мечти. Ако търсите най-прекрасните кътчета в света и се чудите къде да прекарате една малка яхтена ваканция, в следващите редове ви предлагаме няколко идеи които няма да ви разочароват.

яхтинг в гърция1. Гръцките острови. Гръцките острови вероятно са най-доброто място на света за обиколка с яхта през лятната ваканция. Самите острови са толкова много, че на практика всеки един маршрут би бил напълно уникален. Дълбокото синьо небе без нито едно облаче, тъмно сини морски води, кристални крайбрежни лагуни, бели плажове, кафеникави скали и традиционни снежно бели къщички по крайбрежните склонове правят гръцките острови вероятно най-незабравимото място на света. Друго предимство е, че разстоянията между отделните острови са сравнително не много големи.

2. Далмация. Един от най-причудливите и заслужаващи да се видят яхтени маршрути на красивата ни планета преминават през смайващото със своя магнетизъм Далматинско крайбрежие. Наричат го новата ривиера заради девствените плажове прозрачни морски води и пищна зеленина край брега. Старинни градове изникват в малките закътани заливчета. Тези малки градчета са чудесно място на което да слезете от яхтата и да попиете от местната амосфера, да се полюбувате на каменните сгради и павирани улички и да си купите сувенири.

3. Брегът на Норвегия. Норвежкото крайбрежие е един уникален рай. Стотици покрити със изумрудена зеленина островчета и полуостровчета, дълбоко врязани в сушата фиорди, огледални морски води и малки градчета носещи скандинавско спокойствие и усещане за лекота правят пътуването край брега на Норвегия истинска магия. Единственото с което трябва да се съобразите е времето, тъй като Норвегия е доста северна страна. Най-доброто време за целта е края на юни и началото на юли когато температурите са най-приятни. Удоволствието да попаднете в някой от норвежките фиорди в топъл летен и слънчев ден е неописуемо.

4. Балеарските острови. Испанските Балеарски острови притежават изключителна красота и не случайно са една от любимите туристически дестинации в света. Пътувайки около островите Ибиза, Майорка, Менорка и Форментера с яхта вие ще откриете места, които сте виждали единствено по пощенските картички и лъскавите туристически списания. Следвайки бреговата линия ще попаднете на окъпани в светлина спокойни и закътани заливчета с прозрачни води и живописни крайбрежия.

5. Сардиния и Корсика. Островите Сардиния и Корсика са същински Средиземноморски съкровища разположени непосредствено едно до друго на запад от бреговете на Италия. Те притежават живописни крайбрежия, провинциална атмосфера и най-лазурните морски води, които можете да си пожелаете. Ако ви омръзне да се излежавате на яхтата или да плувате в кристалните води около нея можете просто да слезете на брега и да разгледате някое от старинните градчета с тесни улички и стари къщички. Ще останете очаровани от усещането за Средиземноморие, аромата на горещо лято и песента на щурците.

6. Нова Зеландия – Бей ъф Айлъндс и фиордите. Независимо дали ще обиколите северния или южния остров на Нова Зеландия, тази страна ще ви омагьоса с неземната си красота. Северният остров може да се похвали с Бей ъф Айлъндс – едно от най-красивите кътчета в южното полукълбо. Южният остров от своя страна ще ви накара да се влюбите в неговите спиращи дъха фиорди. Стръмни планински склонове, огледални води и усещане все едно сте на края на света – това е нещо, което трябва да се преживее.

7. Южното крайбрежие на Аляска. Сурова и необятна, Аляска е едно от последните диви места на нашата планета. Пътуване с яхта край живописните крайбрежия на тази необятна северна земя би било вероятно едно от най-вълнуващите преживявания в живота ви. Изберете най-топлите месеци от годината, вземете топли и удобни дрехи и се заредете с приключенски дух и ентусиазъм – тук има какво да се види. Дивата природа е смайваща. Не е изключено да видите огромни осем метрови косатки, китове, белоглави орли и мечки, които се разхождат край фиордовите брегове и търсят храна.

Френска полинезия е рай за любителите на яхтинга8. Френска полинезия. Прелестни пейзажи, несравнима тропическа екзотика, оградени с кокосови палми бяло-розови плажове, райски коралови лагуни и хиляди атоли, едвам подаващи се над топлите сини води на тропическия Южен Пасифик. Трудно е да се опише с думи нещо толкова красиво като като Френска полинезия. Това отдалечено късче от рая, захвърлено на десетки хиляди километри от Европа и Америка, е място за авантюристи, за хора които искат да почувстват света на дивите и безлюдни тропически острови.

9. Малки Антилски острови. Разпиляни сред кристалните води на Карибско море между крайбрежието на Венецуела и Пуерто Рико, Малките Антилски острови ще ви предложат пейзажи, които дори не сте сънували! Красотата им е като от друг свят. Приказните крайбрежия и зелени склонове правят тази част на света едно от най-добрите места за пътуване с яхта.

10. Френската Ривиера. Едно пътуване с яхта край Лазурния бряг през лятото е гаранция за прекарване на незабравима лятна ваканция. Защо звездите и богатите искат да почиват тук? Много просто – заради неустоимата комбинация от спокойно море, зелени склонове, чист въздух, галещо слънце, разкошни гледки към брега и много лукс. Ако пък ви омръзне да се излежавате на яхтата винаги можете да се разтъпчете в градове като Сен Тропе, Монако, Ница или Мантон.