Топ 10 най-добри плажове в България

България се радва на все по-нарастваща световна слава като дестинацията с едни от най-красивите плажове в Европа. Действително, в нашата страна има някои райски красиви кътчета. За жалост на туристите обаче, много от тези места са доста изолирани. Ако искате да откриете някои от най-чистите и красиви български плажове, вие се нуждаете от кола, малко допълнителна информация и GPS за да ги откриете (поне някои от тях).

1. Силистар. В близост до Синеморец се намира един от най-привлекателните български плажове. Той притежава типична средиземноморска красота и по нищо не отствъпва на прекрасните плажове по топлите средиземноморски острови. Намира се в малко заливче и има прекрасен златен пясък.

kamchia largest bulgarian beach2. Косата. Косата е северният плаж на малкото крайбрежно село Синеморец. Мястото е изключително живописно и освен красив плаж предлага и гледка към устието на река Велека. Счита се за едно от най-атрактивните места за плажуване на Южното Черноморие.

3. Иракли. Иракли е сред най-красивите плажове в цяла Европа. Местността е същински рай с девствена екологично чиста природа. Мястото е трудно достъпно и на практика тук няма никакви екстри за летуващите. Туристите разпъват палатки върху самия пясък. А той е по-светъл и фин от колкото можете да си представите.

4. Паша дере. Паша Дере се счита за една от най-красивите местности по българското Черноморие. Не е нужно да казваме, че плажът там е превъзходен. Намира се на десетина километра от Варна, в близост до местността Боровец и си струва да се посети.

5. Ракитника. Ракитника е красив плаж, който се намира в защитена местност на няколко километра южно от Варна. Мястото предлага възможност да се усамотите далеч от претъпканите варненски плажове и да се порадвате на чистия въздух в района.

golden sands beach6. Камчия. Плажната ивица на Камчия е огромна, златиста и при това мястото е толкова тихо и спокойно, а се намира на само 30 км от Варна. Макар че курортният комплекс привлича големи групи руски туристи, плажната ивица винаги предоставя достатъчно място за всички, така че дори и през най-натоварените периоди от годината можете да намерите място където да няма хора на поне 10-20 метра от вас. Недостатък е, че къпането в близост до устието на река Камчия може да е опасно.

7. Шкорпиловци. По-малко популярен, но не по-малко красив, плажът на Шкорпиловци се намира на 40 км южно от морската столица на България. Той прилича на плажа на Камчия, но с тази разлика, че тук няма голяма река, която да се влива в морето. Подобно на Камчия обаче, Шкорпиловци също е спокойно и тихо място за летуване, а плажната ивица изглежда безкрайна.

8. Бутамята. Бутамята е сред най-обичаните места по Южното Черноморие. Той е известен с финия си пясък и плитки, топли морски води. Плажът е чист и охраняем и се намира се в непосредтвена близост до Синеморец.

9. Варвара. Плажът на варвара е не много голям, но е изключително чист и запазен, предлагащ достатъчно място за малобройните туристи в района. Плажът има средиземноморски облик и чисти, прозрачни морски води.

10. Албена. Макар че целта ни е да ви покажем по-скоро дивите и не толкова оживени плажове по българското Черноморие, няма как да пропуснем плажът на курортен комплекс Албена, който е просто прекрасен. Всеки който е бил в този курорт знае колко обширна, чиста и поддържана е плажната ивица и колко е приятно да прекарате там един мързелив следобед от лятната си ваканция.